Kritikkverdig: Forskerforbundet mener KHiO har en urimelig høy andel av ansatte på midlertidige kontrakter

Over halvparten av KHiO-anset­telser er midler­ti­dige

Forskerforbundet mener Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) misbruker muligheten til å ansette på åremål

Midlertidigheten ved statlige universiteter og høyskoler er langt over nivået i arbeidslivet ellers i 2018, viser tall fra Statens database for høyere utdanning (DBH). Leder i Forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind, forteller om personlige konsekvenser for midlertidig ansatte, knyttet til økonomisk usikkerhet, som går spesielt hardt utover unge forskere. Hun frykter at mange dermed velger bort forskeryrket.

–⁠ Det er ingen gode grunner til at akademia skal være dårligere enn arbeidslivet ellers, sier hun.

Les også: All verden er en scene (hvis du har gått på KHiO)

–⁠ Absolutt kritikkverdig

Det er kunsthøgskolene som har høyest forekomst av midlertidige ansettelser, ifølge tallene fra DBH. De private høgskolene har imidlertid færrest ansatte på midlertidige kontrakter.

–⁠ Hvorfor er tallene lavere ved private høyskoler og høyest ved kunsthøyskolene?

–⁠ De private høyskolene har ikke den samme gamle ansettelseskulturen. Dessuten må de i større grad være konkurransedyktige på lønns- og arbeidsvilkår, forteller Lind.

Kunsthøyskolene har en spesiell adgang til å ansette på åremål, når skapende eller utøvende kunstnerisk kompetanse inngår som et vesentlig element i kompetansekravet, ifølge Forskerforbundet.

–⁠ Dette misbruker de til å ansette en uforholdsmessig høy andel av de faglig ansatte på midlertidige kontrakter. Det er absolutt kritikkverdig, sier Lind.

Les også: Kritikken mot KHiO: –⁠ Jeg tror ikke folk tør å si høyt det man mener på denne skolen

–⁠ Kontakt med tiden

Ved rekruttering av professorer, førsteamanuensiser og høgskolelektorer på Kunsthøgskolen i Oslo er det vanlig å lyse ut stillingen for en periode på seks år med mulighet for forlengelse. Victoria Meirik, dekan ved Teaterhøgskolen, påpeker at Forskerforbundet har et viktig poeng i kritikken sin og at midlertidige kontrakter er en usikker situasjon for mange.

–⁠ Jeg mener dog ikke at det er misbruk av ansatte. Det er

en ulempe ved at kunstnerisk kompetanse skal spille en såpass viktig del av ansettelsene, men det er en viktig del av å holde utdannelsen i kontakt med tiden.

–⁠ Hvorfor kan KHiO ha en så høy andel midlertidig ansatte?

–⁠ Jeg oppfatter dette som en del av et ønske om at pedagogikken skal favne nye strømninger og være mangefasettert. Det at pedagoger også ønsker å flytte på seg er også et viktig del av midlertidigheten.

Gikk utover studiekvaliteten

Cecilia Bivald (34), tidligere student på Metall- og smykkekunst ved KHiO, forteller at midlertidig ansettelse for professorer går utover studiekvaliteten.

–⁠ Tiden det tar å ansette en professor og blir brukt på å sette seg inn i systemet og skolen, gjør at elevene må gå lenge uten en aktiv professor tilstede i avdelingen, forteller Bivald.

Bivald synes imidlertid det er positivt at KHiO skifter ut de kunstneriske ansatte ofte.

–⁠ Kunstskoler skal etter min mening ha arbeidende kunstnere som lærere. Elevene lærer å både skape kunst og bygge en karriere. Dersom man skulle hatt lærere som bare underviser, tror jeg resultatet ville vært et dårligere innblikk i dagens kunstverden.

Les også: KHiO-ansatt avskjediget

Positive til utskiftning

Kristian Vindenes (26) ble uteksaminert fra KHiO i 2017. Han forteller at det var en del rotasjoner av de ansatte da han studerte der.

–⁠ Jeg er fan av det. Man møter ulike personer og det er bra i denne bransjen. Det var ikke noen drastiske endringer og det var positivt.

Ella Skorgan (19) går på første året på jazzdans og har ikke lagt merke til så mange endringer, men er positiv at kommer nye ansatte.

–⁠ Det er viktig å skifte ut de såkalte dinosaurene.

–⁠ Føler du at lærerne får fulgt med på din utvikling i studiet, når de har midlertidige kontrakter?

–⁠ Vi har noen som alltid har vært her, så det er noen som kjenner meg godt og som ser utviklingen min. Det er fint med en balanse.