Kjøp brukt:  Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, oppfordrer til å bruke kreativiteten og kjøpe brukt denne julen.
Kjøp brukt: Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, oppfordrer til å bruke kreativiteten og kjøpe brukt denne julen.Foto: Renate Madsen

Jule­gave­tips for blakke studenter

Gavestresset inntreffer tradisjonen tro hvert år. Men frykt ikke: Universitas har samlet et knippe gulltips til fattige, eksamensslitne studenter!

Desember måned har en tendens til å fyke avgårde, og julaften nærmer seg med stormskritt. Med det kommer desembers viktigste budsjettpost og nest største stressmoment: julegavene.

Du står der etter en hard eksamensperiode, passe blakk etter å ha brukt det usle studielånet på strømregning, kaffe og pasta. Hjelp! Men stress ned – Universitas har samlet tipsene du trenger for å ro i land bra, billige og miljøvennlige julegaver i år også.

–⁠ Lag gavebudsjett

Forbrukerøkonom Elin Reitan hos Nordea har gitt råd til mang en nordmann i pengenød. Hun forteller at det finnes mange muligheter til billige gaver, men det første man bør gjøre er å lage seg et gavebudsjett.

–⁠ Skriv ned hvor mye penger du har til rådighet å kjøpe gaver for. Lag en liste over hvem du skal kjøpe til, om du vet hva du vil kjøpe, samt et cirkabeløp til hver enkelt. Det er et veldig godt verktøy til handleturen, sier Reitan.

Budsjett: Forbrukerøkonom Elin Reitan mener det er mange muligheter til billige gaver, og at det første man bør gjøre er å sette opp et gavebudsjett.Foto: Håkon Benjaminsen

Deretter bør man planlegge godt:

–⁠ Ikke utsett ting til siste liten, da har man en tendens til å bruke litt mer penger enn det du har tenkt. Planlegg før du kommer i butikken!

Hvis det kniper veldig, råder Reitan til å se over gavelisten og vurdere om det er noen som kan kuttes.

–⁠ Vi nordmenn har en tendens til å kjøpe gaver til alle venner og perifere slektninger. Ring noen og hør om dere kanskje kan gjøre noe sammen i stedet for å kjøpe, foreslår hun.

Fikk du med deg Radioresepsjonens eksamenstips? –⁠ Skriv ned alt på den nakne kroppen din

–⁠ Bruk Finn og Tise

Anja Bakken Riise, leder i Fremtiden i våre hender, foreslår å gi brukte gaver.

–⁠ Finn og Tise flommer over av gode, miljøvennlige alternativer til en rimelig penge. Et godt alternativ både for miljøet og lommeboka! Personlig setter jeg stor pris på å få hjemmelagde ting – når folk har strikket, lagd syltetøy eller godis.

Hun peker også på at opplevelsesgaver er fint å få – og de trenger ikke være dyre teater- eller konsertbilletter.

–⁠ Inviter på hjemmelaget middag, eller på tur i marka inkludert kakao med krem. Bruk kreativiteten, oppfordrer Bakken Riise.

Les også: Alexia Bohwim: –⁠ Jeg har bare lest gode bøker skrevet av menn

Fortsatt uinspirert? Her er Elin Reitans liste over konkrete gaver som både er billige og bra:

• –⁠ Er du god til å skrive? Lag et dikt om mottakeren, og ram det inn! Eventuelt kan du skrive en liten novelle og føre det inn i en fin bok – det er flust av fine, billige skrivebøker. Gjerne lim inn bilder!
  • –⁠ Gavekort på husvask, middag, barnepass og hundelufting er alltid fine gaver, som settes stor pris på!
  • –⁠ Gi bort spiselige og selvlagde gaver. Du kan for eksempel lage brente mandler og pakke fint inn, eller kjøp olje og lag krydderolje, eller bak risboller og kokosboller og ha i et glass. Det ligger mye omtanke bak slikt!
  • –⁠ Har du et fint bilde av deg og personen som skal få gaven? Vi printer jo sjelden ut bilder nå til dags, så å få et fint, innrammet bilde kan være veldig hyggelig.
  • –⁠ Har du mange barn å gi gave til? Nieser, nevøer, kusiner og fettere? Gå til innkjøp av store pakker med ark og klistremerker, glitter og tegneblyanter, og del det opp i mindre poser. Det blir altså aktivitetsposer som man kan gi bort – barn setter stor pris på å få litt av hvert, og så kan de sette i gang med det ganske fort! Har du gamle skoesker liggende, kan du dekorere dem og ha tingene oppi – selve boksen er ofte vel så gøy som innholdet.
  • –⁠ Noe som er helt gratis: Lag en Spotify-spilleliste, spesielt dedikert til den som får gaven. Gjerne personlig musikk, noe dere har minner til sammen, eller låter som minner deg om denne personen. Skriv gjerne litt om listen eller hver sang på et kort – en veldig fin og personlig gave som ikke koster deg noen ting.
  • –⁠ Kanskje har du noen som spør om serietips titt og ofte? Skriv en liste med dine beste film- og serieanbefalinger, og litt om hvorfor du tror personen vil like disse.
  • –⁠ Tid er mangelvare. Kanskje spesielt til foreldre og besteforeldre kan du gi bort tid – for eksempel det å gå en tur sammen en gang i måneden, hvor du stiller med kaffe og boller. Kanskje du kan kjøpe en kaffekopp, og gi et løfte om å gå tur sammen hver måned det neste året?
  • Reitan poengterer at dårlig råd ikke er en forutsetning for å gi hjemmesnekrede gaver.

–⁠ Folk setter pris på dette uansett! Vi trenger ikke blakke oss helt på julegaver, altså.