Annerledes Valentinsdag: Det arrangeres «Speedfriending» på tvers av de forskjellige institusjonene i Oslo, slik at studenter lettere kan få venner. (Fra øverst V.) Vemund Sætre Skulberg, Maya Sol Sørgård, Tord Hauge, Bjørn Harald Hegreberg Garborg, og Ida Marie Rislaa.

Dropp den røde rosen, bli med på vennekosen

Studentpolitikere i Oslo inviterer til en litt annerledes feiring av alle hjerters dag.

For single studenter kan Valentinsdagen fort bli en ensom affære, og nok en trist påminnelse om at du ikke har noen å gi hjerteformet sjokolade til. I lys av de nedslående SHoT-tallene, som viste at nær én av tre studenter føler seg ensomme, er dette noe Oslos studentpolitikere akter å gjøre noe med.

–⁠ Det er faktisk helt tilfeldig at det ble den dagen. Men det er egentlig positivt, for det er mange unge som føler ekstra press akkurat den dagen, sier Maya Sol Sørgård, leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT).

Universitas møter Sørgård og fire andre studentledere over lunken kaffe på Villa Eika. Til tross for at «speedfriending» ikke har romantisk fokus ligger det an til å bli høyere temperatur på Chateu Neuf 14. februar, uavhengig av om det er kaffe eller en duggfrisk pilsner man holder i hånden.

Les også: Tre av ti studenter har alvorlige psykiske plager

Vil bygge broer og studentby

Bjørn Harald Hegreberg Garborg, leder av Studentparlamentet ved Oslomet har erfaringer med «speedfriending» fra tidligere.

–⁠ Vi arrangerte Psykt-bra party på Oslomet etter at SHoT-undersøkelsen viste at mange studenter sliter og er ensomme. Det var veldig gøy, de som kom ble sittende hele kvelden.

Målet med satsingen er å gi et lavterskeltilbud for å bli kjent med andre studenter, helst på tvers av utdanningsinstitusjonene. Tord Hauge, leder av Studenttinget ved NMBU, påpeker at det kan være utfordrende å få venner i voksen alder, og at Oslo ikke føles som en studentby. Han savner et sentralisert tilbud for alle studenter og viser til studentmiljøet i Trondheim.

–⁠ Men kan ikke «speedfriending» fort bli kleint?

–⁠ Så klart vil det bli kleint, det skal være litt kleint utbryter både Skulberg og Garborg.

–⁠ Alle stiller likt. Dessuten er det vel ingen vennskap, bortsett fra de i barndommen, som ikke er litt kleine i starten, sier Vemund Sætre Skulberg, leder av Studentrådet ved Steinerhøyskolen.

Ida Marie Rislaa, leder av Studentparlamentet ved Lovisenberg Diakonale Høgskole, mener de som studentpolitikere burde stå frem som gode eksempler og pådrivere for at studenter kan møte hverandre. Hun nevner at det er mange som ikke kjenner til studentforeninger, og at de i tillegg kan virke litt lukkede for noen studenter. –⁠ Det er vår jobb å vise at det ikke nødvendigvis er sånn, sier hun.

Les også: Fanny ble ensom etter at hun begynte å studere

Et inkluderende tilbud

Sol Sørgård legger til at konseptet er langt mer inkluderende enn dating. Sivilstatus er ikke relevant ved dette arrangementet. Ønsker du å bli venn med en potensiell idrettsstjerne kan 14. februar være en kveld å holde av. Olav Skrudland, leder av studentstyret ved Norges Idrettshøyskole (NIH), ønsker tilbudet velkommen. Han tror det kan bidra til å få studentene ned fra Sognsvann.

–⁠ Vi har et godt miljø her oppe, men det er litt lukket. Dette kan bidra til å lokke NIH studenter ned til sentrum.

Inkludering blir spesielt trukket frem av Jonas Økland, leder av SBIO ved Handelshøyskolen BI. Han er glad for å kunne delta på et arrangement som går på tvers av institusjonene. Han trekker spesielt frem muligheten for at internasjonale studenter kan delta. For Økland er en lavterskel en god terskel. Han håper mange BI studenter finner veien til arrangementet.