Eksa­menstips fra Norges­mester i hukommelse

Oddbjørn By er en av Norges beste til å huske ting. Nå deler han sine beste tips til eksamenslesing.

Kjøpte du pensum nå nettopp? Planlegger du et realt skippertak den siste måneden før eksamen? Et helt semesters oppsamlet kunnskap skal vurderes på noen få timer, og har du ikke begynt eksamenslesingen for alvor, er det på høy tid å sette i gang.

Dersom du er som mange andre studenter – en kronisk skippertaksstudent – trenger du imidlertid ikke å frykte. Universitas har kontaktet Oddbjørn By, som vant NM i hukommelse i 2004, 2006 og 2008, og bedt om hans beste tips til å nipugge før eksamen.

– Å ha god hukommelse handler i aller størst grad om trening, og det å ha gode teknikker. Jeg tror ikke det er så mange som har naturlig veldig god hukommelse, sier By til Universitas.

I tillegg til å inneha tre NM-titler i hukommelse har han også holdt en verdensrekord i å huske. I 2006 greide han å memorere 72 sifre i rekkefølge på ett minutt, fire mer enn den daværende verdensrekorden.

–⁠ Den rekorden har nok passert 100 nå, men det var verdensrekord den gang, forklarer By.

Her er hans beste tips til å lese før eksamen:

• Ingen kan huske alt:
  • Finn det viktigste og fokuser på det. Hvis alt er viktig, så prøv å finne det viktigste av det viktige.

• Ha en strategi for å huske:
  • For eksempel memo, et tankekart eller andre ting. Det er viktig å ikke «lese, lese, lese» uten noen dypere strategi for å huske. Et problem med kun å lese er at hardt arbeid kan gi skuffende resultatet.

• Ikke skriv ned alt:
  • Når du husker godt kan det være fristende å skrive ned alt du husker for å imponere sensor. Men ikke bli en robot. Bruk det du husker på en fornuftig måte.

• Få ut kunnskapen:
  • På eksamen blir du testet i å ta ut kunnskapen. Mange studenter bruker all tid på å ta inn kunnskapen – men husk å trene på å ta den ut også.

• Husketeknikker bør ikke brukes til alt:
  • Mye husker du naturlig. Bruk husketeknikker til det du ville tatt med deg på en huskelapp.

Vil du ha flere eksamenstips?

• Slik får du A på eksamen
  • Slik skriver du bedre på eksamen
  • Ekspert advarer: –⁠ Mobilbruk gir deg dårligere karakterer