Ufrivillig valg: Rektor Stephan Barratt-Due fortviler over nye regler for høyskoler.

Barratt Due kan bli del av Høyskolen Kristiania: –⁠ Vi har ikke noe valg

Det private musikkinstituttet Barratt Due kan ende opp som en ny del av det stadig voksende Høyskolen Kristiania – det er fagmiljøet skeptisk til.

I juli skrev Dagens Næringsliv at Barratt Due musikkinstitutt har signert en intensjonsavtale med Høyskolen Kristiania (HK) om mulig oppkjøp. Avtalen ble inngått som følge av en endring i forskrift om drift av private universiteter, høyskoler, og fagskoler. På grunn av endringen står skolen uten driftstillatelse fordi lokalene skolen driver i ikke lenger tilfredsstiller nødvendige krav.

Rektoren ved Barratt Due, Stephan Barratt-Due, forteller at lovendringen kom som et sjokk.

–⁠ Valget har vi ikke tatt selv. Skolen blir tvunget til å finne alternative løsninger, og det er det vi må også. Vi må finne en løsning som er til det beste for ikke bare skolen, men også norsk musikkliv.

Fikk du med deg forrige ukes sak fra HK? Semes­ter­av­giften økte med 13.000 – etter at studentene hadde betalt

Fikk to forslag

Barratt-Due forteller at departementet la frem to forslag.

–⁠ Vi kunne enten velge å finne å slå oss sammen med en allerede akkreditert institusjon, eller finne et eget sted, og eget bygg. Sistnevnte ville kostet flere hundre millioner, sier han.

Stephan Barratt-Due, rektor ved Barratt Due musikkinstitutt

I sommer ble Barratt Due invitert til en samtale med Høyskolen Kristiania om eventuell sammenslåing., hvor de inviterte til samtaler om en eventuell sammenslåing. HK har som mål og bli landets første private universitet, og har ved siden av avtalen med Barratt Due, også skrevet intensjonsavtaler med Musikkteaterhøyskolen og Norges dansehøyskole. Barratt-Due stiller seg positive til samarbeidet med skolen.

–⁠ Vi inngikk en intensjonsavtale med Høyskolen Kristiania i juli, med sikte på å inngå en eventuelt avtale nå i oktober, forklarer rektoren.

–⁠ Jeg opplever mye gode ambisjoner og villighet fra HK sin side, men dette er et puslespill, og konstruksjonen har flere utfordringer enn vi trodde. Vi vil ikke gi hele vår virksomhet til HK.

Les også: Høyskolen Kris­tia­nias nye rektor: –⁠ Jeg skyter

Vil beholde nivå

Barratt Due er en kjent musikkinstitusjon landet over, og har skolert flere av landets største klassiske musikere. Barratt-Due forteller at han vil holde på både nivå og rykte, når det skal forhandles.

–⁠ Vi ønsker å utvikle våre studenter til konkurransedyktige i markedet, og derfor har vi et høyt nivå både på unge talenter og studenter, og høyt opptaksnivå. Vi ønsker rett og slett å holde oss der vi er.

Jeg håper Barratt Due kan fortsette slik de gjør: Å utvikle talenter til kunstnere»

Henrik Engelsviken, andre tillitsvalgt for solistene ved Den Norske Opera & Ballett

–⁠ Tror du en sammenslåing med andre skoler vil være med på å vanne ut ryktet Barratt Due har?

–⁠ Jeg forstår veldig godt at elever kan bekymre seg for både «merkevaren» Barratt Due, og eventuell undervisning. Men her handler det om hva vi må gjøre for i det hele tatt å overleve.

–⁠ Dette er jo ikke et valg vi har tatt selv. Vi har blitt tvunget til å finne gode alternative løsninger, og det er det vi må også. Vi skal finne en løsning som er til det beste for Norsk musikkliv.

Husker du denne? God natt, Westerdals. Slik blir «Westerania»

Fagmiljø: –⁠ Uheldig

Henrik Engelsviken er 2. tillitsvalgt for solistene ved Den norske Opera. Han håper ikke at en sammenslåing av Barratt Due og Høyskolen Kristiania vil vanne ut profilen til musikkinstituttet.

–⁠ Jeg er fortsatt litt usikker på hva den nye sammenslåingen vil innebære, men hvis det betyr at Barratt Due nå blir presset til å legge om, samt å revidere talentutvikling-opplegget sitt mot sin vilje, er det veldig uheldig, sier Engelsviken.

Solisten forteller videre at han håper skolen fortsetter slik de allerede gjør

–⁠ Skolen har vært en viktig konkurrent og supplement til Norges Musikkhøgskole og de andre musikkonservatoriene i Norge, og jeg håper at de får fortsette med det de allerede i årevis har gjort så bra - å utvikle talenter til kunstnere, avlslutter han.