Stille før stormen: Studentparlamentet ved UiO har samlet seg på Villa Eika for å varme opp til demonstrasjon.

–⁠ Studenter skal ikke være regje­rin­gens sparetilak

I dag demonstrerer norske studenter mot regjeringens forslag til kutt i stipendordningen. Men før den tid fokuseres det på samhold og varme i studentparlamentets kontorer på Universitet i Oslo.

–⁠ Det er ikke bare at man står i en storm, man står også i en politisk storm. Så det kan være greit å være litt inne i varmen sammen, sier leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO), Susann Andora Biseth-Michelsen.

Studentparlamentet ved UiO har invitert til samling før det braker løs med demonstrasjon mot regjeringens stipendkutt på Universitetsplassen kl 15.00. Når de samles igjen om få timer, vil det være under banneren «Ikke fuck med stipendet vårt», som akkurat nå ligger foran oss på gulvet i Villa Eika på UiO.

–⁠ Vi legger til rette for at folk kan lage plakater og være sammen. Gir dem litt kaffe og boller og varmer sjela litt siden det er så trist og grått ute, sier Biseth-Michelsen.

Student­be­ve­gelsen samler troppene: –⁠ Nå er det krig!

–⁠ Et sparetiltak

Den siste tiden har norske studenter kjempet en hard kamp mot regjeringens forslag om å innføre ny stipendordning. Nå er statsbudsjettet inne sin siste fase, og studentenes kamprop ser ikke ut til å ha blitt hørt.

Hvorfor lytter ikke regjeringen til studentene tror du?

–⁠ Fordi det er lettere å ignorere dem. De visste de ville ha et sparetiltak. Jeg tror ikke det handler om at de faktisk vil ha flere studenter igjennom utdanningen, sier Biseth-Michelsen.

Hun mener det ikke finnes nok forskning som tyder på at et økonomisk insentiv er det som skal få studenter gjennom høyere utdanning. Dette har vært et av regjeringens ledende argumenter.

–⁠ Jeg tror de skjønner at dette er et dårlig forslag selv, og at de derfor velger å ikke involvere studentene. Da slipper de å ta denne kampen før forslaget er vedtatt, sier hun.

Høyere utdanningsminister Nybø om eget forslag: –⁠ Vi vil at flere skal fullføre høyere utdanning

–⁠ Jeg synes det er tragisk

Men dette betyr ikke at studentparlamentet ved UiO har gitt opp. Biseth-Michelsen tror det fortsatt er mulig å få regjeringen til å endre kurs.

–⁠ Jeg håper virkelig vi klarer det. Jeg synes det er skikkelig deprimerende å tenke på hvem som kommer til å bli straffet av dette, og det er ikke dem regjeringen sikter til, sier hun.

Regjeringen mener det nye forslaget vil få bukt med den høye frafallsstatistikken i høyere utdanning i Norge. Biseth-Michelsen tror regjeringen bommer med sine antakelser.

–⁠ Jeg tror det er transfer-studenter og ikke dropout-studenter som vil bli rammet. Og det at en årsenhet ikke har noen verdi i seg selv synes jeg bare er tragisk. Jeg synes det er ordentlig trist.

Universiteter og høyskoler støtter studentenes stipendopprør

Forventer dere et stort oppmøte på dagens demonstrasjon?

–⁠ Vi har jo prøvd etter beste evne å engasjere studentmassen, men vi er litt uheldig med været, det skal jeg være ærlig på. Men vi håper at alle som har sagt at de skal komme, kommer.

I skrivende stund har 473 personer trykket deltar på facebookarrangementet «Demonstrasjon – Bevar stipendet – Oslo». Demonstrasjonen vil finne sted klokken 15.00 på Universitetsplassen i Oslo sentrum.

Stipendet blir ikke bare kritisert: –⁠ Regjeringen har rett, det skal lønne seg å studere!