Populær: Erna Solberg gjør det sterkt hos studentene. Foto: Adrian Nielsen
Populær: Erna Solberg gjør det sterkt hos studentene. Foto: Adrian Nielsen

Høyre gjør tidenes beste menings­må­ling hos studentene

En blå bølge skyller over studentene, mens Arbeiderpartiet gjør sin verste noen sinne. Slik stemmer Norges studenter.

1968, studentopprør og overfylte lesesaler, Marx og Durkheim regjerte på kollokviene, og solidaritet var det hipp(i)este ordet siden «for konge og fedreland». I dag, 50 år senere, har Høyre blitt det største partiet blant norske studenter.

Blant de studentene som oppgir partipreferanse er hele 21,9 prosent Høyrevelgere. Arbeiderpartiet, som tidligere har vært det største partiet, er nå nede på 20,6 prosent og SV har 17,3 prosent. Det viser en helt fersk undersøkelse utført av Sentio på vegne av NSO og Universitas.

Erna er fornøyd

De ferske tallene lover godt for Høyre, og statsminister Erna Solberg mener regjeringens gode politikk kan ha slått an hos studentene:

–⁠ Jeg synes det er veldig hyggelig at flere og flere studenter vil stemme på Høyre. Ledigheten går ned, veksten går opp og det skapes flere jobber. Det er bra for studenter som snart skal ut i jobb.

Hun trekker frem regjeringens satsning på studentboliger, forskning og høyere utdanning landet rundt.

–⁠ Det tror jeg studentene også opplever.

AP er taperne

Pipen har en litt annen lyd i motsatt leir. Arbeiderpartiet, som har vært det største partiet blant studenter i årevis, erkjenner de dårlige tallene.

Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet, innrømmer at 20,6 ikke er bra nok.

–⁠ Syntes du det er trist at dere ikke lenger er det største partiet blant studenter?

–⁠ Ja, jeg syntes det er trist at vi har en oppslutning på 20,6 prosent. Det er en stor jobb for oss å løfte dette tallet, det er viktig å få inn unge før lokalvalg, men vi har også mange flinke studenter som sitter i kommunestyrer på lokalt nivå.

Stenseng sier at Arbeiderpartiet generelt ligger på et snitt på 24 prosent på landsbasis, noe partiet ikke er fornøyd med. På den annen side viser hun til at AUF er en vital organisasjon med økende oppslutning, og at Arbeiderpartiet har flere dyktige studentlag.

Rødt og SV, spesielt SV med sine 17,3 prosent gjør det svært bra blant studenter. Venstresiden har samlet sett større oppslutning enn borgerlig side, tross Høyres vekst.

Tallknuser kommenterer

Bernt Aardal, professor i statsvitenskap ved UiO mener tallene gjenspeiler utviklingen i befolkningen som helhet.

–⁠ Studenter følger nasjonale trender slik de ofte gjør. Høyre har kommet opp som konkurrent, dette kan vise at studenter kanskje ikke er så ensidige som man engang har vært, sier Aardal

I tillegg påpeker han at regjeringen Solbergs gjenvalg i høst ikke representerte en egentlig bevegelse til høyre blant stemmerne, men at Arbeiderpartiet i stor grad mistet stemmer til SV, Rødt og Senterpartiet.

–⁠ Studenter har tradisjonelt vært radikale, men vi har ikke den store polariseringen i akademia slik det var på 70 og 80-tallet, kommenterer Aardal.

Tar tempen i Sola

Mira Goksøyr (27) studerer fysioterapi på Oslomet. Hun jubler ikke over Høyre-nyheten.

–⁠ Det syntes jeg ikke så mye om. Hele ideen om fellesskapet svinner litt hen. Jeg tror vi får mer fremmedfrykt og dårligere miljøpolitikk med dagens regjering.

–⁠ Hva stemte du?

–⁠ Rødt

–⁠ Tror du studenter har blitt blåere?

–⁠ Ja, jeg tror samfunnet blir mer konservativ, studenter også.

Lars Hjellem (26), studerer for å bli bioingeniør på Oslomet, han stemte Høyre og syntes det er positivt at Høyre vokser:

–⁠ Det syntes jeg er fint. Jeg tror det har med klar og tydelig politikk å gjøre. Erna Solberg virker som en god leder. Arbeiderpartiet virker vage, jeg tror ikke Støre er en god leder. Det virker som om han bruker meste av tiden sin på å snakke ned andre partier.

–⁠ Tror du studenter har blitt blåere?

–⁠ Ja, det gjenspeiler nok samfunnet. Vi har det bra i Norge i dag, vi har ikke behov for å være så radikale. Vi har høy velferd og ting går bra. Før valget sa Arbeiderpartiet at ting går dårlig, det tror jeg ikke folk kjenner seg igjen i.