Dette er de viktigste sakene fra helgens landsmøte
TØNSBERG/OSLO (Universitas): Foretaksmodellen, heltidsstudenten og mangfold. Slik skal NSO kjempe for deg som student i året som kommer.
– Lik rett til utdanning, bedre rettigheter for studenter og et solid løft for studentøkonomien er noe av det handlingsplanen vår vil sette fokus på, sier Håkon Randgaard Mikalsen, den påtroppende lederen for Norsk studentorganisasjon (NSO).
Vårens landsmøte i NSO er over, og Universitas har spurt påtroppende leder, nestleder, og avtroppende leder om hva de synes var de viktigste vedtakene som kom ut av møtet.
Klare ambisjoner
Mikalsen skal lede det nye arbeidsutvalget i NSO, som tiltrer 1. juli 2018. Han mener at kampen mot foretaksmodellen blir noe av det viktigste for organisasjonen i tiden fremover.
Foretaksmodellen er en modell Ryssdal-utvalget foreslo for femten år siden. Den spiller på at norske universiteter i større grad burde drives som selvstendige selskaper. I sin tid ble forslaget stanset ved protester. Nå er debatten aktuell igjen ved at omorganisering av universiteter og høyskoler igjen er tatt opp i den ferske regjeringserklæringen.
– Vi mener at autonomi ikke er det samme som privatisering, og er skeptiske til at endringer i lovverket kan åpne for at universiteter og høyskoler vil kunne ta skolepenger fra studentene, sier Mikalsen.
For å unngå at denne modellen blir innført, skal de først og fremst kreve plass i utredningen som skal vurdere foretaksmodellen i høyere utdanning.
– Hvis vi holdes utenfor prosessen eller blir overkjørt kommer vi til å protestere. Det vil merkes, sier han.
I helgen vedtok også NSO en resolusjon mot foretaksmodellen. Der står det: «En løsriving av institusjonene fra statlig styring vil føre til en mindre samkjørt utdanningssektor».
Fokus på heltidsstudenten
Den nyvalgte nestlederen i organisasjonen, Marte Øien, er også klar til å sette inn støtet med den nye handlingsplanen. Hun forklarer at landsmøtet vedtok en solid plan, som hun gleder seg til å ta fatt på.
– Heltidsstudenten er utrolig viktig. At vi som er studenter skal ha muligheten til å fokusere på studiene, framfor å være deltidsansatte, vil gagne både samfunnet og studentene som enkeltindivider. Studenter i dag som ikke jobber ved siden av studiene lever under fattigdomsgrensen. Dette kan vi ikke akseptere, sier hun.
Videre forteller hun at de må sørge for at studenter opplever et trygt og forsvarlig læringsmiljø, som ivaretar de ulike forutsetningene og behovene studenter har.
– Når dette er på plass har vi kommet langt på veien mot en bedre studiehverdag hvor studentene mestrer, trives og lykkes med studiene.
Inkludering og mobilisering
Nåværende leder for NSO, Mats Beldo, er mest fornøyd med punktet om organisasjonsutvikling. Særlig da det gjelder styring og medvirkning i organisasjonen.
– Jeg tror det er kjempeviktig å ta en runde på hvordan vi kan inkludere og mobilisere mangfoldet av engasjerte studenter i organisasjonen. Enhver organisasjon burde faktisk ta slike gjennomganger med jevne mellomrom, sier han.
Han mener at landsmøte har vedtatt en god handlingsplan.
– Jeg gleder meg til å følge det påtroppende arbeidsutvalgets arbeid videre fra sidelinjen som «studentpolitiker-pensjonist».
foto Eirik Bryhn Jacobsen