Misfornøyd: Den avtroppende lederen for Norges studentorganisasjon (NSO) er ikke fornøyd med regjeringens prioriteringer.Eirik Bryhn Jacobsen

Raser mot regje­ringen: Kutter støtte til student­bo­liger med 300 millioner

I revidert nasjonalbudsjett 2019, som ble offentliggjort i dag, har støtten til bygging av studentboliger blitt redusert med 298,5 millioner kroner.

–⁠ Hvis det er budskapet til 250.000 studenter i et valgår så virker det ikke som de er ute etter å sanke stemmer, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) til Universitas.

Han reagerer på at regjeringen i sitt reviderte nasjonalbudsjett 2019 går tilbake på støtten til bygging av studentboliger. Mangel på boliger er nemlig blant de store problemene for studenter, ifølge Mikalsen.

–⁠ Vi vet hvor stort behovet for studentboliger er, vi lager en rapport hver høst, og det er tusenvis av studenter som står i kø. Da er det synd at de velger å kutt i bevilgningen.

En halv milliard mindre

Han påpeker også at dette ikke er første gang regjeringen kutter i støtten til studentene det siste året.

–⁠ Den nye konverteringsordningen for stipend gjør at regjeringen på ett år har kuttet over en halv milliard kroner i støtte til studentene.

Han påpeker også at forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø har trukket frem regjeringens «rekordhøye» satsing på studentboliger.

–⁠ Det var også en av tingene Nybø løftet frem på landsmøtet vårt for knapt en måned siden, sier han.

–⁠ Skivebom!

Nybø på sin side opplyser at hun blir kraftig provosert av NSOs fremstilling. Hun opplyser at grunnen til at bevilgningen til studentboliger blir redusert er at det ikke har blitt søkt om mer tilskudd.

–⁠ Regjeringen lyste ut midler til å finansiere 3400 studentboliger, men det har ikke blitt søkt om tilskudd til mer enn 1448, da må man nedjustere tallet, for det er sånn budsjettering fungerer, sier hun til Universitas og legger til:

–⁠ Så denne fremstillingen til NSO er fullstendig skivebom!

Provosert: Iselin Nybø mener det er skivebom av NSO å fremstille dette som studentfiendtlig politikkLucas Leonardo Ibanez-Fæhn

Mikalsen vedgår at det ikke har blitt søkt om like mange boliger som det ble gitt tilskudd til.

–⁠ Det er trist at samskipnadene ikke klarer å følge opp, når NSO har jobbet beinhardt for å øke tildelingen til studentboliger, sier Mikalsen.

Han mener imidlertid at det fortsatt er behov for penger til rehabilitering av gamle studentboliger, og at regjeringen kunne bevilget penger til dette.

Også dette mener Nybø blir for dumt å trekke frem.

–⁠ Vi kan godt ha en debatt om midler til rehabilitering av studentboliger, men det var altså ikke det disse pengene var ment til.

Søker mindre på grunn av gode tilskudd

Nybø trekker frem to mulige grunner til at det ikke har blitt søkt om midler til så mange studentboliger som regjeringen lyste ut.

–⁠ Det kan være fordi samskipnadene, som bygger studentboliger, er vant til å få gode tilskudd, og altså vet at det kommer mer penger neste år.

Hun mener også at samskipnadene gjør klokt i å vente med å søke midler til de er klare til å bygge nye boliger.

–⁠ Dersom du søker om midler nå til å bygge boliger om fem år, vil pengene du får miste verdi på grunn av prisjustering, sier hun