En kopp kaffe på Stortinget: 3 kroner. En kopp kaffe på SiO-kantinen: 18 kroner
Velstående stortingspolitikere får kjøpe kaffe til tre kroner, mens en student må ut med 18 kroner i SiO-kantina. Stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård mener det burde vært omvendt.
En kaffekopp, et rundstykke med ost og skinke og en varm lunsj på 40 hekto koster til sammen 97,46 kroner i SiO-kantina. Til den samme prisen i stortingskantina ville du kunne kost deg med seks kaffekopper, en hel baguett med røket laks, en solid porsjon med valgfri varm lunsj og en stor bit av dagens kake.
– Jeg savner ikke prisene SiO hadde, sammenliknet med kantina her, sier stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård.
Studentflertallet vil oppheve SiO-monopolet: –Monopol er generelt crap
Nylig student
Øvstegård var selv student ved UiO helt frem til han ble valgt til stortingsrepresentant i høst. Han forteller at han oppfattet prisforskjellene mellom Blindern og stortingskantina som svært stor. Det har også lenge vært en debatt angående denne subsidieringen. Flere mener at det kan oppfattes som et hån mot vanlige arbeidsfolk, og at pengene heller burde gått til noe annet.
– Jeg ville heller brukt pengene på et lignende tilbud hos studentenes kantiner, med tanke på at mange av dem lever under fattigdomsgrensa. Politikere som tjener godt fra før av trenger ikke denne substitusjonen, sier Øvstegård.
Stjernekokken Jerome Vincendeaus fikk sparken fra SiO: Så slaktet han maten hos sin tidligere arbeidsgiver
– Vil du foreslå å subsidiere SiO-kantina i Stortinget?
– Jeg vet ikke hvordan man skulle gjort det. SiO er på måte en selvstendig enhet. Det er ikke slik at vi politikere kan styre kantineprisene i SiO. For meg som nylig student og representant er det klart jeg skulle ønske at pengene som vi nå bruker på å subsidiere stortingskantina, heller burde gått til studentene.
– Forøvrig foreslo SV å styrke finansieringen av SiO og samskipnadene. Jeg mener også at penger burde gå til bedre og billigere tilbud for studentene på flere ting.
Hans Christian Paulsen kommenterer: Prisen på politikerens mat er kvalm
God kvalitet
Når det kommer til kvaliteten på maten som blir solgt i stortingskantina, er dette heller ikke noe å klage på. De har en stor variasjon på alt fra varmmat til diverse desserter. På menyen er det også fullt mulig å kjøpe seg en kald øl. Vedrørende spørsmålet om tilbudet på pils er noe som blir hyppig brukt av politikerne, svarer Øvstegård.
– Det med pilsen er nok en gammel tradisjon. Jeg ser egentlig aldri folk drikke øl i denne kantina. Man kan for så vidt stille seg spørsmålet om man burde revurdere salget av det her.
Han mener at det var merkbare forbedringer i SiO-kantinen i løpet av årene han selv studerte ved UiO. Øvstegård oppfattet SiO som flinke til å utvikle mattilbudet sitt, og at det var stor forskjell på SiO-kantina fra da han startet å studere for fire år siden, til da han satt studiet på pause høsten 2017.
Kristine Sørheim slår tilbake: Blindern skal tilhøre studentene
Andre prioriteringer
Velferdstinget i Oslo og Akershus har ingen egne politiske meninger angående prisforskjellene i de forskjellige kantinene. Per dags dato ønsker de ikke å subsidiere SiO Mat og Drikke. Leder og president for Velferdstinget i Oslo, Elisabeth Holien begrunner hvorfor.
– Dersom vi velger å subsidiere SiO-kantinene med semesteravgiftsmidler vil dette gå ut over de andre tilbudene vi allerede subsidierer. Dersom man velger å øke semesteravgiften for å subsidiere Mat og Drikke-tilbudet, vil dette tas fra studentenes egne lommebøker.
De har heller valgt å prioritere områder der de mener det er enda viktigere med et rimelig og tilgjengelig tilbud, for eksempel det psykiske helse-tilbudet til SiO-helse.
– Det ser ut til at dette er noe vi kommer til å fortsette med, men det er som sagt ikke gitt, sier hun.
Videre er hun enig i at det alltid er rom for forbedring på mattilbudet for studenter, men at det ville blitt vanskelig å opprettholde det samme tilbudet som i dag til en lavere pris.
– Det å senke priser har stått i våre politiske dokumenter ganske lenge. Det vi har nå er en ganske utdatert politikk. Denne våren skal vi diskutere våre retningslinjer for studentkafeene, og det er her studentene kan komme med innspill til nye prioriteringsområder som vi kan spille inn til SiO Mat og Drikke, sier hun.