Studentparlamentet snur – vil ikke boikotte Israel likevel
Studentpolitikerne forsto ikke hva de hadde vært med å vedta. Nå gjør de total helomvending.
For en måned siden vedtok Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo å ta til orde for en akademisk boikott av Israel. Tittelen på resolusjonen bærer overskriften «Akademisk boikott av Israel».
Venstrealliansen jublet, men i ettertid fikk flere studentrepresentanter fra de andre listene kalde føtter. De mener nemlig at de ikke har skjønt hva de var med på å vedta. Så forvirret var studentpolitikerne, at de slutt måtte ta en kraftig helomvending.
– Vi trakk resolusjonen på torsdag (forrige uke red.anm). Dette gjorde vi på grunn av at det var forvirring i Studentparlamentet om hva vi egentlig hadde vedtatt tidligere, sier Jens Lægreid, leder for Studentparlamentet.
Runa Fjellanger kommenterer: Hvor mange studentpolikere trengs det å forstå et vedtak?
Beskyldt for juks
Kort tid etter at resolusjonen ble vedtatt, erklærte Venstrealliansen full seier i et Facebook-innlegg. Det var denne listen som i utgangspunktet hadde foreslått å gå inn for boikott.
– Vi opplevde resolusjonen som en boikott, sier Kristine Sørheim, leder for Venstrealliansen.
Det var det imidlertid ikke alle som gjorde.
Den kristen-konservative avisen Dagen publiserte i starten av februar en sak med tittelen «Skrøt på seg seier i strid om boikott av Israel», og henviste til Venstrealliansens Facebook-innlegg. Studentleder Lægreid mener plutselig at det ikke vedtatt noen boikott i det hele tatt.
Hva hadde egentlig Studentparlamentet bestemt seg for?
Husker du? Studentparlamentet vil hindre utvekslingsstudenter å legge ut «bistandsporno»
Forvirret parlament
I den opprinnelige resolusjonen står det at Studentparlamentet krever at UiO vil avstå fra akademisk samarbeid med Israel. Oppsummert i tre kulepunkter gjaldt dette boikott av Israelske universiteter, forelesere og vitenskapelige konferanser.
Kulepunktene gikk gjennom flere endringer før det ble vedtatt. Til slutt ble vedtaket lydende: «UiO skal jobbe opp mot å ikke støtte israelsk okkupasjon av palestinske områder». Der står det altså ingenting om en akademisk boikott av Israel.
Likevel lyder overskriften fortsatt «Akadmisk boikott av Israel», og teksten før kulepunktene bærer preg av boikott.
– I debatten vi hadde om den opprinnelige resolusjonen diskuterte man om man ønsket om å gå i en total akademisk boikott av Israel eller et mildere alternativ. Parlamentet gikk egentlig inn for det mildere alternativet, men introduksjonen i resolusjonen ble ikke endret. Dette skapte mye forvirring, sier Lægreid.
Forrvirret? Dette er studentpolitikken, og så mye koster den
Langt møte
Flere Universitas har snakket med mener at medlemmene i Studenparlamentet ikke helt forsto hva de stemte gjennom.
– Det var en del forvirring rundt forslaget. Slik jeg oppfattet det var det flere som trodde bare kulepunktene var blitt stemt gjennom, ikke hele resolusjonen, sier Sørheim.
Studentparlamentet var så usikre at de altså valgte å skrote hele resolusjonen på forrige møte.
– Vår intensjon med å fjerne resolusjonen var for å gi mer klarhet i hva Studentparlamentet egentlig mener, sier Ole Marius Gaasø, leder for Blå liste.
Har du lest? Jens Lægreid frykter Zuckerburgs algoritmer
Men hvordan kan egentlig et helt parlament stemme gjennom en resolusjon de egentlig ikke mener? Jens Lægreid forklarer det slik:
– Det var på slutten av et langt møte, og det da skjedde det en feil. Jeg var ikke våken nok til å se at vi burde opplyst tydeligere om hva som ble votert over.
– Fremstår dere ikke som feige når dere ikke står for egen politikk?
– Vi trakk det ikke fordi det fordi folk var enige med oss, men fordi det var uklarhet om hva vi egentlig hadde vedtatt.
Kristine Sørheim har imidlertid ikke gitt opp kampen om en akademisk boikott av Israel.
– Vi kommer til å fremme en ny resolusjon om akademisk boikott av Israel, og håper på en mer ryddig prosess da.