Herskapelig: Du finner en rekke potensielle leseplasser i Deichmanske hovedbiblioteks mange kriker og kroker.

Fra lesesal til bibliotek: –⁠ En følelse av at «her blir ting gjort»

Universitas tester leseplassene på tre av Oslos biblioteker.

For deg som foretrekker å komme deg langt unna byggene hvor du daglig har forelesninger, finnes det også andre alternativer til lesesalsplasser. Oslo har eksempelvis også flust av biblioteker som også kan romme halvstressede studenter i eksamenstiden.

Nasjonalbiblioteket

På Solli plass finner du Nasjonalbiblioteket. Der første etasje i stor grad består av oppussing og en suvenirbutikk, finner du i andre etasje både kaffe og lesesalplasser. Før du tar turen er det likevel greit å vite at disse to ikke kan kombineres. Lesesalplassene er nemlig strengt bevoktet, og det er ikke lov til å ha med seg hverken mat eller drikke inn. Heller ikke jakker og sekker. Før man kan sluses inn til lesesalplassene må man nemlig legge fra seg eiendelene i skap. Heldigvis er skapleie gratis.

Matforbud: Hverken mat, drikke eller ytterklær får du ta med inn til lesesalsplassene på Nasjonalbiblioteket. Men det er stille, da.

Når man først har kommet seg inn, med bøkene i en plastpose, kan man finne seg en fin plass i testens roligste lesesal. Biblioteket har mange plasser, og en god del var også ledige. Her er det perfekt å sitte om man vil forbli helt uforstyrret, men husk å sette mobilen på lydløs og å ta på sko som ikke knirker. Hele lesesalen gir en følelse av at «her blir ting gjort», og de fleste besøkende er godt voksne.

Dette er nok ikke stedet å sitte om du er en rastløs sjel, men om man ønsker å være totalt uforstyrret er denne lesesalen perfekt. Kaféen utenfor er også hyggelig, og her kan man ta en pause med kaffen man ikke får lov til å ta med seg inn.

Høyskolen Kristiania

Midt i sentrum ligger Kvadraturen, Høyskolen Kristianias helt egne bibliotek. Det går over tre etasjer, og er fylt med gruppebord, sofaer og noen få enkle pulter. På tross av at biblioteket er lagt opp for gruppearbeid, er det tilsynelatende ikke plass til alle. Noen har valgt å jobbe i en vinduskarm og andre har satt opp et gruppebord på ett av bibliotekets stillerom.

Samarbeid: Biblioteket Kvadraturen er lagt opp for gruppearbeid, men får kritikk for å ikke ha utnyttet plassen godt.

Det er kun i et stillerom i øverste etasje det faktisk er stille. Rommet har ikke mange plasser, men det er heller ikke fylt opp. Biblioteket er pent, med ubrukte sofaer og Pushwagner på veggene, men plassen er nok ikke utnyttet på den mest praktiske måten.

Et pluss er bibliotekets store kaffeutvalg, selv om dette kun er å finne i første etasje. Men dit må man tidvis også gå for å trekke luft, da luften i bygget blir tettere jo høyere opp man kommer. Biblioteket skal også ha skryt for stikkontakter, blindeskrift og kjønnsnøytrale toaletter i alle etasjer.

Deichmanske hovedbibliotek

Sentralt, men forvirrende, plassert i Oslo sentrum finner vi Deichmanske hovedbibliotek. Et stort og herskapelig bygg med mange ulike rom og etasjer. Lokalet er pent, og inneholder en rekke potensielle leseplasser i byggets mange kriker og kroker.

Støynivået er generelt lavt til å være et offentlig bibliotek, men det er ikke unaturlig stille. Det var ingen som hevet et øyenbryn da vi beveget oss rundt for å kikke. Da en guidet gruppe med barn begynte å bevege seg rundt, kunne man derimot skimte noen oppgitte blikk blant de andre besøkende. Men heldigvis er avdelingen med barnebøker i utgangspunktet gjemt vekk i et eget rom i første etasje.

Bibliotekets hyggeligste rom inneholder filmer, spill og noter til utleie. Her sitter mange halvveis-arbeidende studenter og småsnakker. Det er flere ledige plasser spredt rundt, men man må huske å sette seg strategisk om man trenger en stikkontakt. Til tross for mange rom og etasjer er kaffe kun mulig å oppdrive i første etasje, sammen med utlån, gamle folk som låner pc-er og barn.