Fremtid: Martha Josefine Melkild mener studenter kan bli mer bevisste på egen pensjon. -- Hvis man begynner å planlegge pensjonen sin som student vil man blant annet ha muligheten til å reise og pensjonere seg tidligere, sier hun.
Fremtid: Martha Josefine Melkild mener studenter kan bli mer bevisste på egen pensjon. –⁠ Hvis man begynner å planlegge pensjonen sin som student vil man blant annet ha muligheten til å reise og pensjonere seg tidligere, sier hun.

Under 4 av 10 studenter har begynt å tenke på pensjon

67 prosent av norske studenter har ikke begynt å tenke på pensjon, ifølge Studentundersøkelsen. Martha (21) er blant 18 prosent av norske studenter som allerede planlegger pensjonen sin.

–⁠ Hvis man begynner å planlegge pensjonen sin som student vil man blant annet ha muligheten til å reise og pensjonere seg tidligere, forteller Martha Josefine Melkild (21) om hvorfor hun har begynt å tenke på pensjonssparing.

Melkild studerer entreprenørskap og økonomi ved Handelshøyskolen BI. Ifølge Studentundersøkelsen, utført av Sentio på vegne av Norsk studentorganisasjon (NSO) og Universitas, er hun i mindretall.

–⁠ Jobben min sparer en prosentandel av lønnen min i pensjon. Jeg har og lagt inn litt penger her og der i et lav-risiko fond, hovedsakelig ment til pensjon. Akkurat nå er hovedprioriteten min BSU (Boligsparing for ungdom) og når jeg har fylt opp den skal jeg sette inn et fast månedlig beløp i fond som vil være ment til pensjon.

Student­un­der­sø­kelsen: Mange ønsker å reise på utveksling, men få velger det.

–⁠ Lenge til pensjon

Undersøkelsen viser at 67 prosent av norske studenter ikke har begynt å tenke på pensjonen sin.

Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), tror mange ikke tenker på pensjon i dag på grunn av foreldregenerasjonens pensjonsordninger.

–⁠ Den gamle pensjonsreformen gjelder for foreldrene til de fleste som studerer i dag. De har ikke nødvendigvis måtte aktivt spare til pensjon. Jeg har aldri opplevd at mine foreldre har trengt å tenke på pensjon, men med den nye pensjonsreformen er det plutselig nødvendig.

–⁠ Når vi som studenter aldri har hatt noen rundt oss som har hatt behov for å gjøre det, er det vanskelig å komme på det helt selv, sier Mikalsen.

Selv om Melkild studerer økonomi kjenner hun ingen studenter som har begynt å tenke på pensjonssparing.

–⁠ Jeg skjønner godt at det er mange studenter som ikke har begynt å tenke på pensjon. Det er lenge til, og om man sparer vil man jo heller bruke de pengene nå, sier hun.

–⁠ Selv kommer min bevissthet rundt sparing fra foreldrene mine, mer enn fra studiet.

Melkild tror også at mangelfull informasjon om pensjon er noe av grunnen til at det er så få studenter som har begynt å tenke på det.

–⁠ Selv om det kunne vært bedre informasjon om pensjon til studenter, kan man likevel forsøke å bli mer bevisst på det og lage en plan. Sparer du 100 kroner i måneden et sted der du kan få avkastning på det, er det plutselig blitt veldig mye når du er pensjonist.

Les også: 37 prosent av norske studenter får pengehjelp fra foreldre.

Pensjon fra første krone

Mikalsen forteller at det er viktig for NSO at ordningen rundt pensjonsopptjening som er til stede i dag forbedres. Han trekker frem pensjon fra første krone som noe de mener er spesielt viktig.

–⁠ Det du får i studiestøtte burde kunne telle som grunnlag for pensjonssparing. Det er mange som tar lang utdanning der man ikke nødvendigvis går ut i en jobb med topplønn, som for eksempel sykepleiere og lærere. Hvis du i tillegg skal gå hele den perioden uten noe pensjonsopptjening kommer du dårligere ut etter pensjonsoppgjøret.

Dårlig informasjon

Utenfor Frederikkeplassen på Blindern møter Universitas studentene Alexandra Drakopoulos og Amanda Berntsen, de forteller at de ikke har begynt å tenke på pensjonssparing.

–⁠ Jeg føler at det er noe jeg må begynne med nå, jeg bare vet ikke hvor jeg skal starte, forteller Drakopoulos.

Berntsen forteller til Universitas at hun heller ikke vet nok om ordningene rundt pensjon.

–⁠ Jeg tror at hvis det hadde vært mer oppmerksomhet rundt pensjon og mer informasjon om det hadde jeg tatt det mer seriøst.

Studen­tenes parti­baro­meter: Vil kaste regje­ringen.

DNB tipser

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller til Universitas at unge i dag vil trolig få mye mindre i pensjon enn eldre gjør i dag.

–⁠ Det er forventet at dagens unge vil leve lenger. Den vanligste feilen man gjør er å ikke starte pensjonssparing tidlig nok.

Sandmæl forstår likevel at det er mange studenter som ikke har mulighet til å sette av store summer til pensjon.

–⁠ Mange unge har en stram økonomi og det som bør stå øverst på listen er å kunne betale for de helt nødvendige tingene, og etter hvert kunne klare å kjøpe seg en bolig.

–⁠ Husk at alle årene du er utenfor arbeidslivet går du faktisk glipp av viktig pensjonsopptjening. Her trenger det ikke å være snakk om at du må spare store summer, noen hundrelapper i måneden vil komme godt med. Små summer kan vokse seg veldig store over tid.