Amerika? Stine Rotnes, Universitas-journalist i New York, har latt seg fascinere.Privat

Universitas-Stine i New York:

–⁠ I millionby på minstelønn

Jeg skal ikke spørre deg om penger altså, men babyen min trenger bleier og morsmelkerstatning, sier hun til meg.

Hun spurte jo om penger. Men denne dama tigget ikke i det vanlige slitt kaffekopp-formatet, hun satt i en trappeoppgang i nærheten av et subway-stopp i Bushwick, kledd i en grå joggebukse og hettejakke. Denne kvelden var hun ikke i stand til å dekke sitt yngste barns mest grunnleggende behov - næring til kroppen. Jeg var på vei hjem, stappmett på pizza og god stemning, da kvinnen kremtet til fra sidelinjen og spurte hvor jeg var fra.

Frida skriver hjem fra nattoget i Romania: Hudproblemer, spontanpoesi og dårlig samvittighet

I New York er det mange som ber deg om en slant av pengene dine. Kanskje spesielt når du er hvit europeer, og tror at musikk i ørene og et fast blikk i bakken skal gjøre deg usynlig for de som rister på pengekoppen - uansett hvor trang togvognen du sitter i er. I 2018 har minstelønnen i New York ligget på 13 dollar, rundt 113 norske kroner. Det er bedre enn mange andre steder i USA, men fortsatt knapt.

Kvinnen jeg møter i denne bydelen i Brooklyn har nettopp avsluttet kveldens skift på en stor McDonalds-filial på Manhattan. Dagens andre jobbøkt baserer seg på å få en norsk UD-praktikant med til den nærmeste kiosken for å handle.

Hun forteller at omsorgene for de to barna sine er det viktigste i livet hennes. Sånn sett lurer jeg også på hvorfor tilstrekkelig mengde morsmelkerstatning ikke var øverst på prioriteringslista da hennes forrige lønning må ha tikka inn. Da jeg først klarer å ta innover meg det elementære og praktiske i det hun trenger penger til, er jeg likevel ikke så vanskelig å be: Ungen må ha mat, og ungen må kunne kvitte seg med maten.

Innen 2025 skal New York ifølge lokale styresmakter ha reddet 800.000 innbyggere ut av fattigdom. Bushwick er arbeiderklassenabolaget der stadig flere kunstnerkollektiv og hippe restauranter etableres, men som fortsatt sliter med kriminalitet. I 2016 levde rundt 17 prosent av bydelens befolkning under regionens fattigdomsgrense. For en enslig mor med to barn tilsvarer denne grensen en årsinntekt på i overkant av 200.000 kroner.

Og slik var det da Jonas skulle forsøke seg i en fraterinty: Helgen fra helvete

Da jeg skal betale de 30 dollarene kveldens samvittighetsstunt koster meg, prøver kvinnen å spleise meg med amigoen bak kassa. New Yorkere er litt sånn, i et øyeblikk kan de være på randen av sammenbrudd, gjerne av noe så enkelt som at bagel-bestillingen din går for treigt, mens de i neste øyeblikk dulter deg i sida og slår av en vits om svigermoren sin. En by av mange navn, og en by av mange ansikter.

Utenfor butikken rekker jeg henne posen, og hun svarer med en klem. I strømmen av takkefraser gjør hun det også klart at jeg bør se til å finne meg en bra mann, før hun lover meg et gratis måltid på Maccern. Amerika, du fascinerer.