Skal holde seksu­al­un­der­vis­ning på Blindern

Christine Lillethun Norheim og Laura Isabel Hultberg har lenge savnet mer seksualundervisning på lektorprogrammet ved UiO. Nå tar de saken i egne hender.

Sammen med et utvalg lektorstudenter ved Universitetet i Oslo (UiO) og Medisinernes Seksualopplysning (MSO) inviterer lektorstudentene denne uken til en seminarrekke, som omhandler seksualitet, kjønnsidentitet og psykisk helse. Arrangementet tar sted i foajeen på Helga Engs hus på Blindern, er åpent for alle studenter.

–⁠ Det hele startet med at jeg ble kontaktet av en medisinstudent ved MSO, som er med å ha seksualundervisning rundt omkring på skoler, forklarer Hultberg.

–⁠ Hun lurte på om noen ved lektorprogrammet kunne tenke seg å ha et samarbeid med dem, og først og fremst holde seksualundervisningen for lærerstudenter ved lektorprogrammet, som en oppfordring til å snakke mer om temaene.

Hultberg forteller videre at hun fort ble begeistret for ideen, men istedenfor kun å holde seg til forelesningene, ønsket hun å arrangere noe større, og for flere.

–⁠ Jeg fikk med meg Christine på arrangementet som skulle handle om seksualitet, kjønnsidentitet og psykiske helse, og kjønnsmessige og seksuelle rettigheter, sier hun.

Ble denne brukt til seksualundervisning? Fant pose full av porno på Blindern

Mer sex til studiet

–⁠ Vi ønsket rett og slett å få flere perspektiver, og ikke bare seksualundervisning «slik vi kjenner den» fra grunnskolen, sier Norheim.

Hultberg forteller at hun minnes sin egen seksualundervisning som veldig tynn.

–⁠ Det var lite dybde i den og ingenting ble sett i en større sosial kontekst. Måten man snakket om de ulike temaene på var veldig mekanisk, og i naturfagsbegreper, som jo er en viktig del, men en ganske liten del, av alt det sex omhandler, sier hun.

–⁠ Det var mye bananer og kondomer, skyter Nordheim inn.

De to studentene forklarer at de ønsker at lærerne skal ha en viss grad av trygghet i rollen, når de underviser om temaet sex. De understreker at underviseren bør snakke på en inkluderende måte, og bruke hensynsfulle formuleringen når det for eksempel er snakk om skeives rettigheter.

–⁠ Også er jo ikke poenget at alle skal være ferdig «mekka» til å undervise i dette, men åpne øynene for at det finnes mye bredde innenfor temaet, understreker Norheim.

Studie fra psykologisk institutt viser: Lege­stu­denter kan snakke om avføring. Men sex er tabu

Program klart

På seminarrekken har studentene invitert flere personer med fagkompetanse innenfor ulike områder.

Blant annet kommer Skeiv verden og skal snakke om sitt arbeid og perspektiver, og juridisk rådgivning for kvinner, JURK som skal fortelle hvordan man går frem for å hjelpe jenter og gutter i skolen som har opplevd overgrep. Janne Håkonsen er aktivist og kommer og skal snakke om feminisme.

–⁠ Arrangementet ble jo bredere enn vi hadde tenkt, men så syns vi det var veldig viktig å ha med flere perspektiver. Alle lærere bør ha noe kunnskap på disse feltene som kan gi et stødig begrepsapparat, og en mer nyansert forståelse av alt, avslutter Norheim.