Feiret mer makt: Administrerende direktør i SiO, Lisbeth Dyrhaug, og tidligere SiO-styreleder Tone Vesterhus i 2015 under en feiring på Stortinget.Foto: Hans Dalane-Hval

SiO-direktøren har doblet lønnen siden 2001 – og tjener mer enn alle i regje­ringen

Rundt årstusenskiftet ble Lisbeth Dyrberg SiO-direktør. Siden den gang har lønnen økt og økt, til over 1,8 millioner kroner i 2017.

Lisbeth Dyrberg, administrerende direktør for Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO), kan le hele veien til banken. Hun tjener mer enn alle de andre studentsamskipnadsdirektør på lista.

–⁠ Vi tenker at det er en uhensiktsmessig og urettferdig fordeling av goder, sier Ezgi Kutal, leder i Venstrealliansen ved Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO).

* I en tidligere utgave av denne artikkelen opererte Universitas med gale tall i oversikten over lederlønningene i de forskjellige samskipnadene. Disse tallene er rettet etter en ny gjennomgang.

** Audhild Kvam, direktør i Studentsamskipnaden i Trondheim tiltrådte etter nyttår, og tallet i oversikten viser daværende direktørs lønn og godtgjørelser.

De har klare formeninger om hva pengene heller kunne gått til. Kutal forteller at Venstrealliansen gikk til valg på kutt i lederlønningen i SiO, et valg de vant med 24,2 prosent av stemmene.

–⁠ Mange studenter dropper tannlegen fordi det er så mye høyere egenandel enn resten av helsetilbudet. Noe som er svært bekymringsverdig.

Ezgi Kutal

Kutal forteller også at de prøvde å få igjennom at en leder i SiO ikke skal tjene mer enn tre ganger så mye som det gjennomsnittslønnen i SiO er. Men dette ble det ikke noe av.

–⁠ Vi mener at en leder for en studentdrevet organisasjon som er for studenter ikke skal tjene så mye, sier hun videre.

At lønnen til SiOs administrerende direktør er høy har Kutal forståelse for. Men hun tror ikke det vil skade å gå ned i lønn.

–⁠ Når statsministeren tjener halvannen million, vil jeg påstå at man ikke trenger over 1,8 millioner i lønn for å gjøre en god nok jobb.

Lurer du på hvem andre som tjener fett? Se hva foreleseren din tjener her

–⁠ Stort ansvar

Styreleder i SiO, Vetle Bo Saga, mener derimot lønnen til Dyrberg er helt på sin plass.

–⁠ Den er der SiO-styret mener den skal være. Vi skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende, sier han.

Saga presiserer også at ikke alt direktøren tjente i 2017 var fra SiO. Ifølge regnskapet til SiO tjente hun i overkant av 1,8 millioner fra dem i fjor, mens inntekten hennes ifølge Skattelistene var på 2,1 millioner kroner. At hun har inntekt ved siden av jobben i SiO mener ikke styrelederen er noe problem.

–⁠ Det går ikke utover jobben hun gjør for SiO.

I 2001 tjente Dyrberg 751.175 kroner (tilsvarende 1.040.195 kroner i dag). Siden den gang har lønnen skutt til himmels: Dyrberg har mer enn doblet lønnen sin, og har hatt en langt større lønnsvekst enn mannen i gata. Hadde hun holdt samme tempo som gjennomsnittsnormannen, hadde hun tjent 1.414.918 kroner i 2017 – nesten 420.000 kroner mindre enn hun gjør i dag. Saga mener lønnsøkningene har en god forklaring.

–⁠ Studentsamskipnaden i Oslo fusjonerte i 2011 med Oslo- og Akershushøgskolenes Studentsamskipnad, og ble Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus. Det er et annet selskap i dag med flere ansatte og høyere omsetning.

Saga skriver i en e-post til Universitas at de hadde fortsatte lønnsøkningene fordi fusjonen var vellykket.

Saga mener Dyrberg er en dyktig administrerende direktør som også fortjener hver krone. Han påpeker at SiO er et av Norges 500 største selskaper, og at de omsetter for over én milliard kroner årlig. I tillegg påpeker styrelederen at SiO omsetter for omtrent det dobbelte av de nest største samskipnadene.

–⁠ Med størrelsen og kompleksiteten følger det et stort ansvar, sier han.

Universitas stilte flere spørsmål til Lisbeth Dyrberg, blant annet om hva annet enn SiO hun tjener penger på. Dyrbergs inntekt er ifølge Skattelistene på 2,1 millioner kroner, rundt 300.000 kroner mer enn hun tjener i SiO. Dette ønsket ikke Dyrberg å svare på. Hun ville heller ikke kommentere om lønnsøkningene har vært etter ønske fra henne selv eller hovedstyret i SiO, men heviste til SiO-styreleder Vetle Bo Saga.

–⁠ Jeg kommenterer ikke styrets dialog med administrerende direktør, om hennes lønns og arbeidsforhold. Det jeg kan si, er at styret har fastsatt et lønnsnivå vi mener er riktig, sier Saga.

Kommentar: SiO-sheriffen av Nottingham: –⁠ De tar fra de fattige, og gjør seg selv rike

–⁠ Velferdstinget ansvar

Susann Andora Biseth-Michelsen, leder av studentparlamentet ved UiO, stiller seg kritisk til at lederlønningen skal være så høy. Hun er enig i at SiO behøver en god leder, men sliter med å se at Dyrberg trenger såpass mye i lønn.

–⁠ Vi ser at mange ledere i sektoren har lavere lønn selv med store ansvarsområder.

Hun er også kritisk til at studentene får for lite innsyn i hva SiO gjør og hva de jobber med. Studentparlamentets leder mener de burde få mer innsyn i hva studentenes penger brukes på. I tillegg ønsker Biseth-Michelsen at Velferdstinget tar mer ansvar.

–⁠ Det burde være SiOs hovedstyre og velferdstinget som ser nærmere på denne lønningen og kritikken rundt den.

Vi skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende.

Vetle Bo Saga

Videre presiserer hun at Velferdstinget og Studentparlamentet har forskjellig ansvarsområde.

–⁠ Vi er kritiske, men det er Velferdstinget og Hovedstyret som skal ta ansvar. Vi er vaktbikkja til UiO, de er vaktbikkja til SiO.

Tidligere Universitas-kommentar: –⁠ SiO-direktøren er en velferdsprofitør

Velferdstinget støtter SiO

Maya Sol Sørgård fra Velferdstinget ser ingen problemer med lønnen til Dyrberg.

–⁠ Skal man ha så bra ledere som mulig må man sørge for å ha konkurransedyktige lønninger, og vi syns denne lønningen er det.

Hun mener SiOs hovedstyre ikke gjør noe galt ved at Dyrberg tjener 1,8 millioner.

–⁠ Vi har tillit til at SiOs hovedstyre gjør gode beslutninger i sine budsjett og i sitt arbeid.