Ekteskap: Etter flere år i skjul er paret nå lykkelig gift.

Møttes i hemme­lighet på Burger King: –⁠ Skulle ønske jeg var mer modig

For første gang deler Abid Raja historien om hvordan han og kona levde ut den forbudte kjærligheten under studietiden.

For noen er romantikken bekymringsløs, men for Venstre-politiker Abid Raja har det vært en strevsom kamp over flere år preget av skam, frykt og hemmelighold.

Raja og kona Nadia Ansar måtte holde kjærligheten sin skjult under studietiden. Begrenset av negativ sosial kontroll fra det norskpakistanske miljøet og studentøkonomien, pleide det unge paret å møtes på Burger King på Majorstua, som den gang da var enda «hvitere».

I dag ønsker Raja å bruke sin stemme til å oppfordre studenter til å «gi litt mer faen i hvem de elsker», og ikke la seg påvirke av hva samfunnet mener er innafor.

–⁠ Jeg oppfordrer alle studiner og studenter til å leve ut sine følelser uten skyld og skam. Det finnes nemlig ikke noe vakrere enn kjærligheten.

Les også: Seks kjærlighetshistorier: –⁠ Jeg blir mer og mer forelsket for hver dag.

Alt for ikke å bli avslørt

Det norskpakistanske miljøet Raja og Ansar tilhørte ga hverken tillatelse til å date eller etablere forhold. I dag er negativ sosial kontroll et etablert begrep som stadig blir debattert. Men da de unge studentene fant tonen på slutten av 90-tallet var det kun én måte de kunne date på – ved å holde forholdet skjult og unngå å bli sett av innvandrermiljøet.

Raja mimrer tilbake til 1999, og forteller lattermildt om hvordan han og kjæresten pleide å møtes.

–⁠ På det innerste bordet i andre etasje på Burger King på Majorstua kunne vi være romantiske i fred. Der var det aldri noen fra innvandrermiljøet som pleide å henge. Sånn sett ble Burger King en slags «safe haven» for oss.

Den trygge møteplassen ble plutselig en dag sabotert da en jentegjeng fra miljøet de fryktet satte seg ved bordet overfor paret.

Utenbys: Det unge studentparet reiste ofte på tur for å flykte Oslos moralpoliti.

–⁠ Jeg satt midt i skuddlinjen, mens Nadia satt med ryggen til.

Hennes umiddelbare respons var å legge hodet ned på bordet og kaste jakken sin over seg, slik at ingen kunne se hvem hun var.

–⁠ Vi gjorde vårt ytterste for å unngå å bli sett, men én av jentene fikk øye på meg og kom bort til bordet vårt.

Raja forteller videre at jentegjengen insisterte på å få vite hvem jenta var, men at han nektet å fjerne jakken. Jentegjengen skjønte at de nå hadde muligheten til å avsløre et skambelagt kjærlighetsforhold, og i all sin stahet ble de værende på fastfoodrestauranten i flere timer. Riktignok holdt Raja og Ansar ut lengst, og kom seg derfor usett bort fra åstedet.

Gi litt mer faen. Sett dine egne følelser først

Abid Raja

Det var ikke uten grunn at Raja og Ansar gjorde alt for ikke å bli fersket. Flere av kjæresteparene i det norskpakistanske miljøet som tidligere hadde blitt avslørt, så seg nødt til å la hverandre gå. Å ikke bli sett på Burger King var dermed avgjørende for parets fremtid.

Dette var første gang Raja selv ble utsatt for negativ sosial kontroll.

–⁠ Vi var jo bare et nyforelska par som ville nyte kjærligheten i ro og mak, men på grunn av bakgrunnen vår ble forelskelsen heller preget av angstlignende situasjoner og mye rykter.

Fikk du med deg denne? Studentpolitikerne letter på sløret: Slik fant vi kjærligheten.

Måtte ty til burka

Etter det nervepirrende møtet på Burger King, ble det klart at paret måtte være mer forsiktige.

–⁠ Neste gang vi skulle treffes bestemte vi oss for å dra utenbys for å unngå Oslos moralpoliti, og i anledning ett-årsjubileet vårt bestilte vi flybilletter til Kristiansand.

Men å komme seg til daværende Fornebu lufthavn var ikke uten risiko. Mest fryktet de at taxisjåføren skulle tilhøre miljøet de flyktet fra. Klok av skade tok Ansar på seg en burka slik at identiteten hennes ble skjult. Den hadde hun på seg helt til paret var inne på flyplassen.

Når Raja i dag tenker tilbake på hvordan han og kona lot seg begrense av hva foreldrene syntes var greit og ikke blir han stille i noen sekunder.

–⁠ Jeg kunne ønske jeg var mer modig og at vi ikke brydde oss så mye. Men vi var begge engstelige for å bli oppdaget, og ingen av oss turte å ta den sjansen.

Les også: Størst av alt er kjærligheten.

–⁠ Sett dine egne følelser først

I dag, tjue år senere, er Raja og Ansar lykkelig gift og har tre barn. Begge har godt etablerte karrierer, Raja som toppolitiker for partiet Venstre og Ansar som doktorgradsstipendiat på Institutt for psykologisk rådgivning (IPR). Det er første gangen ekteparet deler historien fra den turbulente begynnelsen på forholdet. Det gjør de for å oppmuntre unge studenter i dag til ikke å la seg begrense av ytre omgivelser.

Raja forteller videre at det ikke bare er kulturelle oppfatninger i innvandrermiljøer som kan begrense unges kjærlighetsliv. Uansett om man er født i en innvandrerfamilie eller ikke, mener Raja det er ulike grunner til at unge er villige til å ofre for mye for å oppnå foreldrenes aksept.

–⁠ Jeg håper alle unge studenter i dag tør å følge hjertet sitt uten å la seg påvirke av hudfarge og religion, eller la seg bli truet av følelser for personer av samme kjønn.

Kjærlighet: I dag tør ekteparet å være romantiske i all offentlighet.

Raja har sett seg lei av hvordan samfunnet påvirker unges kjærlighetsvalg.

–⁠ Gi litt mer faen. Sett dine egne følelser først, og ikke tenk på hva foreldrene dine vil tenke. Det er ditt liv. Og du lever bare én gang.

Heldigvis ble ikke Raja og Ansar fersket på Burger King på slutten av 90-tallet. Og heldigvis kunne en burka skjule Ansars identitet slik at de kunne leve ut kjærligheten.

–⁠ Men unge bør ikke trenge å ta slike forholdsregler for å kunne leve fritt og lykkelig, avslutter han.

Over 60.000 har svart på studentbarometeret. Dette er de misfornøyde med.