Rykket ut: Politiet og andre nødetater er på Blindern etter å ha fått melding om et pulverbrev sendt til Universitetet.Gina Grieg Riisnæs, Universitas

Pulverbrev sendt til UiO er ufarlig

NEDRE BLINDERN (Universitas) Politiet, bombegruppen, brannvesenet og ambulanse rykket tirsdag ut til Blindern etter at det ble oppdaget et brev med hvitt pulver.

Politiet opplyser til Universitas at pulveret er ufarlig.

–⁠ Det er mineralsk materiale, stein, kalkstøv og metall, sannsynligvis stålbiter sier Roger Hjertø, vaktleder ved krimvakten i Oslo.

–⁠ Det er definitivt ufarlig.

–⁠ Blir dette etterforsket videre?

–⁠ Vi får tilgang på alt materiale nå og kan gå i gang. Det spørs hvordan det er formet og om det kan relateres til en trussel, sier Hjertø og legger til:

–⁠ Om det er en knytning mellom innholdet i brevene og materialet. Hva det er ment som vil formentlig fremgå av brevene. Jeg tror det er ganske mye tekst.

Brevet ble tatt hånd om av bombegruppen og fraktet til Forsvarets forskningsinstitutt for videre analyse.

Politiet rykket tirsdag ut til Blindern mellom Frederikke-bygningen og Lucy Smiths hus, der blant annet administrasjonen sitter.

–⁠ Vi fikk melding om hendelsen klokken 09:57. Det er mottatt et pulverbrev som vi mistenker, eller må ta høyde for at, kan være farlig for de som er eksponert for det, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth til Universitas.

Det var Universitetet i Oslo selv som varslet om brevet med hvitt pulver. Politiet har opprettet sak, og vil fremover jobbe med å finne ut hvem som har sendt pakken.

Anne-Lise Hammer, kommunikasjonssjef ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), bekrefter at de har mottatt brevet til analyse.

–⁠ Normalt sett kan ta fra noen timer til en dag. Vi går progressivt frem og utelukker, utelukker og utelukker. Det kommer an på hva vi finner.

Gina Grieg Riisnæs, Universitas

–⁠ Ingen melder om ubehag

Universitas snakket med helsepersonell på stedet som fortalte at de som er eksponert for brevet var rolige, og at ingen av dem følte et ubehag.

De oppga også at dersom substansen i brevet er farlig så er det snakk om bakteriesporer som i verste fall kan føre til sykdommen antrax. De regner imidlertid med at dette ikke er tilfellet, da stoffet er vanskelig å få tak i.

–⁠ Det har blitt opprettet sak. Vi jobber nå med å ta oss av de som er eksponert for substansen, og områdene i bygget der brevet har vært, sier Engseth.

Fem personer skal være eksponert for brevet, som nå er fraktet vekk av bombegruppen.

Saken fortsetter under bildet

Her: Politiet har rykket ut til området mellom Frederikke-bygningen og Lucy Smiths hus.Faksimile, UiO

Engeseth forteller at han ikke kan huske lignende hendelser på Blindern før, men at politiet har erfaring med slike brev fra tidligere.

Universitas har vært i kontakt med 110-sentralen i Oslo, som bekrefter at de har vært på stedet, men at det er politiet som håndterer hendelsen.

Universitas har også vært i kontakt med Universitetet i Oslo, som ikke vil kommentere saken, men henviser til politiet

Gina Grieg Riisnæs, Universitas

Universitas kommer tilbake med mer