Rådyrt: En gjennomsnittlig pensumbok gitt ut på Universitetsforlaget koster 349 kroner, der 50 prosent går til forlaget og mellom 33 og 37 prosent går til bokhandleren. -Forlagene tar overpris. De etablerte forlagene forsøker å melke studentene for mest mulig penger, sier Oddbjørn By. Foto: arkiv.

Pensumforfatter Oddbjørn By: – Forlagene melker studentene for mest mulig penger

Forfatter Oddbjørn By mener pensumforfattere må gå utenom etablerte forlag og sammenligner pensumprisene med kreftmedisin. – Dette ville svekket kvaliteten på pensum, svarer forlagene.

Publisert Sist oppdatert

– Forlagene tar overpris. De etablerte forlagene forsøker å melke studentene for mest mulig penger.

Pensumlitteratur som har gått gjennom etablerte forlag har ofte en pris på mellom 400-600 kroner. Dette er unødvendig høyt, mener Oddbjørn By. Forfatteren opprettet sitt eget forlag i 2011, hvor han siden har gitt ut ti bøker. Den siste boka, Memo Medisin, selges for 119 danske kroner ved Odense Universitet i Danmark (ca. 145 norske kroner).

– I Norge ville vi fått mer, fordi det ikke er moms på bøker her. Det kunne vært fristende å sette utsalgspris til 600 kroner, men vi mener det er umoralsk. Vi har valget mellom grei betaling eller total profitt på bekostning av studenter, sier By.

Forfatteren sammenligner prisen på pensum med kreftmedisin.

– Det koster kjempemasse fordi folk må ha det. Jeg mener det er en slags utnytting av ting folk må ha på samme måte som medisiner.

– Venner i systemet

I tillegg til overpris peker By på at etablerte forlag ofte gir ut nye utgaver av pensumlitteratur, som gjør at studenter blitt tvunget til å kjøpe nye bøker istedenfor å kjøpe brukt. Han mener forlagene i flere tilfeller reviderer for «å presse ut mest mulig av sitronen.»

– Det er ingen grunn til at pensumlitteratur skal bli oppdatert hvert eneste år i alle fag. Ofte er det små og unødvendige endringer, som de bare gjør for å få mer penger fra studentene.

– Er det vanskelig å konkurrere med etablerte forlag?

– Som forfatter av pensumlitteratur er det ikke noe vanskelig. Det er, eller burde være, kvaliteten som avgjør om det blir pensumbok. Samtidig har de etablerte forlagene makt og kjennskap og venner langt inn i systemet. Så de har innflytelse på hva som er pensum.

– Kvalitet koster

– Det er klart at kvalitet koster, sier Birgitte Skaldehaug, leder for akademisk avdeling i Cappelen forlag.

Hun kjenner seg ikke igjen i kritikken til By, og mener etablerte forlag etablerte forlag er et viktig ledd for å kvalitetssikre pensumlitteratur før det blir tatt opp av utdanningsinstitusjoner.

– Det er sikkert utmerket kvalitet på den boka han har gitt ut, men et forlag har masse ansatte og gjør en profesjonell jobb, sier hun.

Dette er Hege Gundersen, Forlagssjef ved Universitetsforlaget, enig i.

– Jeg tror at hvis alle skulle selvpublisert, ville det senket standarden på pensumlitteratur vesentlig, sier hun.

– Er det ikke synd at studentene må betale mer for bøker utgitt av etablerte forlag, når de kunne kjøpt den billigere dersom forfatteren hadde gitt ut selv?

– Jeg har veldig stor sympati med studenter som har et knapt budsjett, og som tenker at det er viktig å spare penger. Likevel tror jeg det er feil å nedprioritere å bruke penger på utdanning.

Livsviktige endringer

Kritikken By uttrykker om at forlag ofte gjør små og unødvendige endringer fra år til år, for å få mer penger fra studentene, kjenner verken Skaldehaug og Gundersen seg igjen i.

– Dette er en myte som henger igjen fra gamle dager, sier Skaldehaug, og legger til at det sjelden er forlagene som velger å revidere bøker, men at det kommer på oppfordring fra markedet og universiteter.

Gundersen mener det er svært viktig at utdanningslitteraturen er så faglig oppdatert som mulig.

– For eksempel innen sykepleie og medisin, kan bare små endringer i noen tilfeller være livsviktige, sier hun.

Til Bys kritikk om at etablerte forlag har innflytelse på pensum gjennom kontaktnettverk, stiller både Skaldehaug og Gundersen seg uforstående.

– Hvis det hadde vært så kynisk så hadde vi aldri fått med oss forskere og forelesere i faglige hensyn, sier Gundersen.

Så mye koster det

Når Universitas spør Universitetsforlaget og Oddbjørn By hva pengene går til når man kjøper en av deres pensumbøker, svarer de følgende:

Universitetsforlaget:

En gjennomsnittlig pensumbok koster 349 kroner. 50 prosent av salget går til forlaget; mellom 13 og 17 prosent går til forfatteren; og mellom 33 og 37 prosent går til bokhandleren.

Oddbjørn By:

Boken selges for cirka 150 norske kroner i studentbokhandel i Danmark. Av disse går cirka 16 prosent til moms, ni prosent går til bokhandleren og 76 prosent går til forfatterne.

Powered by Labrador CMS