Håpefull: I april avgjør NSOs landsmøte hvem som skal ta over lederstolen etter Håkon Randgaard Mikalsen. Susann Andora Biseth-Michelsen håper det er hun som får jobben.

Kaster seg inn i NSO-leder­kampen

I tolvte time har enda en kandidat meldt seg på lederkampen i Norsk studentorganisasjon (NSO): Susann Andora Biseth-Michelsen, leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo.

Biseth-Michelsen er den femte kandidaten som offentliggjør sitt kandidatur som NSO-leder, etter blant annet Maya Sol Sørgaard, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus. 9. mars gikk fristen for å få sitt kandidatur vurdert av valgkomiteen, som offentliggjør sin innstilling 1. april, tre dager før landsmøtet.

Leder for Velferdstinget vil også bli ny NSO-leder: –⁠ Vi må styrke fokuset på studenter og karriere.

–⁠ Hvorfor akkurat deg?

–⁠ Jeg stiller meg selv det spørsmålet hele tiden. Neida, jeg mener det er fordi jeg ikke er redd for å stille spørsmålene, sier Biseth-Michelsen og kommer med et spark til de andre lederkandidatene:

–⁠ Jeg vet ikke om det alltid er én person som skal prøve å komme frem til svaret for alle studentene. Det som skiller meg ut er at jeg ikke er så opptatt av at det skal være meg, men at det skal være vi.

Biseth-Michelsen ble valgt til SP-leder i fjor, etter ett år som studie- og læringsmiljøansvarlig i samme arbeidsutvalg. Hun representerer ikke en studentpolitisk liste, i motsetning de de fleste av hennes forgjengere ved UiO.

Les også: Dette er student­po­li­tikken og så mye koster den!

–⁠ Går til Universitas, ikke Khrono

–⁠ Jeg sendte kandidaturet mitt til alle medlemslagene i går kveld, for det er de jeg vil representere. Jeg går til Universitas og ikke til Khrono, for skal vi være studentenes stemme må vi gå dit studentene leser. Jeg sier det ikke bare, jeg prøver også å gjennomføre det.

Biseth-Michelsen etterlyser at sentralstyret i NSO tar diskusjonene ned til medlemslagene. Derfor vil hun styrke ledersamlingene, der sentralstyret i NSO møter ledelsene fra studentdemokratiene.

–⁠ Og så vil jeg kutte antallet sentralstyremøter fra seks til fire.

Konkurransen: Truls-Einar Johnsen, leder av Velferdstinget Vest; Maya Sol Sørgaard, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus; Marte Øien, nestleder i NSO (på bildet).

Les også: «Alle» hater Nybøs forslag: –⁠ Penger i statskassa på studen­tenes regning.

–⁠ Vi er ganske enige

På spørsmål om hva som skiller lederkandidatene fra hverandre, må Biseth-Michelsen innrømme at de har mye til felles.

–⁠ Vi er ganske enige om grunnleggende ting. Det er litt kjipt, for vi skiller oss ikke så mye fra hverandre. Vi er enige om at studentkravet om høyere studiestøtte og bedre boligdekning er noe av det viktigste vi kan jobbe for, sier hun og utdyper:

–⁠ For meg er det viktigste at vi prioriterer bærekraftsmålene. Vi må sørge for at institusjonene ikke ser på det som en check list. «Nei, vi forsker på hav vi, så da har vi gjort vår oppgave».

–⁠ Hvordan skal NSO-landsmøtet klare å skille mellom dere hvis dere er såpass enige?

–⁠ Vi må passe på at vi ikke bare snakker om det vi er enige om, men viser for landsmøtet hva som skiller oss fra hverandre. Jeg håper at de som skal holde lederdebatten er gode på å stille de kritiske spørsmålene og vise hva som er ytterpunktene.

–⁠ Hva er det som skiller dere da? Vet du hva dere er uenige i?

–⁠ Det er veldig mye likheter. Jeg tror at vekten jeg legger på bærekraftsmålene er det som skiller meg fra de andre. Jeg mener at det må prioriteres høyt.