Studentledernes favorittpartier
Dette er studenttoppens topp over forskning og uttdanningspolitkken før stortingsvalget 11.september.
Jens Lægreid, leder av Studentparlamentet på Universitetet i Oslo
Best: SV, Rødt og Venstre
Partiene har ulike kvaliteter. Noen er bedre på studentvelferd, noen på forskning og andre på teknisk utdanningspolitikk. Jeg vil gi ekstra ros til SV, Rødt og Venstre, det virker som om de har lyttet godt til studentbevegelsen og tatt innover seg det studentene har sagt om finansierering av studietiden og om studentboliger. Det er positivt.
Husker du? Jens Lægreid ny studentleder på UiO
Karakter: B
Verst: Frp
De skal ha for å ville fortsette opptrappingen til 11 måneders studiestøtte. Frp fører en politikk som vil føre til at internasjonale studenter blir stengt ute, begrense mulighetene for utdanning for de som bruker ansiktsdekkende hodeplagg og som prøver å bestille vinklet forskning. Generelt har de en politikk som ikke er fremmende for internasjonalisering. Sånne partier kan man ikke ha med når man satser på fremtidig utdanning. Da Forskerforbundet undersøkte hvem forskerne ville stemt på kom ikke Frp inn på stortinget, det er det god grunn til med den politikken.
Karakter: E
Frp i akademia: Minoriteten ingen hjelper
Elisabeth Holien, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus
Best: KrF og Venstre:
Venstre har mange gode, overordnede tanker og mål om studenttilbud. De vil gi studenter mulighet til å ha en fastlege på studiestedet og en på hjemstedet, det viser at de har forståelse for studenters utfordringer. Venstre har fremmet studentenes interesser i regjeringssamarbeidet. KrF fokuserer på det sosiale aspektet med studiene, og har godt politikk for studenter med barn. Det er positivt med punkt om refusjon for studenthelsetjenestene, gradert sykemelding og økt støtte til psykisk helse. Begge partiene vil ha 11 måneders studiestøtte, øke den til 1,5G og bygge 3000 studentboliger.
Ferske tall:Studenter vet ikke hvilket parti som har best utdanningspolitikk
Karakter: A
Verst: MDG og Frp
De vil bygge 3000 studentboliger, det er minstekrav for å ha en studentpolitikk. De får E fordi de har en mangel på studentvelferdspolitikk, blant annet har de ingenting på helse. Det er nesten ingenting å vurdere. Frp er uklare på studentboligbygging, men vil bygge flere enn det som er gjort. De har ingen politikk på hva studiestøtten skal være på, bare at den skal økes til 11 måneder. Det er lite om studenthelse, men det største trekket er skolepenger for alle internasjonale studenter. For Velferdstinget er gratisprinsippet det viktigste, så Frps politikk bryter sterkt med vår.
Rune Keisuke Kosaka, leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus
Best: SV:
Har du lest? Dette er Kosakas plan
Det er lett å bli farget av egne prioriteringer, men SV har den politikken jeg er mest enig i på feltet. Det er en veldig god politikk når det gjelder rammene rundt studiet, som boligbygging, studiestøtte og læringsmiljølov. Samtidig støtter de økt basisbevilgning fremfor konkurranse mellom institusjonene. De har langsiktige planer, og utmerker seg på å legge opp for fleksibilitet mellom forskjellige løp. SV tør å prioritere enkeltstudier som svarer på utfordringer vi får fremover, som sykepleier, barnevern, sosialarbeid og ingeniør. Ikke perfekt, men et godt program.
Verst: Frp og Rødt
De har noen konkrete tiltak, men helheten er for dårlig. Rødt har veldig god politikk på rammene rundt studiet, men sier veldig lite om innholdet og hvordan man kan styrke utdanningskvaliteten. Frp er lite ambisiøse og programmet svarer ikke på utfordringer innenfor høyere utdanning. Det verste er at de er for ting som semesteravgift for utenlandske studenter. De skriver at alle som er kvalifisert skal ha mulighet til å ta høy utdanning uansett økonomisk situasjon, men de vil utrede semesteravgift. I tillegg er Frp for tildeling av midler i større grad basert på resultater, noe som gjør det vanskeligere for institusjonene å planlegge langsiktig.
Husker du? NSO roses av voksenpolitikerne
- Universitas presiserer: I papirutgaven fra 30/8 står det at Arbeiderpartiet, Høyre og Frp ikke omtaler gratisprinsippet i partiprogrammet. Det er feil og er rettet på nett.