Sykepleieren i Spantov: Estera Anghel studerer sykepleie, og drømmer om at datteren skal gå på universitetet når hun blir stor. Hun er rom, og bor i landsbyen Spantov, to timer utenfor hovedstaden București.

Utenriksprosjekt

Univer­sitas i Romania: –⁠ En verden i bevegelse

Utskjelt, korrupt og forlatt. Universitas har tatt turen til Romania.

Hva om du måtte betale 500 kroner under bordet for å bli invitert på et jobbintervju? Eller tipse en sykepleier 1000 kroner for å få gips på Oslo legevakt? Selv om landet ditt tjener penger, så lever du på en luselønn, og omfattende korrupsjon gjør at offentlige midler forsvinner som dugg for solen.

Så hva gjør du? Som ung i Romania er sjansen svært stor for at du pakker sekken og stikker. Nettopp derfor ble landet første stopp på reisen i vårt nye utenriksprosjekt «En verden i bevegelse». Med støtte på 40.000 kroner fra stiftelsen Fritt Ord skal Universitas det kommende året forsøke å bli litt bedre kjent med de som drar fra landet sitt. Og de som har blitt igjen.

Sist Universitas fikk støtte gikk turen til Russland: Fra New York til Vladivostok

Ifølge Eurostat, EUs statistikkbank, har så mange som 28 prosent av alle i alderen 15 til 29 år forlatt Romania siden 2008. Totalt har 17 prosent av befolkningen reist. Det er kun i krigsherjede Syria man har sett en større folkevandring i samme tiår. I denne ukens Universitas kan du lese om UiO-studenten Julia Barbu, som er blant dem som aldri skal tilbake.

–⁠ Romania har ikke gitt meg en dritt, sier hun.

Korrupsjon, korrupsjon og korrupsjon er grunnen til det. I fjor vedtok regjeringen å løslate flere som sonet lange dommer for nettopp dette. I sommer fikk aktoren med ansvar for å etterforske korrupte politikere avskjed på grått papir. Flerfoldige tusen rumenere har svart med å ta til gatene i landets hovedstad Bucureşti i protest mot regjering og president, men til foreløpig ingen nytte. I Europas raskest voksende økonomi forblir lønningene lave. Med medlemskap i EU har veien blitt kort til mer lukrative arbeidsmarkeder.

Romania har dessuten en helt spesiell, og lite nyansert plass i norsk offentlighet. I pressen, så vel som i kommentarfelt, har rumenere og rom fått gjennomgå. Omtalt som «lykkejegere» blir rumenere og rom både mistenkt, og forvekslet med hverandre. Rumenske Julia har blitt spurt om hun sover på Oslo S, fordi nordmenn tror hun er rom. Romer Guţă Trandafir føler for å fortelle Universitas at han ikke er kriminell. Han vil bare jobbe for å forsørge familien sin – og én dag snart vil han hjem igjen til dem.

I fjor dro Universitas til Rwanda: Her lages SiO-kaffen for én krone i timen

De neste ukene får du følge journalist Frida Fliflet og fotograf Gina Grieg Riisnæs sin reise til Bucureşti og studentbyen Cluj-Napoca. Der har de blant annet møtt den unge politikerkometen Lulian Bulai, som etter ti år i Norge vendte hjem til Romania for å innta en plass i parlamentet. På landsbygda besøkte de den unge romkvinnen Estera Anghel, som studerer sykepleie og drømmer om at datteren skal gå på universitetet når hun blir stor. Det er hun som er avbildet øverst i den brune skinnsofaen, på besøk hos sin venninne Yolana. Jentene fikk også innpass i Romanias bugnende sex-industri: Unge som selger sex over web-kamera for å finansiere studiene sine.

«Vi snakker så ofte om det å høre hjemme, om det å ha røtter et sted. Men vi mennesker har jo ikke røtter, vi har føtter og kan bevege oss fritt» sa Ap-politiker Hadia Tajik en vårdag for snart ti år siden. Det blir stadig mer og mer aktuelt. Så følg med på vårt prosjekt denne høsten for å lære mer om de som gladelig har gitt slipp på hjemlandet i håp om en bedre fremtid, og de som ufrivillig blir røsket opp med rota.