Noen som lytter: – Det er mange vonde historier folk har å fortelle, som de kanskje ikke har fortalt til noen, sier Lotta Sørlie om å jobbe frivillig i Kirkens SOS.
Noen som lytter: – Det er mange vonde historier folk har å fortelle, som de kanskje ikke har fortalt til noen, sier Lotta Sørlie om å jobbe frivillig i Kirkens SOS.Illustrasjonsbilde

–⁠ Det vonde og vanskelige tar ikke juleferie

Lotta Sørlie studerer og jobber frivillig hos Kirkens SOS. To ganger i måneden chatter hun med mennesker som trenger noen å prate med.

–⁠ Jeg begynte med frivillig arbeid da jeg flyttet fra Halden til Oslo. Det kan være tøft, men det er godt å bruke tid på noe annet enn meg selv, forteller Lotta Sørlie (20).

Hun er på sitt andre år av en bachelor i sosialt arbeid på Oslomet. I oppstarten fikk studentene informasjon om frivillige organisasjoner som kunne gi mer erfaring. Hun begynte umiddelbart i Kirkens Bymisjons akuttovernatting for fattige tilreisende.

–⁠ Det var en veldig grei jobb. De som kom dit var i en slags loddtrekning om å få soveplasser, deretter ble de booket inn for noen dager, og når de sjekket ut fikk andre muligheten.

Sørlie jobber fortsatt i akuttovernattingen, men hun ønsket enda mer erfaring. Så fort hun fylte 20, meldte hun seg på kurs hos Kirkens SOS. Etter 40 timer intensiv kursing begynte arbeidet i krisetjenesten.

Den tøffe samtalen

–⁠ Det er en veldig fin jobb, men det kan selvfølgelig være tungt, med mange tøffe samtaler, innrømmer Sørlie.

Kirkens SOS er en krisetjeneste på telefon og internett hvor mennesker som trenger noen å prate med, uansett grunn, når som helst kan ta kontakt. Dette er et selvmordsforebyggende tiltak, hvor omtrent 1000 frivillige spredt omkring i landet får kursing i å møte mennesker i krise. Sørlie forteller at de får omkring 300.000 henvendelser i året, og at 200.000 av dem blir besvart.

–⁠ Uten tilbud som dette hadde det ikke vært noe å henvende seg til, sier hun, og legger til:

–⁠ Men at det fortsatt er så mange som ikke blir besvart betyr jo at vi trenger flere frivillige!

Sørlie jobber to vakter i måneden. I begynnelsen av hver vakt går de i kapellet. Der legger de fra seg hverdagen og sjekker inn på jobb. I tillegg ber de for de innringerne som ønsker det. Sørlie er personlig ikke religiøs, men synes det er fint at alle som ringer inn vet at det er noen som tenker på dem.

Mot slutten av hver vakt bruker de en halvtime på sjekke ut.

–⁠ Da snakker vi om det som er utfordrende, og lufter det som er vanskelig. Deretter går vi hjem, og da er vi ferdig for dagen.

Tidsklemma

–⁠ Det påvirker studiehverdagen min veldig positivt. Jeg får masse erfaring, også jobber jeg jo ikke så ofte. Han ene jeg var på vakt med sa at han synes det er en meningsfull bruk av fritiden sin, noe jeg er helt enig i, sier Sørlie.

Sørlie er som de fleste andre studenter opptatt med både studier og jobb. I tillegg til frivillig arbeid jobber hun deltid i barnehage, og sier hun er takknemlig for at hun har muligheten til å bruke fritiden på noen andre innimellom.

–⁠ Uansett hvor mye jeg hadde hatt lyst til å jobbe frivillig, så kunne jeg jo ikke gjort det uten studiestøtten og jobben jeg har, forklarer hun.

Vi bruker så mye tid på mobilen, på å scrolle nedover Instagram eller se på serier på Netflix, også glemmer vi hvor mye tid vi egentlig har

Lotta Sørlie

–⁠ Jeg føler at livet mitt går i hundre, at jeg har dårlig tid hele tiden, men så har jeg likevel ekstra tid da. Jeg tror man som student bruker mye tid på surr man ikke legger merke til.

Hun forteller at hun skulle ønske flere studenter vurderte frivillig arbeid, og at hun ofte merker at interessen svinner av når hun forteller om det til venner og bekjente.

–⁠ Synes du studenter er litt late?

–⁠ Nei, jeg skjønner det godt, jeg! Det er stor forskjell mellom studier, og det er mye som skjer for mange, sier Sørlie.

Likevel tror hun mange kunne hatt glede av å gjøre noe for andre.

–⁠ Det trenger jo ikke være frivillig i Kirkens bymisjon, eller veldedighet av den typen. Man kan være frivillig på Samfunnet, eller Øyafestivalen, eller bare stille opp på noe som er noe annet enn det hverdagslige, da.

–⁠ Ensomhet er like farlig for helsen som å røyke

Leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Håkon Randgaard Mikalsen, kan fortelle at det er vanskelig for studenter å engasjere seg i frivillig arbeid når studier og deltidsjobber tar opp tiden. Han bekrefter det Sørlie sier om at økonomisk trygghet er en forutsetning for å kunne ta på seg ekstra aktiviteter.

–⁠ Studentøkonomien er utvilsomt et hinder for studenter å engasjere seg i frivillig arbeid. Mange studenter får hjelp hjemmefra. Det er bra, men vi kan ikke ha et system som baserer seg på at alle skal få støtte fra familien, forteller Mikalsen.

Han påpeker at de som ikke får hjelp hjemmefra må belage seg mer på deltidsjobbene, og at de dermed ikke får anledning til å prioritere frivillig arbeid.

– Å øke studiestøtten er altså ikke bare viktig for studiene, men kan være med på å gi studenter muligheten til å engasjere seg i mer enn studier og deltidsjobb. Det har også positiv effekt på helsa vår. Derfor må regjeringen prioritere økt studiestøtte.

I SHoT-undersøkelsen for 2018 oppgir hele 23 prosent at de ofte eller svært ofte savner noen å være sammen med.

–⁠ Det er for høyt, påpeker Mikalsen.

Han mener engasjement i frivillige organisasjoner kan hjelpe på ensomheten.

–⁠ Ensomhet er noe studenter opplever oftere enn andre grupper i befolkningen, og det er alvorlig for den det gjelder. Ensomhet er like farlig for helsen som å røyke.

For mye skjermtid

I tillegg til å jobbe i Kirkens SOS har Sørlie denne julen jobbet to dager frivillig hos Alternativ jul, som er en frivillig organisasjon konsentrert rundt julehelgen. Dit kommer mennesker som ikke passer inn i den tradisjonelle julefeiringen, bostedsløse, mennesker med alkohol- eller rusproblemer eller ensomme. Sørlie sier det er viktig å ta vare på de som trenger ekstra omsorg, spesielt i julen.

–⁠ I Kirkens SOS pleier vi å si at det vonde og vanskelige ikke tar juleferie. Julen kan være en påminnelse om at alle andre har noe å glede seg til. Det kan forsterke følelsen av at man er alene, sier hun.

I tillegg forteller hun at det går begge veier. Etter Sørlie hørte om SHoT-undersøkelsen, og at ensomhet er et økende problem blant studenter, tenkte hun på hvor heldig hun er som har fellesskapene i de frivillige organisasjonene å gå til.

–⁠ Jeg har tenkt på det flere ganger! At hvis jeg hadde vært ensom, så hadde jeg løpt ut og blitt med på noe frivillig. Man møter så mange fine mennesker. Det er flott måte å bli kjent med folk på.

Hun tror mange studenter føler seg stresset og alene på grunn av mye tid foran skjermen.

–⁠ Vi bruker så mye tid på mobilen, på å scrolle nedover Instagram eller se på serier på Netflix, også glemmer vi hvor mye tid vi egentlig har, sier hun.

Sørlie har prøvd å ha en mobilfri dag noen ganger, og hun var sjokkert over hvor mye tid hun hadde til overs. Plutselig var hun ikke en stressa student med et liv som gikk i hundre lenger.

–⁠ Jeg gikk rundt og kjedet meg da jeg ikke var «på» døgnet rundt. Derfor tror jeg at vi tror vi er opptatte hele tiden, men egentlig har vi nok god tid til å gjøre andre ting.