«Ingen utlevering til Kina»: Informatikkstudent Alice Leung tror den siste ukens hendelser i Hongkong har svekket folks tillit til myndighetene.Foto: doctorho / Flickr / CC 2.0

Masse­pro­tester i Hongkong: –⁠ De unge vet hva som står på spill

Med køller, tåregass og gummikuler har den siste ukens fredelige demonstrasjoner utviklet seg til å bli de kraftigste sammenstøtene i Hongkong siden 90-tallet.

–⁠ På én måte skulle jeg ønske at jeg var der. Men på en annen måte, så er jeg veldig heldig som er her, med babyen min. Vi er trygge, og vi opplever ikke alt dette grusomme på kroppen, sier informatikkstudent Alice Leung (32).

Leung er født og oppvokst i Hongkong, men i dag sitter hun på en kafé flere tusen kilometer unna, med en 16 måneder gammel jente i fanget.

Hun har bodd i Norge i seks år, men den siste uken har hun følt ekstra på hjemlengselen. For i denne perioden har titusener av Hongkongs innbyggere omringet offentlige kontorbygg i protest mot en foreslått utleveringsavtale mellom den semi-autonome kinesiske regionen og Kina. Det vil si at mistenkte kriminelle i Hongkong vil kunne utleveres til Kina for å få saken sin behandlet der.

Men de fredelige demonstrantene, de fleste av dem unge og studenter, ble møtt med køller, tåregass og gummikuler.

Forrige semester dro Universitas til Romania: –⁠ Betaler husleien ved å chatte, strippe og onanere på kamera

–⁠ Det er grusomt

Leung har fulgt utviklingen live på nettet fra sitt trygge hjem i Oslo. Hun priser mediene for å ha fanget scener fra bakken i Hongkong, som avslører politiets uforholdsmessige brutalitet.

–⁠ Man kan se at politiet bruker gummikuler, men sikter på hodene til folk, og ikke på lemmene, som man egentlig skal. På den måten kan et ikke-dødelig våpen bli dødelig. Det er skummelt, og det knuser hjertet mitt å se. Spesielt siden venner og familie er der, sier hun.

Leung forteller at politiet har brukt tåregass mot demonstranter før, blant annet mot Paraplybevegelsen i 2014. Derfor tok de denne gangen mange forhåndsregler, og stilte opp utstyrt med masker og hjelmer. Men Leung mener ingen hadde forutsett hvor brutale politiet skulle være.

–⁠ Alle var skrekkslagne over hvordan politiet håndterte det. De er unge studenter som egentlig skal tenke på eksamen, og se frem til sommerferien, men i stedet blir de skadet av tåregass og gummikuler i det som skulle være en fredelig demonstrasjon. Det er grusomt, sier hun.

Torsdag morgen var 79 skadde til behandling på sykehus, og 11 personer arrestert.

Regjeringen gjør fortsatt akkurat som de vil

Svekket rettssikkerhet

Leung forklarer at innbyggerne i Hongkong frykter en mulig utleveringsavtale til Kina, siden det vil føre til svekket rettssikkerhet.

–⁠ Det juridiske systemet i Kina har store mangler i forhold til systemet i Hongkong, hvor vi har et ordentlig juridisk system, sier hun.

–⁠ I praksis vil kinesiske myndigheter kunne finne på tiltaler for å fjerne folk de misliker, som politisk aktive folk. Myndighetene kan sikte dem for noe helt irrelevant, noe som har skjedd for lenge siden, eller bare dikte opp en tiltale.

De siste dagene har det hovedsakelig vært unge og studenter som har deltatt i demonstrasjonen. Leung tror at dette er dels et resultat av at de eldre er i jobb, og ikke vil risikere å miste den ved å streike. Men hun tror også at de yngre er de som er mest opprørte over forslaget.

–⁠ Etter fem eller ti år, så er det de unge som kommer til å være voksne, og de som får føle på konsekvensene av det som skjer nå, sier hun.

–⁠ De unge kan se hvordan situasjonen er i Kina i dag, og vet derfor hva som står på spill. De skjønner at noe må gjøres nå.

...Og dette semesteret var vi i Libanon: –⁠ Du må finne en måte å overleve på, så du lyver til deg selv

–⁠ Folk er sinte

Leung tror at den siste ukens hendelser har svekket folks tillit til politi og myndigheter dramatisk.

–⁠ Politiet skal beskytte innbyggerne, skal fange skurkene og gjøre at vi føler oss trygge. Men når vi ser hva de gjør mot fredelige demonstranter, så skjønner vi at det ikke lenger er tilfellet. Vi kan ikke stole på dem etter dette, sier hun.

I dag uttalte regjeringen i Hongkong at behandlingen av lovforslaget legges på is. Men demonstrantene er ikke fornøyde før forslaget er helt avblåst, og de planlegger derfor enda en masseprotest på søndag.

Leung tror at myndighetenes uvilje til å legge lovforslaget helt fra seg skaper en utbredt følelse av at demokratisk påvirkning har blitt vanskeligere enn det var tidligere.

–⁠ Før, hvis man ikke var fornøyd med regjeringen, så fantes det mange kanaler å uttrykke seg gjennom. Men nå hjelper det ikke engang når titusener av innbyggere står i gatene og protesterer, regjeringen gjør fortsatt akkurat som de vil. Folk føler seg hjelpeløse, og det gjør dem sinte.

Forsker på «de papirløse»: –⁠ Havner du utenfor velferds­staten, er det eksklu­de­rende og kaldt