Ydmyk vinner: Fasiha Hassan forteller Universitas at hun deler prisen med alle som har ofret mye for #Feesmustfall-bevegelsen.Sverre Ø. Eikill/SAIH

Studen­tenes fredspris går til sørafri­kansk like­stil­lings­for­kjemper: –⁠ Kan minne om en krigssone

Fasiha Hassan (24) har trosset sikkerhetspoliti og risikert fengsel for å lede bevegelsen #FeesMustFall, i kampen for gratis utdanning.

–⁠ Jeg er fremdeles litt i sjokk, det virker litt surrealistisk, men også helt fantastisk, sier en lykkelig prisvinner til Universitas.

Tirsdag kveld ble det klart at studentenes fredspris 2019 går til den sørafrikanske jusstudenten Fasiha Hassan (24), som kjemper for lik tilgang til høyere utdanning gjennom sin ledende rolle i bevegelsen #FeesMustFall.

–⁠ For meg er Studentenes fredspris en bekreftelse. På tross av alle utfordringene så var det å kjempe denne kampen den rette veien å gå, sier Hassan.

–⁠ Denne prisen minner meg på at alt var verdt det.

Bak prisen står Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH), Norsk studentorganisasjon (NSO) og selve priskomiteen.

I fjor fikk en norsk student bidra til fredsprisen: Thea er praktikant i fredsprisvinnende ICAN

En viktig stemme

I komiteens begrunnelse trekkes Hassan frem som en viktig stemme i kampen mot ulikhet i Sør-Afrika. Hun blir omtalt som en fremtredende lederskikkelse og rollemodell, som belønnes for sine evner til å være pragmatisk og å ta i bruk fredelige virkemidler. Hassan skal ha klart å mobilisere flere tusen medstudenter.

Ikke skyt: "Do not shoot" roper disse sørafrikanske studentene i konfrontasjon med politiet. Bildet ble tatt i 2015, under bevegelsens spede begynnelse.
Ikke skyt: «Do not shoot» roper disse sørafrikanske studentene i konfrontasjon med politiet. Bildet ble tatt i 2015, under bevegelsens spede begynnelse.Myolisi/CreativeCommonsBY-SA4.0

–⁠ Det betyr mye å få anerkjennelse fra andre unge på arbeidet vi gjør, men jeg føler ikke at denne prisen tildeles meg personlig. Den tildeles bevegelsen og alle studenter som har ofret alt, sier Hassan.

Største studentmobiliseringen siden apartheid

#FeesMustFall-bevegelsen startet i 2015 da myndighetene annonserte at semesteravgiften skulle øke med 13 prosent. De mente at økningen av semesteravgiften, som allerede var høy, ytterligere ville bidra til å opprettholde skillet mellom hvit og svart i landet.

Ikke bare sørafrikanerne fortviler: –⁠ Gratis utdanning er vår identitet

Hassan forteller om hvordan studentene har demonstrert hvordan fattige studenter blir holdt utenfor, ved selv å fysisk blokkere portene til universitetsbygg. Denne strategien førte til en total stenging av Witwatersrand-universitetet i Johannesburg, og virkemidlet ble tatt i bruk ved flere universiteter over hele landet.

Demonstrasjoner:Studentene stengte for dørene til blant annet Witwatersrand Universitet i Johannesburg, for å vise hvordan fattige studenter blir ekskludert.
Demonstrasjoner: Studentene stengte for dørene til blant annet Witwatersrand Universitet i Johannesburg, for å vise hvordan fattige studenter blir ekskludert.Studentenes fredspris

Ifølge Studentenes fredspris har de demonstrerende studentene blitt utsatt for politiets brutalitet i form av tåregass, gummikuler, vannkanoner og sjokkgranater. Flere studenter ble sendt til sykehus og enda flere ble arrestert – noen sitter fremdeles i fengsel den dag i dag.

Post-FeesMustFall

Arbeidet har ikke vært forgjeves. Langvarig press på myndighetene resulterte i at president Jacob Zuma i fjor lovet at høyere utdanning skulle være gratis for de fattigste og arbeiderklassen med en inntekt på under 300 000 rand i året (nesten 166.000 kroner). Hassan tror det fremdeles er en lang vei å gå.

– Akkurat nå er vi i en slags post-FeesMustFall fase hvor vi prøver å forsikre gjennomføringen av gratis utdanning etter annonseringen til Zuma i fjor. Vi arbeider med å forhandle frem bedre avtaler rundt studentboliger og infrastruktur, forklarer Hassan.

Hun forteller at det blant annet arbeides med å forbedre matordningene på campus siden fattige studenter mangler tilgang på tilstrekkelige mengder mat. I tillegg jobbes det med å få amnesti for aktivister som i protestene ble fengslet eller kastet ut av universitetene.

–⁠ Situasjonen på campus er definitivt endret etter #FeesMustFall. Det kan minne om en krigssone til tider, hvor sikkerhetspolitiet går rundt for å forhindre at vi skal mobilisere oss på nytt, sier Hassan

.

...FN-praktikantene vil ha betalt for å jevne ut økonomiske forskjeller: Praktikanter tar et oppgjør med FN:–Det er hyklersk

Støtte fra hele verden

Hassan forteller at i etterkant av FeesMustFall har studentorganisasjoner i land som India, Brasil og Canada opprettet kontakt for å gi støtte og anerkjennelse i kampen mot privatisering av høyere utdanning.

–⁠ Som sørafrikaner har jeg opplevd hva internasjonal solidaritet kan gjøre.

Fasiha Hassan

–⁠ Jeg tror internasjonal solidaritet spiller en rolle som ikke kan undervurderes. Vi har vært heldige med at FeesMustFall-bevegelsen ble kjent på tvers av landegrensene, sier hun.

Hassan påpeker at selve kraften i slike bevegelser nettopp ligger i det å utveksle informasjon, kunnskap og ideer med andre land.

–⁠ Som sørafrikaner har jeg opplevd hva internasjonal solidaritet kan gjøre. Jeg tror at nøkkelen til gratis utdanning ligger i samarbeid mellom foreninger på et globalt plan.