Frustrerte: Under Velferdstingets møte mandag 10. desember var det flere som uttrykte misnøye til SiOs kutt.Gina Grieg Riisnæs

SiO kutter kraftig i utdelingen til student­for­eninger

I høst innstilte Velferdstinget (VT) på å dele ut 20,1 millioner kroner av semesteravgiftene til studentforeninger i Oslo. Dette syntes Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) var for mye.

–⁠ Jeg synes det er veldig synd. jeg mener at man leverte en søknad basert på det reelle behovet til studentfrivilligheten, og nå er man nødt til å kutte over hele linja sier Keisuke Kosaka, representant i Velferdstinget (VT).

På et møte i oktober stemte VT for å bevilge totalt 20,1 millioner kroner til studentforeninger og -medier som Det norske studentersamfund, Radio nova og Universitas. I stedet går SiO med på å bevilge 18,8 millioner - altså 1,3 millioner mindre.

Den foreslåtte bevilgningen fra VT innebar en stor økning fra året før, men VT-leder Maya Sol Sørgård mente at økningen gjenspeiler behovet til studentfrivilligheten i Oslo.

Den totale summen som kommer inn til SiO fra semesteravgiften er på rundt 80 millioner kroner.

Bakgrunn: Ber SiO om 1,7 million mer

–⁠ Skuffet

I Facebook-gruppen Velferdstinget 2018, en diskusjonsgruppe for Velferdstinget, skriver VT-leder Sørgård at hun er skuffet.

–⁠ Vi står fortsatt på at søknadssummen er nødvendig for foreningene i Oslo og Akershus og hadde ønsket at argument utover rammen og økninger og hadde blitt sett på, skriver hun i et lengre innlegg.

Sørgård har også skrevet et innlegg til Universitas sammen med det øvrige arbeidsutvalget i Velferdstinget, der de tar til orde for at den opprinnelige søknadssummen burde vedtas av SiO.

Kommentar: Hva er poenget med Velferdstinget når SiO uansett bestemmer?

–⁠ For høy sum

Mandag 10. desember ble det avholdt et møte for VT. Der ble kuttet diskutert. Styreleder i SiOs hovedstyre, Vetle Bo Saga, sier på møtet at SiO har forståelse for at mange ble skuffet over vedtaket, men at økningen i søknadssumen var for høy.

–⁠ Det ville ikke være forsvarlig å innvilge den i sin helhet. Det skyldes at summen som kommer inn fra semesteravgiften er omtrent 80 millioner kroner, og det kommer den til å fortsette å være.

Under møtet ble Saga stilt flere kritiske spørsmål om det nevnte kuttet. Blant annet poengterte VT-representant Keisuke Kosaka at SiOs kutt utgjør en veldig liten del av SiOs totale budsjett. Dette mener Saga at er irrelevant, ettersom de forskjellige delene av SiO, som bolig og kantinedrift, finansierer seg selv.

–⁠ Det er politikken vi har, man kan mene det er feil, men det er sånn det har vært så lenge jeg kjenner til, sier Saga til de oppmøtte.

Hvem er Vetle Bo Saga? Hopper etter Oslos mektigste student

For mye: Vetle Bo Saga mener at Velferdstinget ba om for mye penger, og at de derfor ikke fikk det de søkte omOdin Drønen

–⁠ Dårlig kommunikasjon

Flere har også reagert på at SiOs kutt har blitt dårlig kommunisert til foreningene det gjelder.

Kuttet ble for første gang omtalt av Vetle Bo Saga på Facebook-gruppen Velferdstinget 2018. Innlegget til Saga ble publisert lørdag 8. desember klokken 14.25. Dette var tre dager etter at vedtaket ble fattet.

Blant de som reagerte er Universitas’ styreleder Henrik Paulsen Madelid.

–⁠ Jeg finner det ganske sjokkerende å bli informert om det fra SiOs hovedstyre per Facebookinnlegg, hele tre dager etter at vedtaket er fattet, skriver han.

I samme tråd opplyser Vetle Bo Saga at han opplyste Velferdstingets leder, Maya Sol Sørgård, om vedtaket dagen før.

Sørgård på sin side beklager kommunikasjonssvikt, men bedyrer at hun selv ikke fikk skriftlig beskjed om kuttet før klokken 16.30 på fredagen. Hun skriver i gruppen at eposten ikke ble registrert før mandag 10. desember.

Mer trøbbel i studentpolitikken: Kampen om studenthuset