Illustrasjonsfoto: Nasjonalfølelse, glede og norske flagg preger Holmenkollen. Forelesere er uenige i om OL i Sør-Korea gir gyldig fraværsgrunn. Arkivfoto: Angelique Culvin
Illustrasjonsfoto: Nasjonalfølelse, glede og norske flagg preger Holmenkollen. Forelesere er uenige i om OL i Sør-Korea gir gyldig fraværsgrunn. Arkivfoto: Angelique Culvin

–⁠ Ja, OL er gyldig fraværs­grunn

Da det var OL i Lillehammer hadde tre av fire norske skoleelever ekstra fri, det er ikke tilfellet når lekene arrangeres i Pyeongchang. Underviserne ved utdanningsinstitusjoner er imidlertid ikke helt enige om hva reglene burde være.

Det er høytid for norsk nasjonalfølelse, og i de tusen hjem sitter nordmenn klistret til TV-skjermen for å få med seg gullmedaljene som renner inn. Det kan være fristende å droppe exphil-seminaret til fordel for å se Klæbo briljere i sprinten, men er det egentlig gyldig fraværsgrunn?

Dersom vi skal tolke svaret fra filosofiprofessor, og exphil-underviser, Jens Saugstad, er svaret et rungende nei.

Seminarlederens dom: Justin Bieber er ikke gyldig fraværsgrunn

Pliktoppfyllende studenter

–⁠ Nei selvsagt ikke, med mindre du mener OL-deltakelse, og ikke TV-titting, skriver han i en melding til Universitas.

Universitas har vært i kontakt med flere undervisere på forskjellige utdanningsinstitusjoner. Ingen oppgir å ha opplevd økt fravær fra undervisning i forbindelse med OL. Ei heller har noen fersket studenter i å følge med på vinterlekene underveis i undervisningen.

–⁠ Jeg har ikke registrert noe økt fravær blant studentene idet siste, nei. Det har tvert i mot vært normal høy aktivitet. Ingen av mine studenter har sett på OL i undervisningen, det er jeg heltsikker på, sier Kari Sletnes, universitetslektor ved UiO.

Husker du? Toppidrettsutøvere møter til tider en umulig studiehverdag

Sletnes, som også underviser i exphil, er enig med Saugstad i at OL ikke er en gyldig fraværsgrunn. Hun tror imidlertid ikke studentene hennes er av typen som heller vil se sport på skjermen enn å delta i undervisning.

Positiv: Ole Petter Hjelle kan forstå at studenter prioriterer OL.
Positiv: Ole Petter Hjelle kan forstå at studenter prioriterer OL.

–⁠ Kanskje er ikke mine studenter representative for UiO-studenten? De jeg har synes kanskje Aristoteles og Beauvoir er mye mer spennende enn sport.

Forskning på OL-heltene var ulovlig: –Største forskningskandale på ti år

Skulket studiene under OL i 94'

Det er likevel ikke alle som er like strenge på fraværet som exphil-underviserne. Ole Petter Hjelle er førstelektor ved Høyskolen Kristianias institutt for helsevitenskap. Han erindrer at OL fort kunne bli viktigere enn studiene da han selv var student.

–⁠ Jeg husker da jeg studerte selv i 1994 og det var OL på Lillehammer. Da var jeg ikke så mye på forelesning, og syntes i hvert fall det var gyldig fraværsgrunn den gang, sier han til Universitas.

På Høyskolen Kristiania fører de riktignok ikke fravær, men Hjelle er klar på hva han tenker om å droppe undervisning til fordel for vinterlekene.

–⁠ Her hos oss er all undervisning frivillig, så jeg må nok si at ja, OL er gyldig fraværsgrunn.