Kampklare: En samlet studentbevegelse sier nei til regjeringens nye forslag til stipendordning.

Demon­stra­sjon mot stipend­ord­ning: –⁠ Nei til pisk, ja til støtte

–⁠ Er dere kalde? Er dere fortsatt kampklare? roper demonstrasjonens konfransier Synne Lerhol. Svaret er et rungende ja. Om lag 300 engasjerte studenter møtte i dag opp på Universitetsplassen for å demonstrere mot regjeringens nye forslag til stipendordning.

Det er en grå dag, det regner og er midt i eksamenstiden – men det ser ikke ut til å plage de om lag 300 oppmøtte studentene på Universitetsplassen. Stemningen er høy, og skilt med påskriften «bevar stipendet», «Nybø ta deg en bolle», «ikke fuck med stipendet vårt» og «vipps meg, Nybø» er godt synlig blant de oppmøtte.

Nå har over 24.000 studenter skrevet under på et opprop mot regjeringens kutt i stipendordningen, initiert av Norsk studentorganisasjon (NSO). 40 organisasjoner har tilsluttet seg oppropet, blant dem er Skolenes Landsforbund, Norsk Tjenestemannslag og Sosialistisk venstreparti.

Demonstrasjonen foran Universitetsplassen denne dagen arrangeres av Norsk Studentorganisasjon i samarbeid med de fleste andre studentorganisasjoner i Norge.

Tidligere samme dag: –⁠ Studenter skal ikke være regje­rin­gens sparetilak

–⁠ Vi er ikke perfekte

Først på talerstolen er leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Håkon Randgaard Mikalsen. Argumentasjonen er den samme den har vært siden forslaget først ble presentert:

–⁠ Studenter ønsker å fullføre utdanningen sin. Dette forslaget vil ikke hjelpe oss fordi det ikke svarer til de utfordringene som fører til frafall.

–⁠ Vi er ikke perfekte. Vi trenger utdanningsstøtte som gir alle muligheten til å lykkes, sier Mikalsen til stor applaus.

Student­be­ve­gelsen samler troppene: –⁠ Nå er det krig!

–⁠ Plass til meningsmotstandere

Stemningen forandrer seg drastisk når neste taler blir presentert. Første nestleder for utdannings- og forskningskomiteen fra Høyre, Kent Gudmundsen, er regjeringens ansikt utad på demonstrasjonen denne dagen. Det får han også kjenne på.

–⁠ Vi er glade for at du stiller opp i dag, det viser at vi kan utfordre rammene og gi plass til meningsmotstandere. Kanskje kommer vi til å be deg bytte mening, men håper dette kan være starten på gode samtaler, sier leder for Pedagogstudentene, Frank Aleksander Bræin, og inviterer Gudmundsen opp på talerstolen.

–⁠ Jeg vet jo at forslaget fra regjeringen, og de endringene vi foreslår som nå også får flertall i stortinget ikke er noe dere gratulerer for...

Lenger kommer ikke Gudmundsen før studentene begynner å rope.

–⁠ Nei til pisk, ja til støtte, repeteres noen ganger. Så roer det seg, og Gudmundsen får avslutte i stillhet. Når Audun Lysbakken, partileder i Sosialistisk Venstreparti (SV) tar talerstolen, får pipa en annen låt.

Nybø: –⁠ Vi vil at flere skal fullføre høyere utdanning

–⁠ Nei til større klasseskiller

Tidligere denne høsten inviterte SV flere student- og elevorganisasjoner til høring på Stortinget. Her fikk de lov til å varsle sine bekymringer om regjeringens nye forslag, og det ble tydelig at et samlet student-Norge er mot stipendforslaget. Dette kan synes å ha gjort SV til et populært studentparti.

Audun Lysbakken tar talerstolen til stor applaus.

–⁠ For at flere skal kunne fullføre høyere utdanning trenger vi en studenthverdag hvor ikke presset øker, for da vet vi at det er mange som ikke vil klare å stå løpet ut. Å øke det økonomiske presset vil slå helt feil ut, det vil bli tøffere og tøffere.

–⁠ Vi vil ikke ha et større klasseskille i høyere utdanning, sier han og mottar stor applaus fra 300 jublende studenter.

–⁠ Vi har lyttet

Stortingsrepresentanten fra Høyre, Kent Gudmundsen, er ingen populær mann denne dagen. Likevel blir han værende hele demonstrasjonen, og Universitas får noen ord med ham.

–⁠ Hvorfor lytter dere ikke til studentene når de skriker så høyt?

–⁠ Vi har lyttet masse til studentene, og egentlig har de fått gjennomslag for omtrent alt de har tatt til orde for.

Ifølge Gudmundsen har regjeringens studentpolitikk ført til flere studentboliger, et økt fokus på kvalitet i undervisning, og student-medbestemmelse i skipnader og styrer.

–⁠ Vi er nødt til å ta tak i de litt krevende spørsmålene fordi vi har en utfordring i Norge når det kommer til universitets- og høyskolesektoren, og dette er ett av verktøyene i verktøykassen.

I Norge fullfører kun 6 av 10 studenter som starter på høyere utdanning sin påbegynte grad. Snittet i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) er nærmere 8 av 10. Det nye forslaget er ifølge regjeringen et forsøk på å få bukt med den dårlige statistikken.

–⁠ Når det reageres så kraftig på akkurat dette tiltaket, hvorfor tror dere fortsatt det er riktig vei å gå?

–⁠ Nå bruker vi samme logikk som man har brukt alle gangene man har sett på stipend- og studiestøtteordninger, sier han.

–⁠ Målet er bare at du skal få en grad i løpet av all studietiden du legger bak deg.

–⁠ Tror du det er sjanse for at dere endrer mening?

–⁠ Nå har vi et budsjettforlik, så det er allerede fastlagt.

Skrik mot stipendordning

Demonstrasjonen avsluttes når Frank Aleksander Bræin fra Pedagogstudentene ber studentene skrike så høyt de kan for å vise at de mener alvor.

Lyden vitner om studenter som ikke har tenkt til å gi seg med det første.