På barrikadene: Nestleder i NTL Ung Maren Holthe Hedne mener at saken om ansatte i Godt Brød som streiket er et godt eksempel på hvorfor gode lønns- og arbeidsvilkår er viktige.

Vil ha Manpower ut av Karrie­re­sen­teret

Én gang i uken arrangerer Karrieresenteret ved UiO «Jobbprat med Manpower». Fagforeningen NTL Ung er kritiske, og mener bemanningsbyråer oppmuntrer til usunne arbeidsvilkår.

Karrieresenteret er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo (UiO) og Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Siden mai 2018 har de hatt et ukentlig arrangement sammen med bemanningsbyrået Manpower.

Skjermdump: Innholdet i «Slik takler du overgangen fra studier til jobb» ble etter hvert fjernet av Manpower. Karrieresenteret ved UiO delte dette innlegget på Facebook.Faksimile

Ifølge Karrieresenterets hjemmeside er det et arrangement hvor «Manpower er til stede for å snakke med studenter og nyutdannede om generelle og konkrete jobbmuligheter for Manpowers oppdragsgivere. De lyser ut både heltid- og deltidsstillinger.»

Les også: Søk sommerjobb nå: –⁠ Ikke tro at alt ordner seg ved å utsette.

–⁠ Best med faste og trygge stillinger

–⁠ Vi reagerer særlig på at Karrieresenteret lar Manpower være de som skal si hvordan arbeidslivet for studenter skal være, fremfor å løfte frem gode og seriøse arbeidsgivere som tilbyr gode arbeidsforhold for studenter, sier Maren Holthe Hedne.

Hun er nestleder i studentgruppen til Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Oslo. NTL er det største fagforbundet for ansatte i staten.

Hedne forteller at som fagforbund er de naturlig kritiske til bemanningsbyråer, og at de derfor reagerer på at Karrieresenteret har et så tilsynelatende tett samarbeid med Manpower.

–⁠ Vårt utgangspunkt er at det beste er faste og trygge stillinger og forutsigbare, gode lønns- og arbeidsvilkår. For at bemanningsbyrå skal gå i overskudd må det tas fra lønns- og arbeidsvilkårene til de ansatte. Det er slik de fungerer, sier Hedne.

Les også: Innvand­rere bytter navn for å få jobb: –⁠ Jeg vil bare bli møtt som norsk.

Delt på Facebook

Det var et innlegg fra Manpower på Facebook som først fikk NTL Ung til å reagere. Der skrev en «Manpower-ekspert» at studenter som skal ut i arbeid bør tilpasse seg mønstrene ved arbeidsplassen.

–⁠ Vi er i ferd med å se i arbeidslivet at studenter ofte må ta til takke med det man får for å få noe å leve av, og det synes vi er veldig synd. Det er ekstra spesielt at Karrieresenteret er med på å etablere det som den nye standarden for studentenes arbeidsliv, sier Hedne.

Hun påpeker at de er positive til Karrieresenteret, men mener de har et ansvar for å legge til rette for et seriøst arbeidsliv, og løfte de rettighetene studenter har.

–⁠ Det burde ikke kun være et arbeidsliv på arbeidsgivers premisser.

Les også: Arbeids­gi­vere flest bryr seg lite om gode karakterer.

Flere kan ta del

Gisle Hellsten, leder ved Karrieresenteret ved UiO, skriver at deres rolle blant annet er å synliggjøre hvilke muligheter man kan vurdere når man skal søke jobb etter endte studier.

–⁠ Manpower er i våre lokaler en halv dag i uken for å møte studenter som vil undersøke hvilke jobbmuligheter som kan være aktuelle for dem. Dette er en mulighet som er åpen for flere bransjer å ta del i, forteller han.

Til kritikken forklarer Hellsten at de selvsagt er opptatt av studentenes rettigheter i arbeidslivet.

–⁠ Flere fagforeninger er aktive på UiO gjennom året, eksempelvis er Tekna og Forskerforbundet ofte til stede på UiO. Videre har vi arrangementer hvor fagforeninger er bidragsytere, skriver han.

Han nevner at ved fjorårets karriereuke deltok Naturviterne, som er en sammenslåing av fagforeninger, og Lektorstudentene, som er en del av Norsk Lektorlag.

–⁠ Og i magasinet vårt «Din karriere» tar vi opp studenters rettigheter når de skal skrive kontrakt med arbeidsgivere, forteller Hellsten.

Kjent med kritikken

Sølvi Spilde Monsen er konserndirektør i Manpower og er kjent med at deler av fagbevegelsen er skeptiske til bemanningsbransjen, men sier det ikke stemmer at de tilbyr dårlige arbeidsvilkår.

–⁠ Alle våre medarbeidere blir lønnet etter likebehandlingsprinsippet som tilsier at de får samme lønn i Manpower som de ville fått som ansatt i den enkelte innleiebedrift, sier Monsen.

Hun sier at målet med samarbeidet er å skaffe studenter arbeidserfaring samtidig som de bidrar til fleksibilitet i arbeidsmarkedet.

–⁠ Studentene kan få viktig arbeidserfaring mens de studerer, samt at vi kan hjelpe dem i gang med å bygge CV og karriere når de er ferdig utdannet.

Monsen står ved at innlegget som ble publisert på Facebook inneholder nyttige og praktiske råd til studenter, og forteller at innholdet ble fjernet etter at det ved en feiltagelse ble lagt ut dobbelt. Selve artikkelen er fremdeles å finne på deres blogg.

Hun understreker også at innlegget passer godt på de studentene som skal ut i arbeid.

–⁠ Alle studenter som skal ut i sitt første Manpower-oppdrag får solid informasjon om både bedrift, arbeidsoppgaver, tilkomst og andre ting som er viktig for å lykkes i sin første jobb, forteller Monsen.