Godt med plass: Du kan lese til eksamen i en åpen kontorlandskapsløsning i bygg P35.

Lese­s­al­test på Oslomet: –⁠ Ta med deg kart!

Universitas tester lesesalsmulighetene på storbyuniversitetet Oslomet.

Midt i Oslo by finner man det sagnomsuste metropolianske universitetet Oslomet. Selv om det er mange forskjellige bygg og resepsjonistene ser rart på oss når vi oppgir premissene og spør etter lesesal, finnes det en hel del plasser man kan sitte og forberede seg til eksamen. Et gjennomgående tema på Oslomet er spørsmålet om det er kantine, lesesal, bibliotek, eller en plass å henge på. Nå har heldigvis Universitas funnet svaret for deg!

Leseplasser på P35

Som et av de største byggene på Oslomet skulle man tro at det ikke var manko på dedikerte lesesaler. I resepsjonen står de som et spørsmålstegn når vi lurer på hvor vi kan lese til eksamen. Vi beveger oss opp noen små trapper og der sitter det student på student og pugger til eksamen. Forholdene er fine, lydnivået er greit, avstanden til kaffe kunne ikke vært mer eksemplarisk, men så viser det seg at vi har kommet til kantina. Vi spør noen som sitter der om de kunne være så vennlige å vise oss veien til lesesalene. De løfter skuldrene og sier «kanskje opp en etasje eller to». Vi prøver å koordinere oss gjennom gult og svart interiør, til vi endelig finner en lesesal. Det er lyst og fint. Interiøret er behagelig og avslappende. Alt er moderne og stilistisk. Det er relativt godt med plass og det finnes flere grupperom man kan booke. Så snur vi oss rundt for å bevege oss til neste bygg og da ser vi det endelig: «stille lesesal». Når vi titter gjennom døra er det helt klart for oss at dette er en lesesal med sine 3 bord og 7 stoler. Her er det stille og et godt miljø for å pugge til siste innspurt – hvis du får plass da.

Fikk du med deg lesesaltesten på UiO? –⁠ Angsten er byttet ut med det som kan se ut som bivirkninger av sentralstimulerende stoffer

Leseplasser på P48

Vi er her endelig. Eksamensperiodens Mekka! Ved Oslomets universitetsbibliotek er det faktisk bare å gå rett frem, så kommer man til den gylne døgnåpne lesesalen. Her er det godt med plass, mye ro og fred, og en og annen stresset student som proklamerer «JEG KOMMER TIL Å STRYKE!» gråtende på vei ut. Presset er til å ta og føle på, men allikevel hjelper dette med å skape en stemning som bare kaffeinoverdoserte, søvnløse og stressa eksamensstudenter kan skape. Her skal det læres, og det skal læres hardt. Selv om skriblingen av halvfulle penner går over ark med altfor mange notater, ødelegger det allikevel ikke mulighetene for å få studere i fred og ro. Hvis det om formodning ikke skulle være nok til å få deg i modus, kan du bare bevege deg opp en etasje til en av de 24 plassene på stille lesesal, så kan du jo bare bevege deg ned igjen når alle de andre har dratt hjem for natten. Det hjelper veldig at kaffen bare er rett utenfor.

Leseplasser på P32

Vi har lært av våre feil. Denne gangen skal vi ikke stoppe i en kantine. Vi prøver å se etter lesesaler på den fraværende skiltingen. «Bibliotek? Der må det da være sitteplasser», tenker vi og tar heisen opp til tredje etasje. Vi oppdager snart at ordtaket «alle veier leder til biblioteket» ikke kunne ha stemt bedre. Til vår store forargelse er det faktisk bare et bibliotek med et par sitteplasser til å studere.

Pensum: I tillegg til bøker kan P32 også friste med anatomi og innvoller.

Vi bestemmer oss for ikke å bruke noe tid her og går over gangen til den andre siden av biblioteket – men til vår store overraskelse var det aldeles ikke et bibliotek. Her sitter studentene og prater med hverandre, noen sitter med øretelefoner som står på akkurat litt for høyt. Noen har litt for gamle PC-er som høres ut som flymotorer. Men plassene er mange, forholdene er lyse og fine – dog er kaffen litt langt unna.

Vi har også testet lesesaler på BI: –⁠ Her skal du kunne høre en aksje falle

Leseplasser på P52

Vi har kommet til siste stopp og det er ikke mye å skryte av. På P52 er det bare en enkel, stille lesesal med særdeles få plasser. Atmosfæren er laber og forholdene helt på det jevne. Det eneste positive med bygget er at de som ikke vil gå ned i kjelleren for å drikke bort sorgene sine på puben, finner studentpresten i samme etasje. Riktignok er det veldig stille her, og det er faktisk veldig lett å finne frem. Det er imidlertid ikke snakk om noen nærhet til kaffe.