Leder: Jens Lægreid har sittet som leder av Studentparlamentet ett år. På nåværende tidspunkt er det ingen som har meldt sitt kandidatur. Arkivfoto: Øyvind Aukrust
Leder: Jens Lægreid har sittet som leder av Studentparlamentet ett år. På nåværende tidspunkt er det ingen som har meldt sitt kandidatur. Arkivfoto: Øyvind Aukrust

Det er ingen som vil ta over for Lægreid som leder i Student­par­la­mentet

Lederen i Studentparlamentet er ikke nødvendigvis fra den største listen. Akkurat nå ser det nesten ut til at ingen vil ende opp med leder.

En skulle nesten tro at valg av leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo fungerte som i de fleste andre demokratiske institusjoner, der listen med størst oppslutning også får velge hvem lederen er. Den gang ei.

For eksempel er dagens leder, Jens Lægreid, fra Grønn liste, og ikke Venstrealliansen, som stakk av med flest representanter i fjorårets valg. Dette er fordi parlamentet som helhet velger ledelsen.

–⁠ Det er klart at det er en fordel å ha mange stemmer i ryggen, men det er flertallet som bestemmer, sier Synnøve Kronen Snyen, nestleder i Studentparlamentet.

Hun er én av dem som sitter i arbeidsutvalget, som utgjør parlamentets «regjering».

Studentvalget 2018: Studentpolitikere vil ha bar på Frederikkeplassen

Parlamentet bestemmer

Det er også slik at å lede parlamentet ikke nødvendigvis innebærer så mye makt. Arbeidsutvalget er nemlig pliktet til å utøve politikken som bestemmes av flertallet.

–⁠ Vår politikk bestemmes på møtene Studentparlamentet har gjennom hele året. Arbeidsutvalget prøver, så langt det lar seg gjøre, å forankre det vi gjør i parlamentet. Vi er avhengig av å ha tillit fra parlamentet.

Det er nemlig et aspekt Studentparlamentet deler med Stortinget. Om du ikke nyter representantenes tillit, må du gå.

–⁠ Man kan stille mistillit til lederen når som helst i en gitt periode, men jeg vet ikke om det noen gang har skjedd.

Universitas mener: UiO mangler en felles møteplass. Ja til bar

Ingen vil stille

Men hvem er de heteste kandidatene til å ta over etter dagens leder Lægreid? En kjapp ringerunde endte med utallige varianter av det samme svaret:

–⁠ Jeg har ikke hørt om noen som kommer til å stille.

Det var heller ingen av de Universitas kom i kontakt med som hadde tenkt å stille selv. Studentparlamentsleder Jens Lægreid er imidlertid ikke bekymret.

–⁠ Det pleier å ta litt tid før folk melder sitt kandidatur, sier han.

–⁠ Hva hvis ingen stiller? Blir det parlamentskrise?

–⁠ Jeg tror ikke vi skal uroe oss over det helt ennå.