Scorer lavt: I undersøkelsen gjennomført av Sentio kommer det frem at studentene er misfornøyde med den sittende regjeringens innsats.Arkivfoto: Henrik Follesø Egeland

Studen­tenes parti­baro­meter: Vil kaste regje­ringen

Arbeiderpartiet (Ap) er det mest populære partiet blant norske studenter. Fikk studentene bestemme, ville Erna Solbergs regjering blitt erstattet av en rødgrønn flertallsregjering.

Det kommer frem i en fersk undersøkelse utført av Sentio på vegne av Norsk studentorganisasjon (NSO) og Universitas.

Ifølge undersøkelsen ville et samarbeid mellom Ap, Sosialistisk venstreparti (SV), Senterpartiet (Sp) og Rødt fått en samlet oppslutning på over 51 prosent. Får de med seg det blokkuavhengige Miljøpartiet de grønne (MDG), er tallet 63 prosent.

Spørsmålet som ble stilt i undersøkelsen var «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?»

Les også: Ap vil kartlegge studen­tenes levevilkår.

Fornøyd partileder

Da den samme spørreundersøkelsen ble gjennomført våren 2018 var Høyre studentenes favorittparti med 21,9 prosent av stemmene, mot Aps 20,1 prosent. I år har Ap økt sin oppslutning blant studentene betraktelig, til 26,6 prosent, samtidig som Høyres har falt markant til 15,9 prosent.

– Året vi har bak oss tatt i betraktning, med Giske og metoo, vil jeg si at det er en meget god Ap-måling, sier Arve Østgård i Sentio, som har utført undersøkelsen for NSO og Universitas.

Resultatet er partileder Jonas Gahr Støre godt fornøyd med.

–⁠ Studenter er kloke folk, og det er veldig inspirerende å se at vi er det største partiet, og at vi har økt siste året, sier Støre til Universitas.

Fornøyd: Ap-leder Støre er fornøyd med resultatene av undersøkelsen.
Fornøyd: Ap-leder Støre er fornøyd med resultatene av undersøkelsen.Arkivfoto: Marthe Thu

Han tror fremgangen til Ap skyldes partiets studentpolitikk.

–⁠ Jeg mener at Ap har god politikk for studentene. Det gjelder studentøkonomi, boliger, bedre psykisk helsehjelp på lærestedene og bedre oppfølging i studiesituasjonen.

Høyres tilbakegang mener han imidlertid at regjeringen kan takke seg selv for.

–⁠ Når Høyre faller tror jeg det er fordi studentene ser at det er rot. Når Solberg åpner for å endre kvinners selvbestemmelse i abortloven, tror jeg at unge mennesker i den fasen av livet ikke blir fornøyde, sier han, og legger til:

–⁠ Høyre markedsfører seg som et frihetsparti, men gjør det motsatte.

Stats­mi­nis­teren om UiO-satsning: –⁠ Var ikke begeistret da jeg så regningen.

–⁠ Ikke vårt rot

Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre forteller at partiet vil ta den siste målingen til etterretning.

–⁠ Høyre skal brette opp ermene og jobbe hardere for å vinne en større del av studentenes tillit. Studentene står på trappene på vei ut i arbeidslivet, og Høyre har den beste politikken for å skape flere jobber slik at alle har en jobb å gå til, sier Helleland til Universitas.

Han mener imidlertid at regjeringen har gjort mye bra for studenter.

–⁠ Vi må ta i et tak for å fange interessen til enda flere studenter. Vi har lagt frem tidenes grønneste regjeringsplattform, ledigheten har ikke vært lavere på ti år og vi jobber med å inkludere flere i arbeidslivet. Så må det nevnes at studentene har nytt godt av denne regjeringen. Hvert år har studentenes kjøpekraft blitt styrket og vi bygger historisk mange studentboliger.

På spørsmål om Ap-leder Støres påstand om «rot» fra regjeringen, slår han hardt tilbake.

–⁠ Er det et sted det er rot så er det på Støres rødgrønne side, hvor han har latt Rødt, Sp og SV ta kontrollen. Vi har gjort endringer på fosterreduksjon som samsvarer med ønsket fra det medisinske fagmiljøet, og gjort den norske lovgivningen likere regelverket i øvrige Europeiske land, sier Helleland.

Les også: Usynlige Iselin Nybø.

Verst for Venstre

–⁠ Venstre gjør en svak måling. Det er en all time low for Venstre, aldri har så få studenter «stemt» på Venstre. De er ikke synlige, men tendensen er jo den samme som for befolkningen generelt. Venstre skårer svært lavt om dagen på alle målinger, sier Arve Østgård i Sentio.

Venstre er også partiet til studentenes statsråd, forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Hun tror ikke den dårlige målingen skyldes studentpolitikk.

–⁠ Jeg mener at Venstre har fått betydelige gjennomslag for studentene med denne regjeringen. Det var Venstre som fikk til 11 måneders studiestøtte og mye sterkere kjøpekraft for studentene. Det var Venstre som ordnet et betydelig løft i studentboligsatsingen, og som fikk på plass en støtteordning for studenters psykiske helse, sier hun til Universitas.

All time low: Venstre har aldri før scoret så lavt på studentenes partibarometer.Arkivfoto: Lucas Leonardo Ibanez-Fæhn

Til tross for at det skapte rabalder da regjeringen før jul valgte å kutte i stipendordningen, tror hun ikke det er hovedgrunnen til at partiet gjør det dårlig på meningsmålingen.

–⁠ Jeg har forståelse for at endringene i konverteringsordningen var kontroversielle blant deler av studentene, men jeg tror det er andre årsaker til dårlige målinger nå.

–⁠ Tror du resultatet er påvirket av jobben du gjør som statsråd?

–⁠ Jeg skal i alle fall love å brette opp ermene og stå på, både for studenter og andre som har stemt på Venstre framover, for å få gjennomslag for enda mer av Venstres politikk i regjeringen, sier Nybø.