Fokus: Bernt Hagtvet kommer med et viktig tips: Unngå facebook.
Fokus: Bernt Hagtvet kommer med et viktig tips: Unngå facebook.Foto: Ola Vatn

Akade­mia­kjen­di­senes eksa­menstips: –⁠ Få hver setning til å skinne av mening

Godt igang med eksamener eller knapt startet? Bernt Hagtvet, Fanny Duckert og Curt Rice gir sine beste tips til hva du bør gjøre før, under og etter eksamen.

Her er et par kjappe tips du kan ta med deg inn i eksamenstiden.

Fanny Duckert, professor og spesialist i klinisk psykologi ved UiO

–⁠ På eksamensdagen er det viktig å lese oppgavene nøye, sånn at du forstår oppgaven. Start med det letteste, slik at du ikke går deg vill i det vanskeligste. På eksamensdagen er man i sendingmodus, ikke i et mottakmodus. Etter en avlagt eksamen er det viktig å avreagere for å gjenopprette balansen mellom hode og kropp. Gjør noe fysisk, gå eller jogg deg en tur og pust ut.

Gjenopprett balansen: Fanny Duckert mener det er viktig å avreagere fysisk i eksamenstiden.Foto: Brian Olguin

Curt Rice, rektor ved OsloMet

–⁠ Eksamen er viktig, men det er ikke det viktigste. Husk det. Sett alt i perspektiv, pust og ta en liten bit av gangen. Start med det du kan best og skriv så «tight» som du kan — fokusert og med godt innhold. Men hvis man skal komme seg gjennom masse på slutten av semesteret, så må man sove godt, spise godt og legge bort telefonen sin.

Legg bort telefonen: Curt Rice synes det beste er å lese jevnt og trutt gjennom hele semesteret, og legge bort telefonen.Foto: Alf Andreas Grønli Simensen

Bernt Hagtvet, professor i internasjonale studier ved Bjørknes Høyskole

–⁠ Det er avgjørende viktig å spørre seg selv: Hva prøver forfatteren å si her? Hva er poenget? Og så notere ned dette. Rett og slett lære det utenat! På denne måten får du et aktivt forhold til teksten. Skolen bør gjeninnføre salmeversutenatlæring, det kvesser hjernen. Organiser tidlig kollokviegrupper der dere fremstiller pensum for hverandre, men det forutsetter at alle har lest pensum og gjerne mer. Spør alltid hva du tror er essensielt for dem som har gitt oppgaven – og skriv det. Til eksamen, husk sensor får millioner av oppgaver og kan lett få kladdeføre i øyet. Skill deg ut ved å stille spørsmål og formuler noen alternative svar. Språket er hellig, ikke skjend det. Unngå sjargong. Få hver setning til å skinne av mening.

Bernt Hagtvet gir alltid det lille ekstra, så her har du noe du kan tenke på:

–⁠ Husk at studietiden er en form for opplagsnæring som skal gi deg niste hele livet. Du legger ut depoter du skal leve av til du dør, omtrent som Roald Amundsen på vei mot Sydpolen. Studietiden er den eneste fasen i livet hvor du bør smøre tykt på. Si til deg selv: jeg er heldig som får ta denne eksamen. Ikke henslep ungdomstiden for lenge på Blindern. Reis ut! Spis søndagsmiddag med dine foreldre og send alltid kort hjem til venner og alle med egen håndskrift. Det gleder så mange og koster så lite. Unngå Facebook, som stort sett er tidtrøyte. Les heller Dostojevskij.