STUDENTHUMOR: -Skulpturen «Air» av Arnold Haukeland pryder Frederikkeplassen. Eller «Eksamenskandidaten», som Thomas Hylland Eriksen kaller den. –⁠ Den er blank og den har huller, men den står.
STUDENTHUMOR: -Skulpturen «Air» av Arnold Haukeland pryder Frederikkeplassen. Eller «Eksamenskandidaten», som Thomas Hylland Eriksen kaller den. –⁠ Den er blank og den har huller, men den står.Arkivfoto: Matilde Clemetsen

Akade­mia­kjen­di­senes eksa­menstips: –⁠ Vi pleide å skylle ned våre frust­ra­sjoner med noen duggfriske

Eksamenstiden er i gang. Fra begynnelse til slutt er det høy kaffeføring, stress og et hav av pensum skal pløyes gjennom. Hvordan skal man lese pensum, takle stresset og prestere på eksamen på best mulig måte?

Er det noe du higer etter når du går inn i din niende time på lesesalen fjerde dagen på rad, så er det innsikt i hva professoren din tenker. Universitas kan kanskje ikke stille med eksamensfasit, men her får du i det minste litt innsikt i noen av akademiakjendisenes tanker rundt eksamen.

Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved UiO

–⁠ Jeg tror det ikke finnes en oppskrift, bortsett fra den allmenne regelen at det gjelder å bruke hodet på den tiden av døgnet da konsentrasjonen er sterkest og tankene klarest. For noen er dette tidlig om morgenen, for andre midt på dagen, og så videre. Resten av døgnet kan overlates til resten av kroppen – til å trene eller drive dank eller lignende.

Ingen oppskrift: Raino Malnes' beste råd er å lese på den tiden av døgnet tankene er klarest – resten av døgnet kan du drive dank.Arkivfoto: Henrik Follesø Egeland

Øivind Bratberg, førstelektor i statsvitenskap ved UiO

–⁠ Diskuter med medstudenter, let etter eksempler – alltid! Finn en måte å belyse temaet på fra helt ulike perspektiver. Forklar hva du driver med og lærer til blomsterselgeren eller til tanten din når hun ringer. Det meste som angår prestasjoner er jo ubønnhørlig. Du må prestere, og den som vurderer deg skal i utgangspunktet bare se et kandidatnummer og ingen formildende omstendigheter.

Post-eksamen chill: – Hiv deg over en roman eller dans på bordene, anbefaler Øivind Bratberg.Arkivfoto: Matthis Kleeb Solheim

–⁠ Det at alt er opp til deg kan også snus til noe positivt. Du er situasjonens herre eller kvinne, og er det opp til deg, kan du like godt ta tyren ved hornene og gjøre det aller beste du klarer der og da. Skubber vi til side all angst og bekymring, er det egentlig ganske ukomplisert. Etter avlagt eksamen, bruk overskuddenergien du har på noe konstruktivt. Strikk en genser til din lille nevø, ta joggeskoene fatt, hiv deg over en roman eller dans på bordene. Kanskje aller helst det siste.

Senk skuldrene: Det er ikke menneskehetens fremtid som står på spill, beroliger Thomas Hylland Eriksen.

Thomas Hylland Eriksen, professor ved Sosialantropologisk Institutt ved UiO

–⁠ Tja, det beste er vel å senke skuldrene? Det er jo ikke menneskehetens fremtid som står på spill. Kanskje finne balansen mellom mild nervøsitet og en avslappet holdning. Det er jo skjerpende å være litt nervøs. I min tid fantes det verken Netflix eller joggeturer, men til gjengjeld hadde vi en pub hvor vi pleide å skylle ned våre frustrasjoner med noen duggfriske. Jeg vil ikke fraråde noen denne løsningen heller.

Kort oppsummert: Få den store oversikten over pensum, jobb med oppgaver slik at du faktisk forstår faget. Unngå facebook, legg vekk telefonen og ikke gå tilbake til lesesalen samme dag du har avlagt eksamen. Ta deg heller en joggetur eller noen duggfriske.