Fadderuke: Administrerende direktør i Vinmonopolet, Elisabeth Hunter, sier det bør være mulig å delta på aktiviteter i fadderuken uten å være beruset. Bilde fra Oslomets åpningsseremoni tidligere denne uken.Arkivfoto: Odin Drønen.

Ny under­sø­kelse: Halvparten av studentene opplever sterkt drikke­press i fadderuken

–⁠ At så mange opplever at det ikke er akseptert å droppe alkohol i fadderuken synes vi er trist, sier Elisabeth Hunter i Vinmonopolet.

I skrivende stund er fadderuker over hele landet godt i gang, og for mange er dette en uvurderlig mulighet for å bli kjent med nye mennesker og medstudenter.

Likevel er det ikke bare fryd og gammen for nyimmatrikulerte unge voksne.

Ifølge en undersøkelse utført av Kantar/Norsk Gallup webpanel for Vinmonopolet, oppgir halvparten av respondentene at de opplever drikkepress i studietiden. Hele fire av ti sier de oppfatter det som uakseptabelt å droppe alkohol i fadderuken.

–⁠ Tallene viser at halvparten av studentene opplever drikkepress, spesielt fra faddere, sier Elisabeth Hunter, administrerende direktør i Vinmonopolet til Universitas.

Undersøkelsen omfatter personer i alderen 18–35 år som skal studere, er underveis i studiene eller er nettopp ferdig.Til sammen 328 personer ble kartlagt.

Les også: Rekord­mange studenter havner på legevakten i fadderuken – nå innføres «fadder­vakter»

–⁠ Spesiell tid

I tillegg oppgir én av tre at de har vært borte fra forelesning som følge av å ha drukket alkohol dagen før.

Hunter understreker de fleste studenter har et normalt alkoholforbruk, men er likevel bekymret for holdningene og alkoholkulturen hos mange.

–⁠ At så mange opplever at det ikke er akseptert å droppe alkohol i fadderuken, synes vi er trist.

Hun legger at fadderuken er en spesiell tid der man blir kjent med nye mennesker, men at det er mulig å gjøre uten å bli altfor full.

–⁠ Vi mener ikke at studentene skal slutte å drikke, men det bør være mulig å delta på fadderuken og andre aktiviteter uten å bli overstadig beruset, sier hun.

Les også: Oslomet-rektoren om det omdis­ku­terte Honours-programmet: –⁠ Tanken på at vi ikke har et klasse­sam­funn er naiv.

Etterlyser holdningsendring

Vinmonopolet-sjefen sier at unormalt forbruk begynner når man blir så full at det påvirker andre eller går ut over studier og jobb. I forbindelse med funnene i undersøkelsen ønsker Vinmonopolet nå en dialog med studentene om alkoholforbruk.

–⁠ I butikkene på studiestedene legges det ut en liten brosjyre rettet mot studenter med noen enkle, omsorgsfulle råd. Og de ansatte vil kunne gi noen gode råd på veien til handlende studenter, opplyser Hunter.

–⁠ Tror du det er nok for å endre drikkepress i fadderuken?

–⁠ Vi vet at mer bevisstgjøring fører til holdningsendring. Det virker. Så tror jeg de fleste er enig i at det burde være akseptabelt å droppe alkohol i fadderuken, sier hun og legger til:

–⁠ Det er viktig å respektere dem som ikke drikker, og passe på hverandre.

Les også: Debattredaktør Mikkel Ihle Tande vil bruke internett på eksamen:–⁠ Halshugg pugge­veldet

«Faddervakt»

Denne uken har Universitas skrevet om faddervaktordningen i Oslo, som er ny av året.

Ordningen har hentet inspirasjon fra Trondheim og Bergen, der tilsvarende tiltak har blitt innført for å sikre en trygg fadderuke for nye studenter.

I Oslo er den et samarbeid mellom SiO, Velferdstinget i Oslo og Akershus, Oslomet, BI, Høyskolen Kristiania og Universitetet i Oslo (UiO).

–⁠ Faddervaktene skal være en ekstra bemanning, og bidra til å holde oversikt over studentene i sentrum. De skal dele ut vann og boller, gå i gatene og melde fra dersom noen er overstadig beruset, sa leder i Velferdstinget Gard Løken Frøvoll til Universitas.