Metode-ekspert kritiserer Akademikas spørreundersøkelse
Akademika brukte resultatene fra egen spørreundersøkelse for å stoppe BIs beslutning om nedleggelse. Nå kritiserer ekspert i metode og statistikk, Simen Sørbøe Solbakken, måten den er gjennomført.
– Dette blir litt som å undersøke om nordmenn ønsker å øke studielånet og bare spørre studentene. Svaret er gitt før undersøkelsen er holdt, sier stipendiat Simen Sørbøe Solbakken ved Universitetet i Oslo og underviser i metode og statistikk.
I forrige uke ble det kjent at Handelshøyskolen BI dropper Akademika, og heller vil gå over til en nettbasert leverandør av pensumbøker. Det har fått Akademika til å se rødt. Derfor gjennomførte de en spørreundersøkelse blant studentene på BI om hvorvidt de støttet beslutningen om nedleggelse.
Resultatene var overveldende: 82 prosent av studentene var uenige i avgjørelsen. Det var bare et problem.
Store deler av undersøkelsen var gjennomført inne på Akademika.
Bakgrunn: BI skroter Akademika
Tvilsomme resultater
Solbakken mener dette gjør resultatene for tvilsomme til å kunne brukes som argument mot nedleggelse. Grunnen er at studentene som har blitt spurt i hovedsak er bokhandelens egne kunder, og at de som var til stede i Akademikas lokaler da undersøkelsen fant sted.
– Dersom alle, eller et representativt utvalg, BI-studentene er innom Akademika daglig hadde det vært greit å gjennomføre undersøkelsen der, men det er sannsynligvis ikke tilfellet.
Les også: Akademika kritiserer studentpolitikerne på BI: – De blir styrt av administrasjonen
– Kritikk på sviktende grunnlag
I forrige uke hevdet talspersoner for SBIO og BI studentsamfunn at spørreundersøkelsen ble gjennomført uten tillatelse, og uten at de ble informert. Dette viste seg å ikke stemme.
Bokhandelen spurte i utgangspunktet om å gjennomføre undersøkelsen inne på BI. De fikk avslag av Eiendomsavdelingen på privatskolen, men ble oppfordret til å heller utføre den i butikken eller utenfor t-banestasjonen.
I en tekstmelding sendt fra Akademika til en tidligere fagansvarlig i SBIO kommer det også frem, ble også studentpolitikeren informert om undersøkelsen.
– Vi føler oss kritisert på sviktende grunnlag, sier Bjørke.
Pensumkalkulatoren: Så mye tjener din foreleser på å sette seg selv på pensum
– Var ikke fint vær
Til tross for at undersøkelsen ble gjennomført i bokhandelen, mener Bjørke konklusjonen er krystallklar: Det store flertallet velger å handle i butikk.
– En illustrasjon for å vise behovet: I 2017 hadde vi over 120 000 salg på BI.
– Men hvorfor kunne dere ikke gjennomføre undersøkelsen utenfor t-banestasjonen?
– Det var ikke akkurat veldig fint vær den dagen – til å stå ute å gjøre spørreundersøkelse, så forstår godt at Kantar valgte å stå innendørs og dermed få flere svar og mer representativ undersøkelse. Dersom de tillitsvalgte eller BI er usikker på undersøkelsen så kan vi jo bare gjøre en ny i lag i BIs fellesområder, jo mer informasjon jo bedre.
Fornøyde med undersøkelsen
Spørreundersøkelsen ble gjennomført av Kantar TNS. Ifølge prosjektleder Alexandra Kanutte Skåre fremhever også at de ikke fikk tillatelse til å stå inne på BI. De anså derfor bokhandelen og gaten utenfor som beste alternativ.
Hun mener i motsetning til Solbakken at de har klart å nå ut til studentene på BI på en god måte.
– Vi er fornøyde med å ha møtt studenter både ute og inne på campus.
Hun ønsker ikke å kommentere om noe kunne blitt gjort annerledes, eller om resultatene hadde blitt mer representative dersom de hadde fått stå inne på skolen.
– Vi tror på spørreundersøkelsen og reaksjonene vi fikk fra studentene.