SAMLET: Studentbevegelsen er samstemte når de erklærer krig mot forslaget til ny stipendordning.

Student­be­ve­gelsen samler troppene: –⁠ Nå er det krig!

Studentpolitikerne er på krigstien. De har samlet 20.000 underskrifter mot den nye stipendordningen, og er forberedte på å kjempe til siste slutt.

Stormende ut av et møterom kommer om lag 30 sinte ledere fra studentorganisasjoner og ungdomspartier. Denne gangen er de ikke sinte på hverandre, nå har de nemlig en felles fiende og det er forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

–⁠ Nå er det krig! Vi er forbanna, proklamerer Håkon Randgaard Mikalsen, leder i Norsk studentorganisasjon.

Univer­si­te­tene og høyskolene støtter studen­tenes stipend­opprør

«Vi er ikke perfekte»

Det er det foreslåtte endringen i stipendordningen fra Statsbudsjettet for 2019 som skaper stor furore blant studentene.

–⁠ Vi kommer til å trappe opp kampen og allerede i morgen kommer vi til å overlevere nesten 20.000 underskrifter som vi har samlet inn, sier Mikalsen.

Underskriftene kommer fra oppropet Vi er ikke perfekte - bevar stipendet! 28 studentorganisasjoner og 11 forskjellige studentparlament står samlet mot det foreslåtte kuttet fra regjeringa. I tillegg kommer det støtteerklæringer fra flere høyskoler rundt omkring i landet og Universitets- og høgskolerådet (UHR)

Tobias Fredrik Lynghaug, leder for Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon, trekker frem at regjeringen skal kutte én milliard kroner i løpet av de neste fire årene. I langtidsplanene for høyere utdanning er det lagt inn 250 millioner kroner til kvalitetsløft i høyere utdanning – en sum han mener er altfor lav.

–⁠ Det gjør det ekstra vanskelig for oss å svelge dette kuttet her, sier Lynghaug.

Universitas-redaktør Runa Fjellanger: –⁠ Stipend­for­slaget er en pisk i gulrotklær

Frykter færre lærere og sykepleiere

Det er en rungende enighet om at det skal være muligheter for å velge feil studie, men grunnene er mange og varierte.

–⁠ Norge er ikke tjent med å ha lærere, sykepleiere eller politi som fullfører en utdanning fordi de føler at de må gjøre det på grunn av økonomien og ikke er motivert til å gjøre den jobben de skal etter endt utdanning, sier Ruben Amble Hirsti, leder i UNIO-studentene

–⁠ Med den lærermangelen vi har kommer ikke dette tiltaket til å styrke rekrutteringa til utdanninga. Vi vil ikke ha folk som egentlig vil slutte halvveis i studiet. Dette vil føre til negativ konsekvenser i fremtiden i skolevesenet vårt, sier Frank Aleksander Bræin, Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet.

Trine Skaar, leder i Norsk Sykepleierforbund Student, forklarer at 50 prosent av utdanningen til sykepleiere er praksis, og allerede i dag må alle studenter i distriktene legge ut for sekundærbolig eller transportutgifter som man ikke får refundert.

MISFORNØYD: Håkon Randgaard Mikalsen, leder av NSO.
MISFORNØYD: Håkon Randgaard Mikalsen, leder av NSO.Øyvind Aukrust

Kommunikasjonsrådgiver for Unge Funksjonhemmede, Tora Hope, er bekymret for regjeringens forslag og mener at regjeringen må bli bedre på tilrettelegging i løpet av studieløpet.

–⁠ Vi som er unge og funksjonshemmede tror det vil få tilslag på studenter som rammes av sykdom, som allerede opplever flere store og vanskelige barrierer og dermed ikke greier å fullføre.

Ikke alle er negative: –⁠ Regje­ringen har rett: Det skal lønne seg å studere!

Klare for å demonstrere

En samlet studentbevegelse som går imot forslaget. Blant kritikerne er Hanna Flood, president i Association of Norwegian Students Abroad.

–⁠ Vi syns jo at det faktisk er veldig rart hvis politikerne skal lage politikk på vegne av oss uten å høre på oss. Vi håper at de vil lytte til dem de lager politikk på vegne av, sier Flood.

Hun får støtte fra NSO-leder Mikalsen:

–⁠ Det er veldig enkelt for regjeringen å unngå krig, og det er bare å lytte til oss, sier Mikalsen bestemt og legger til:

–⁠ Dette er siste sjanse til å vise at de tar oss på alvor.