Knekker koden: Professorer ved Fysisk institutt Heidi Sandaker og Torsten Bringmann forsker på et av universets mysterier.

På Blindern letes det etter svar på et av universets største mysterier

Universet – en uendelighet av stjerner og planeter. Ingen vet hvor stort eller gammelt det er. Det akter en gruppe norske forskere å gjøre noe med.

Når man prater i vei om verdensrommets enorme dimensjoner kan det fort slå en hvor mye man faktisk ikke vet. Dette tenker professor i høyenergifysikk ved UiO Heidi Sandaker mye på.

–⁠ Kanskje fire til fem prosent av universet er vanlig materie. Så er 27 prosent mørk materie, og resten mørk energi. Da begynner det å bli ganske mye vi ikke vet noe om, sier hun til Universitas.

Hun er én av flere forskere ved universitetet som sammen prøver å finne svaret på et av de – ifølge dem – største mysteriene i universet. Hva består mørk materie av? For å komme frem til svaret har de satt sammen en gruppe bestående av flere forskere fra forskjellige fagfelt, i samarbeid med Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning (CERN).

Internasjonalt prosjekt

En av de andre forskerne er Torsten Bringmann, professor i teoretisk fysikk. Han beskriver et svar på hva svart materie er som noe helt eksepsjonelt for fysikken.

–⁠ Det vil kunne være den første partikkelen av et helt nytt univers hva gjelder grunnleggende fysikk.

Vi hadde ikke sittet her uten mørk materie

Heidi Sandaker, professor i høyenergifysikk ved UiO

De som kanskje er mest kjent for denne forskningen er CERN. Det er et intereuropeisk anlegg i Meyrin nær Geneva i Sveits, der det forskes på partikkel- og kjernefysikk.

–⁠ Det å lete etter mørk materie er et kjempestort internasjonalt prosjekt som har pågått i 30 til 40 år. Så det vi gjør her er å samle folk i Oslo som har forskningsinteresser som passer til det, forklarer Bringmann.

Ikke din type forskning? Kanskje du heller vil lese om denne karen: Forsker på poker: –⁠ Jeg tror jeg har blitt en dårligere spiller

Gjenskaper mørk materie

For å gjenskape mørk materie bruker CERN partikkelakseleratoren LHC (The Large Hadron Collider). Det er verdens største og kraftigste partikkelakselerator. LHC-prosjektet er et forskningsprosjekt i en rekke av banebrytende forskning fra CERN.

Partikkelakseleratoren består av en 27 kilometer lang ring av superledende magneter med akseleratorer satt sammen for å øke energien i protonene på veien. Ifølge Sandaker kolliderer protonene i tilnærmet lysets hastighet.

Et av punktene hvor en kollisjon skjer er i den såkalte Atlas-detektoren. Denne har UiO sammen med Universitet i Bergen og Universitet i Stockholm laget 300 moduler til i Oslo.

–⁠ Hver gang to protoner kolliderer tar denne detektoren bilde. Dette skjer hvert tjuefemte nanosekund. Det er som å ta bilde av familien veldig ofte, og lete etter noe som er veldig sjeldent. Som når bestemor blunker, forteller Sandaker.

Men selv om protonene er små, er detektoren stor.

–⁠ Den er like stor som en åtte etasjer boligblokk.

UiOs prorektor Gro Mo har forsket på våte drømmer

–⁠ Vindu til en ny verden

I tillegg jobber de for tiden med å bygge nye deler til Atlas-detektoren i et laboratorium på fakultetet. Sandaker forklarer at dette skjer både på grunn av stråleskader, og at delene slutter å virke etter ti år. Videre skal hele den 27 kilometer lange ringen forbedres.

–⁠ Når LHC starter igjen vil den være oppgradert til å ta mange flere kollisjoner enn før.

Hva følgene av å lære hva mørk materie er, mener professorene det er utfordrende å sette fingeren på.

–⁠ Det er vanskelig å si hva «impact» er. Men det er veldig viktig for å vite hvordan universet har utviklet seg. Vi hadde ikke sittet her uten mørk materie, sier Sandaker.

Det å kanskje ikke få svar på hva mørk materie er bekymrer ikke professorene. Bare det å se fremgangen og stadig lære noe nytt om hva mørk materie ikke er, er motivasjon nok for dem.

Men skulle de en gang få oppleve å knekke koden lover de at gleden blir mye større.

–⁠ Det blir vill jubel og kanskje litt sjokk, tror Sandaker.

Bringman frykter imidlertid ikke arbeidsløshet, dersom de skulle finne ut av hva mørk materie er.

–⁠ Det vil bare være et første vindu inn til en helt ny verden, som man da kan begynne å utforske.