Fryktet for banen: Oslostudentenes idrettsklubb fryktet lenge at de kunne miste forballbanen sin. Det trenger de ikke lenger. Arkivfoto: Håkon Benjaminsen

SiO snur: Vil ikke bygge student­bo­liger på fotball­banen

Etter mye om og men har SiO besluttet at de likevel ikke vil fjerne fotballbanen utenfor Domus Athletica til fordel for studentboliger.

I 2017 raste debatten om Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus' (SiO) ønsket om å bygge nye studentboliger på fotballbanen utenfor Domus Athletica.

–⁠ Det er fascinerende at studentenes eget organ ikke lytter, til tross for at samtlige instanser skriker ut mot planene slik de er lagt frem, nettopp med argumentasjon i studentenes velferdstilbud, sa leder for Oslostudentenes idrettsklubb (OSI), Marlene Persson til Universitas den gangen.

Nå, halvannet år senere, har hun fått medhold fra SiO. De har nemlig trukket søknaden om å omregulere banen til boligformål.

Glad i fotball? Fra fotball-VM til skolebenken

Byrådet negative

Vetle Bo Saga, leder av SiOs hovedstyre, bekrefter at studentboligballen er lagt død for godt på Vestgrensa.

–⁠ Det stemmer. Det har kommet en innstilling fra byrådet, som er negative til forslaget. Vi ser ikke noen realitet i det lenger, sier Saga til Universitas.

Snur: Styreleder i SiO Vetle Bo Saga sier at de ikke lenger anser studentboligprosjektet utenfor Domus Athletica som realistiskFOTO: Øyvind Aukrust

Han påpeker at SiO startet å utrede studentboliger på kunstgressbanen ved siden av Domus Athletica allerede i 2012, før det kom krav om erstatningsbaner i kommuneplanen i 2015. Han mener også at dagens velferdsting (VT) har andre meninger enn datidens.

–⁠ Det er også et skifte i holdning, fra at man var klare tilhengere til at man ønsket erstatningsareal.

VT-leder Maya Sol Sørgård mener synes det er bra at fotballbanen ikke forsvinner.

–⁠ Det er mangel på både studentboliger og arealer til studentidretten. Vi har ikke råd til å miste studentidrettsarealer, men samtidig må det bygges mer for å korte ned på boligkøene og lette presset på leiemarkedet, sier hun.

–⁠ Overlykkelige

OSI på sin side har all mulig grunn til å juble, noe styreleder Cecilie Kappeslåen bekrefter.

–⁠ OSI er overlykkelige og tilfreds med utfallet. Det er en real gladsak for alle Oslo-studentene, sier hun til Universitas.

Kappeslåen mener at OSI er avhengig av kunstgressbanen for å kunne drive aktivitet. OSI fikk i tillegg alle pengene de søkte om under Velferdstingets tildelingsmøte tidligere denne måneden.

–⁠ Disse to gladsakene muliggjør at vi kan fortsette å gi gode tilbud som klubb og utvikle oss videre.

Universitas-redaktør om fotballbanen: Rødt kort til Velferdstinget

Bitter strid

Den bitre striden har vart i sesong etter sesong. I 2017 meldte Velferdstinget overgang – fra å støtte SiOs studentboliger til studentidrettens lag. Likevel fortsatte SiO prosessen. Grunnen var at de allerede hadde lagt såpass mye tid og ressurser i prosjektet, forteller Saga.

–⁠ Hva skjer nå?

–⁠ Det var snakk om inntil 500 studentboliger, men vi jobber med flere andre prosjekter, sier Saga.

Den omstridte fotballbanens skjebne er ennå ikke avklart. Kampen mellom hus og ball har nemlig skapt et vedlikeholdsetterslep, siden SiO ikke var sikre på hva fremtiden ville bringe.

–⁠ Vi kommer tilbake til hva vi gjør med banen. Det er slitt kunstgressdekke og undervarme som ikke fungerer om vinteren.