Tilbyr studentrabatt på «fillers»:
– Svært skeptisk
Norske klinikker tilbyr studentrabatt for behandlinger som omfatter leppefyll og plastiske operasjoner. Er du ung og viser frem studentkortet kan du få såkalt «fillers», som gir større lepper, med opptil 20 prosent rabatt.
Kommer det en nydelig jente som vil bli pen, så utfører vi ikke noe inngrep
Mia Martinsen, sykepleier ved Medisinsk hudklinikk i Hamar
Debatten om kroppspress og kirurgiske inngrep er stadig i vinden, og praksisen hvor klinikker reklamerer overfor studenter er omstridt. Universitas har kontaktet en rekke av disse klinikkene for å klarhet i saken.
– En gest til studenter
En av aktørene er Medisinsk hudklinikk som holder til i Hamar. Sykepleier Mia Martinsen ved klinikken er sertifisert til å utføre blant annet behandling med injeksjonsstoffet restylane. Hun bekrefter at de tilbyr studentrabatt, men bedyrer at klinikken opererer med en streng 18-årsgrense for behandlinger eller operasjoner. Dersom noen under myndig alder skal få behandling krever det at foresatte følger med på denne. De kan likevel utnytte seg av studentrabatten.
– De vil regnes som studenter under behandling, sier hun.
Martinsen forklarer videre at klinikken ikke bare «behandler for å behandle», og at de flere ganger har sagt nei.
– Kommer det en nydelig jente som vil bli pen, så utfører vi ikke noe inngrep. Vi ser det på det estetiske i sin helhet.
Martinsen mener imidlertid at det det største problemet med bransjen er mangel på reguleringer, og at folk med lite erfaring kan sette fillers.
– Sånn som det er i dag kan du nesten gå på helgekurs og injisere etter det, sier hun.
Martinsen kjenner også til eksempler på unge jenter som har satt sprøyter med Restylane på seg selv etter å ha bestilt innholdet på nett. Hun har en klar oppfordring til unge som ønsker å gjøre inngrep på kroppen sin.
– Gå til seriøse aktører, og spør etter sykepleiere og sertifikasjoner.
Plastisk kirurgi blant unge: Thea tok silikon da hun var 19. Nå angrer hun
Klinikk snur
En annen klinikk som reklamerer for studentrabatt er Novelaklinikken i Trondheim. Der kunne du ifølge nettsidene få 50 prosent studentrabatt på hårfjerning med laser og 20 prosent rabatt på injeksjoner. Dette var riktignok før Universitas tok kontakt. Daglig leder ved klinikken, Kine Rønning, forteller at dette var en reklame hun ikke var klar over og at hun nå ønsker den fjernet.
Også kjønnslepper fikses på: – Mange gjør dette på grunn av et moteideal
– Dette er ikke noe vi egentlig vil tilby. Vi har gode priser fra før, og det er egentlig ikke så mange unge som søker behandling hos oss. Noen klinikker retter seg mot unge, andre i større grad mot voksne. Hårfjerning og peeling er det unge benytter seg mest av hos oss.
Universitas har også vært i kontakt med to andre aktører, men de la på da sakens natur ble gjort klar.
– Hårreisende!
En av de som reagerer på studenttilbud på injeksjoner, er professor Jorunn Kaiander Sundgot Borgen ved Norges idrettshøgskole.
– Jeg synes dette tilbudet til studentene er helt forkastelig. Det å fikse på utseendet normaliseres og blir på denne måten satt i samme kategori som for eksempel fagbøker og PC til bruk i studiene, sier hun.
Borgen er spesialist på blant annet ernæring, kosthold, spiseforstyrrelser og vektproblemer. Hun mener markedsføringen kan påvirke unge, usikre mennesker.
– Det som er så spesielt med dette tilbudet er at det er enda et bidrag i det ekstreme presset mange unge opplever i forhold til å kunne presentere et såkaldt «perfekt» utseende.
Fikk du med deg denne saken om sugardating? Pappa betaler
– Etablert et kritisk filter
De som rammes hardest er de mest sårbare, som allerede er misfornøyde med eget utseende, har negativt kroppsbilde og lav selvfølelse, mener professoren.
– De møter nok en bekreftelse på at det de føler i forhold til at de ikke strekker til eller holder mål. Heldigvis så er det en stor andel av våre nye studenter som nå har etablert et kritisk filter slik at de heller ser med forakt og håpløshet på slike annonser, sier Borgen.
Hun tror unge jenter og gutter opplever det at helsepersonell er villige til å utføre inngrepene, som en bekreftelse på at noe er så ille at det må fikses. I noen tilfeller gjelder studentrabatten også for elever i videregående skole. Dette provoserer Borgen.
– Dersom de i markedsføringen inkluderer elever i videregående skole så er det selvfølgelig enda mer hårreisende! Sier hun.
Ser ikke poenget
Kim Alexander Tønseth, førsteamanuensis ved det Medisinske fakultetet ved UiO, jobber ved Klinikk for hode, hals og rekonstruktiv kirurgi. Han stiller seg uforstående til hvorfor private aktører skal drive med målrettet reklame mot studenter.
– All kirurgi kan ha bivirkninger. Hvorfor man gir rabatt til unge virker rart for meg.
Men dere gjør også kirurgiske inngrep for utseende?
– Ja, dersom noe faller utenfor normalvariasjonen kan man få tilbud i offentlig sektor. Dersom vi regner det som innenfor må den det gjelder gå til private aktører. Hvordan private opererer legger vi oss ikke særlig opp i, men hvorfor de retter seg mot studenter kan man bare spekulere i.
Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) Håkon Randgaard Mikalsen er heller ikke videre begeistret for at private klinikker aktivt rabatterer for studenter.
– Vi vet jo at studenter som gruppe er spesielt utsatt for psykiske helseproblemer. I det perspektivet vil jeg si at jeg er svært skeptisk til at de henvender seg til studenter eksplisitt som gruppe. Det er ingenting i veien med å ta restylane, men direkte henvendelse til studenter er jeg svært skeptisk til.