Sjarmør: Diana stjeler showet mens mor Nivin Nezar Butris, Fam Karine Heer Aas fra NSO og Arbeiderpartiets Martin Henriksen og Jonas Gahr Støre diskuterer forslaget til økt studiestøtte for studenter med barn.

Ap vil ha 12 måneder støtte for studenter med barn: –⁠ Vi vil at folk får barn tidligere

Arbeiderpartiet foreslår 12 måneders studiestøtte for studenter med barn. Det håper de vil jevne ut økonomiske forskjeller og oppmuntre til å få barn tidligere.

I 2019 kan norske studenter fryde seg over 11 måneders full studiestøtte. Arbeiderpartiet (Ap) vil imidlertid ta steget videre, og foreslår nå 12 måneders full støtte for studenter med barn allerede fra 2019.

–⁠ Det er snakk om å senke terskelen for å få barn. Man skal ikke behøve å utsette det fordi man er bekymret for egen økonomisk situasjon, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Den nye ordningen vil foreslås allerede i finansinnstillingen som vedtas til uken. Prislappen på forslaget er 159,3 millioner kroner. Dette er ifølge partiet en «omprioritering av pengene som kom i forbindelse med budsjettforliket, som brukes mer målrettet mot studenter med barn».

Les også: –⁠ Studenter skal ikke være regje­rin­gens sparetilak

–⁠ Skal ikke være en byrde

I foajeen til MF vitenskapelig høyskole står Nivin Nezar Oddo (24) og kler av datteren Diana ytterklærne. Jenta har energien enhver student drømmer om i disse eksamenstider.

–⁠ Hun har allerede vært våken siden seks, forklarer mor.

I tillegg til å være lektorstudent er Oddo en av 15.000 studenter som har barn. Faktisk er Norge det landet i Europa hvor studenter har flest barn. Hun er svært fornøyd med forslaget til utvidet studiestøtte.

–⁠ Det er dyrt å få barn! Og man vil jo gjerne ha tid til å leke med dem, være med dem. Da er det vanskelig med en jobb i tillegg.

Har du barn mens du studerer, kan du allerede få foreldrestipend. Det vil si at hele lånet gjøres om til stipend. I tillegg kan en få forsørgerstipend, som er behovsprøvd. Nettopp derfor er dette utelukket for Oddo, da mannen hennes jobber fulltid. Med en datter på drøyt ett år og fulltidsstudier har hun ikke selv hatt muligheten til å selv skaffe seg jobb ennå.

Sjarmert: Diana gjorde stor suksess hos Ap-lederen som mente hun allerede så ut som en fremtidig student basert på skotøyet.

–⁠ Hovedbegrunnelsen bak dette forslaget er at det ikke skal være en byrde å få barn, og at det er ønskelig at nordmenn får barn tidligere, sier Støre. Partikollega og småbarnsfar Martin Henriksen, som leder Familieutvalget til Ap, stemmer i og understreker at det er viktig at alle har lik mulighet for høyere utdanning:

–⁠ Dette er viktig for samfunnet, for studentene som har barn, og for barna som får mer tid med foreldrene.

Selv om alle rundt bordet mener en ekstra måned støtte vil bety mye, er de tydelige på at det kun er en del av løsningen.

–⁠ Det blir ikke det som alene vipper det i riktig retning, men det er et viktig steg. Å få barn gir utgifter, og vi ønsker ikke at det økonomiske rundt det å få barn skal være noe negativt eller noe som fører til at man lar være å få barn, sier Støre. Han oppfordrer tvert imot til å få barn tidligere.

Høyere utdanningsminister Iselin Nybø: –⁠ Vil at flere skal fullføre høyere utdanning

–⁠ Tvinger ingen til å få barn

I 2017 falt fødselsraten kraftig i Norge. Dette mener Støre er et samfunnsproblem som den utvidede støtten kan bidra til å rette opp.

–⁠ Ofte blir det sånn at når man først skyver på det å få barn gjør man det igjen og igjen, også når man først kommer i jobb, sier han, og mener derfor det er viktig å tilrettelegge for friere valg.

–⁠ Er studietiden den ideelle tiden for å få barn?

–⁠ Vi tvinger ingen til å få barn! Sier Henriksen.

–⁠ Nei, det er viktig, sier Støre. Vi vil at folk skal få barn tidligere, men det er snakk om å kunne gjøre frie valg. Og det ligger det ikke til rette for nå.

Oddo påpeker at det heller ikke alltid er slik at man styrer når man får barn, og at det gjør det enda viktigere å legge til rette for at det skal være mulig å kombinere med studier når det først skjer.

Til neste år satser hun på å få seg en deltidsjobb, aller helst et lærervikariat.

–⁠ Det må jeg. Det blir nok litt lettere når hun begynner i barnehagen, men samtidig kommer jo det til å koste litt, sier hun.

–⁠ Hører på studentene

12 måneders støtte for studenter med barn er noe Norsk studentorganisasjon (NSO) lenge har kjempet for. Fam Karine Heer Aas, velferds- og likestillingspolitisk ansvarlig i NSO, er svært fornøyd med forslaget.

–⁠ Vi hører på studentene, og her har vi hørt NSO lenge, og er veldig fornøyd med å få dette klart, sier Støre.

På spørsmål om hvordan de tror forslaget vil mottas av studentmassen, tror hverken Aas, Støre eller Henriksen at prioriteringen er noe som vil oppfattes som «urettferdig» av studenter som ikke har barn.

–⁠ Er det taktisk av Arbeiderpartiet å bringe dette forslaget til bordet nå som debatten raser rundt stipendforslaget?

–⁠ Stipendforslaget er jo noe vi er i mot, som svekker studentene. Det ønsker vi ikke, sier Støre.

Henriksen avviser at det er en sammenheng, selv om de mener en ny stipendordning slik den er foreslått vil kunne ramme studenter med barn skjevt, om de ser seg nødt til å avslutte utdanningen eller endre studieretning etter å ha blitt forelder.

–⁠ Dette er noe Arbeiderpartiet har jobbet med over lenger tid, sier han, og viser blant annet til Aps familieutvalg i 2016.

Demon­stra­sjon mot stipend­ord­ning: –⁠ Nei til pisk, ja til støtte

Støre tror videre de vil få flertall for forslaget.

–⁠ KrF er ombord, og det er flere partier som har uttrykt at de er for et slikt forslag. Men de har ikke prioritert det, sier Støre.

–⁠ Det er viktig for barna at mor og far ikke må jobbe så mye at de ikke får tid sammen. Den ekstra måneden studiestøtte vil bidra til at de kan bruke ferien sammen i stedet.