Nye tall: 47 prosent fullfører bachelorstudiene på normert tid.
Nye tall: 47 prosent fullfører bachelorstudiene på normert tid.Arkivfoto: Gina Grieg Riisnæs

Én av fem bachel­or­stu­denter dropper ut

Halvparten av bachelorstudentene fullfører ikke på normert tid. Dette viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

SSB har sett på 167 000 personer som begynte på treårige bachelorutdanninger for første gang i perioden 2008–2012, og om de fullfører en bachelorgrad innen normert tid, som er tre år.

Tallene viser at flere kvinner enn menn fullfører på normert tid. Det er også de yngste studentene, de under 21 år, som er flinkest til å fullføre.

Bruker lengre tid

47 prosent fullfører bachelorstudiene på normert tid. 65 prosent fullfører innen fem år. Innen ni år etter at de begynte på studiet har nesten tre av fire studenter fullført en bachelorgrad. Det er altså ikke snakk om at alle som ikke fullfører dropper ut fra studiene, men at de bruker lengre tid.

På den andre siden avbryter 20 prosent utdanningen sin uten å ha fullført hverken en bachelorgrad eller annen høyere utdanning.

Fra og med undervisningsåret 2019–2020 blir det endringer i reglene for omgjøring av lån til stipend for å motivere flere til å fullføre høyere utdanning. Studenter må nå fullføre en grad for å få full omgjøring fra studielån til stipend.

Endringen i stipendreglene har blitt refset fra første stund: Demon­strerte mot stipend­ord­ning: –⁠ Nei til pisk, ja til støtte

–⁠ Høyreregjeringen mislykkes

Nina Sandberg, Arbeiderpartiets talsperson for forskning og høyere utdanning, er ikke imponert over tallene.

–⁠ SSBs tall viser store uløste utfordringer med gjennomstrømmingen i høyere utdanning, og at høyreregjeringens politikk er feilslått, sier Sandberg.

–⁠ Vi skal alltid ta høyde for at noen studenter trenger lengre tid, men dette mønsteret viser at høyreregjeringen mislykkes, sier hun og utdyper:

–⁠ Den har brukt studenter som salderingspost og kuttet i stipendene for å tvinge flere igjennom, i stedet for å løse problemene som ligger bak. Studenter trenger god og fleksibel studiefinansiering, flere studentboliger og andre velferdstiltak for å lykke.

Les også: Storstilt åpning av nye uteområder på Kringsjå –⁠ Det handler om å løfte kvaliteten på studentbyene