Provosert: Marte Øien, nestleder i NSO, er ikke fornøyd med regjeringens forslag til statsbudsjett.Alf Andreas Grønli Simensen

Regje­ringen vil endre stipend­ord­ning: –⁠ Vi er ikke fornøyde

Norsk studentorganisasjon lar seg provosere av et forslag til ny stipendordning.

–⁠ Dette vil gagne de studentene som allerede mestrer studiene, og ikke resten, sier nestleder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Marte Øien.

Mandag ble statsbudsjettet for 2019 gjort offentlig. I budsjettet foreslår høyere utdanningsminister Iselin Nybø en endring i stipendordningen.

Slik ordningen er nå blir 40 prosent av studielånet gjort om til stipend dersom man fullfører tilstrekkelig mange fag. Dersom Nybø får viljen sin vil ikke det være tilfellet. Hun foreslår at 25 prosent av lånet kan gjøres om til stipend dersom man fullfører nok fag. For å få omgjort de resterende 15 prosentene må man fullføre en grad.

– Å bli ferdig med utdanninga er viktig både for personlig økonomi og for samfunnet. Det uroer meg at så mange er innom høyere utdanning uten å ta en grad. Regjeringa ønsker at flere studenter skal fullføre utdanningsløpet sitt, og vil samtidig fortsette å øke kvaliteten i høyere utdanning, sier Nybø i en pressemelding.

–⁠ Vi er ikke fornøyde med å se det i statsbudsjettet. Det gir ikke studentene rom for å bytte studie, å ta feil og tenke at «dette ikke er noe for meg», sier Øien.

Rektor ved Oslomet Curt Rice er enige med NSOs kritikk.

–⁠ At en student som velger feil studie blir økonomisk straffet for å bytte, det er en underlig tilnærming til å oppfordre unge mennesker til å ta utdanning, sier han til Universitas.