Instagram-lesesalen: Eilert Sundts hus kan friste med billig kaffe og bokhyller like tomme som bankkontoen.

Univer­sitas tester lesesaler

I hvilken lesesal kan man høre blyanten knekke og hvor gråtes det mest? Og viktigst av alt: Hvor er det kaffe?

Selv den personen som til stadighet bor under en stein har vel fått med seg at eksamenstiden er over oss. For når nettene blir lange trekker stressede studenter seg inn på lesesalene og drukner seg i koffein. Universitetet i Oslo er intet unntak. På Blindern har studenter vært stresset i over 200 år, noe som har ført til nok av lesesaler å velge i.

Kriteriene for hva som gjør en lesesal til en god lesesal kan være så mangt. Universitas’ utsendte har konsentrert seg om hvor mange plasser det er å velge mellom, hvilke distraksjoner og mengden støy som preger hver lesesal, samt muligheten for å ta seg en kaffe uten å måtte gå altfor langt. I tillegg har de fysiske forholdene fått gjennomgå, både rent funksjonelt og estetisk.

Tidligere i år raste studentene mot iskalde lesesaler: UiO mottok over 160 klager på kalde lesesaler

Universitetsbiblioteket (UB) på Georg Sverdrup (GS)

UB er selve kremen av kremen. Fra utsiden ser bygningen ut som hypermoderne baderomsfliser, men på innsiden venter den utseendemessige vakreste lesesalen Blindern har å by på. Mellom høye og lave reoler av bøker sitter studentene tett i tett ved langbord uten skillevegger. Bretter du deg ut her kan du potensielt stikke av med to leseplasser og sultne blikk. På det verste tar det ikke mer enn en halvtime å fylle alle plassene. I første etasje går praten lett og det er få som tør å hysje på hverandre. Men jo høyere opp i etasjene du kommer, desto lavere blir lydbildet. Helt på toppen kan du høre en blyant knekke. Stemningen er upåklagelig harmonisk og det er akkurat nok lys til minne deg på at du er på et offentlig sted. Vær obs på at stikkontaktene ikke er tilpasset alle mac-ladere da mange av dem er integrert og senket ned i treverket. I tillegg er kaféen plassert et godt stykke unna leseplassene. Her anbefales termos eller gode venner ved siden av deg som kan passe på eventuelle stjelbare gjenstander.

Stappfullt: På Universitetsbiblioteket kan du studere i et dystopisk funkisakvarium omringet av bøker.

Leserbrev fra lesesalbruker: –⁠ Demp støyen på lesesalene!

Humanistisk Fakultetbiblioteket (HF) på Sophus Bugges hus (SB)

HF-biblioteket er det nyeste tilskuddet i lesesalplasser på UiO. Etter å ha blitt pusset opp i to år, har det endelig funnet sin plass på øvre Blindern. Det er overraskende mange ledige plasser å boltre seg i, og stikkontaktene er fornøyelige med god jording. Stillheten er til å ta og føle på. Universitas’ fotograf får mange stygge blikk når kameraet klikker i vei, og noen tar til og med fingeren opp til munnen sin for å signalisere at total stillhet er en norm. Du får følelsen av studentene som sitter her er sorte hull som i angstens ånd sluker litteratur. Det kan virke som om noen har gitt opp, for i det ene hjørnet kan du høre lett hulking, som sikkert snart blir hysjet ned. Estetisk er det ingenting å si annet enn at dette oppussingsobjektet ikke skiller seg ut. Treverket i lesebåsene virker pusset ned med sandpapir til avrundede kanter og skribleriene som vanligvis preger slike flater er en saga blott. Er du her tidlig kan du være heldig å få tak i en firkantet sofa med høye, myke vegger slik at du kan hviske til sidemannen uten å se fingrene til medstudenter rundt deg som står klare med et hysj. Kaffen finner du i kjelleren hos Uglebo.

Tidligere har vi testet hvilke lesesal som støyer mest.

Samfunnsvitenskapelig fakultets leseplasser (SV) på Eilert Sundts hus (ES)

I andre etasje på Eilert Sundts hus ligger Kafkas lesesaler. Over hundre båser står klare for å erobres, lett omringet av tomme bokhyller og store vinduer hvor du kan kaste lengtende blikk ut på de fortsatt nyplantede kirsebærtrærne og friheten som omringer dem. Her er det ingen studenter som hysjer på hverandre, men studentene er likevel stille. Angsten er blitt byttet ut med det som lett kan se ut som bivirkninger av sentralstimulerende stoffer. Folk sitter like mye på instagram som på canvas, og det er nesten aldri mer enn én bok per pult. Det gule treverket som former båsene er direkte stygt, men gjør nytten sin. Bokskapene er lett dandert med klistremerker som virker å være fra før krigen og de har også en egen PC-fri sone. Distraksjonene er få, selv om en og annen lesehest har funnet frem knekkebrødet og tygger i takt. Nærheten til kaffen er et stort pluss her. En etasje ned finner du både SV-kaféen og Trygves kaffebar. Beveger du deg ytterligere én etasje ned finner du studentbulen U1, som byr på kaffe til sjokkerende fem (!) kroner.

Oppussingsobjekt: HF-biblioteket har oppgradert og kan tilby sofaplass om du er tidlig ute – eller en krakk?