Splitter ny leder: Marte Øien få minutter etter at NSOs landsmøte valgte henne som studentbevegelsens ansikt utad.

Ny NSO-leder: –⁠ Min kampsak er heltids­stu­denten

TØNSBERG (Universitas): Marte Øien blir Norges mektigste student. Hun vil kjempe for studenters rett til å nettopp studere.

–⁠ Nå skal jeg ta meg en lang dusj og synge litt i dusjen, sier en lettet og lattermild Marte Øien.

Når hun tiltrer i rollen som leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) 1. juli i år, blir hun Norges mektigste student. Makten vil hun bruke til å skape en samlet og sterk studentbevegelse, men hun er klar over at det kan ta tid.

–⁠ Det å drive studentpolitikk er ingen spurt, det er en maraton, sier Øien, som gleder seg til å ta fatt på den nye etappen.

I dag valgte NSOs landsmøte sin nye leder

Klar og tydelig

Marte Øien er ikke et ukjent navn i studentpolitikken. I nesten et år nå har hun sittet som NSO-nestleder til Håkon Randgaard Mikalsens leder.

Både i dagens ledertale og gårsdagens debatt var Øien tydelig på sine visjoner for NSO. Og hun tror nettopp tydelighet kan være en av grunnene til at Landsmøtet har valgt henne.

–⁠ Jeg har vært tydelig på hvilken retning jeg synes organisasjonen burde bevege seg i. Og jeg har hatt mål som er oppnåelige og ikke for visjonære, sier hun.

Blant disse er det overordnede målet om at studenter skal ha råd til å kun studere.

–⁠ Min kampsak er heltidsstudenten. Og for at dette skal bli en realitet må det være mulig å være student uten å nedprioritere studiene på grunn av deltidsjobb, sier Øien.

Fjorårets landsmøte fikk kritikk for dårlig debattkultur

Nybø forventer press

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø gjestet landsmøtet i dag for å ta imot spørsmål fra salen i «studentenes spørretime». Universitas fikk snakke med henne i etterkant.

–⁠ Marte Øiens kampsak er heltidsstudenten. Tror du dette kommer til å bli en realitet?

–⁠ Jeg tror dette er et arbeid som må jobbes jevnt og trutt med. 11 måneders studiestøtte er det viktigste skrittet for heltidsstudenten som har blitt tatt på mange år i dette landet, sier Nybø.

I år fortsetter opptrappingen fra 10 til 11 måneder med studiestøtte. Ifølge Lånekassen vil de fleste få den ekstra støtten utbetalt i juni.

Nybø mener NSO som interesseorganisasjon må ha som misjon å fortsette å presse regjeringen i retning heltidsstudenten.

–⁠ Så jeg forventer intet mindre fra NSO enn at de fortsetter å pushe regjeringen på studiestøtte, sier hun.

Selv har Nybø godtatt en utfordring fra NSO om å kun leve på studiestøtte en uke. Det lover hun å få gjort før hun går ut i ferie.

Godt fornøyd med samarbeid: – Jeg opplever at NSO alltid har gode ledere, sier høyere utdanningsminister Nybø.

Stor tro på ny leder

Nåværende NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen har stor tro på Øien i lederrollen.

–⁠ Jeg tror hun kommer til å gjøre en fantastisk jobb, sier han.

Øien og Mikalsen har allerede jobbet tett sammen i organisasjonen i et år. Han tror dette vil gjøre overgangen veldig enkel.

På spørsmål om hvilke utfordringer han tror Øien vil måtte takle som NSO-leder, svarer han:

–⁠ NSO sine største utfordringer er jo alltid å nå ut til både studenter og politikere. Studentene som vi representerer skal føle at vi representerer dem, og politikerne skal vite hva vi krever.

Dette er avtroppende NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen

Avtroppende og påtroppende leder i NSO: – Hun vil gjøre en strålende jobb, sier Håkon Randgaard Mikalsen om Øien.

Synlighet

NSO får stadig kritikk for å ikke være synlig nok.

–⁠ Hvordan har du tenkt til å jobbe med dette?

–⁠ Jeg tror vi må jobbe litt med hvordan man ordlegger seg. Jeg tror for eksempel 1, 5 G sier den jevne student langt mindre enn 145.000 kroner, sier Marte Øien.

Det er den summen 1, 5 ganger grunnbeløpet i folketrygden tilsier i dag.

I tillegg mener hun organisasjonen må tenke litt på hvilke arenaer de er synlige på.

–⁠ Jeg synes vi burde være flinkere til å bruke studentmediene, og ikke bare de store nasjonale mediene for å vise hva NSO er opptatt av.

Universitas vil holde henne til sitt ord.

Ikke helt oversikt? Dette er NSOs landsmøte 2019