Nyvalgt rektor ved NIH: – Det blir ingen stor revolusjon
Denne uken ble det klart at tidligere landslagsspiller i håndball, Lars Tore Ronglan (55), blir Norges idrettshøgskoles (NIH) nye rektor. Etter fire år som prorektor tar han nå steget til topps.
Tre minutter over elleve kommer den nåværende prorektoren småløpende mot inngangspartiet på NIH. Han smiler bredt idet han rekker ut hånden for å hilse. Den neste halvtimen er satt av til prat, i det tidsrommet andre kaller lunsj.
– Nå gleder jeg meg! Jeg har jobbet tett med rektoren som prorektor, så jeg tror jeg har en god oppfatning av hva en rektor gjør, sier Ronglan og smiler lurt.
Den tidligere håndballspilleren, med over 90 landskamper bak seg, sitter rastløst på kantinestolen. Samtidig speider han utover det han kaller «en byggeplass».
– Snart får vi et nytt campus som vil gi oss enda bedre muligheter til å utvikle flere studieprogrammer. Akkurat nå holder vi på med en revisjon av de gamle, forklarer han.
Bakgrunn: Lars Tore Ronglan blir ny NIH-rektor
– En voksen oppgave
Ronglan disputerte i år 2000, og i 15 år har han jobbet på det som nå er blitt en byggeplass. 1. august starter han på jobben som ny rektor, på samme tidspunkt vil skolen være nyoppusset og større enn noen gang.
– Skolen har høye søkertall og er veldig attraktiv, langt unna å være en skakkjørt institusjon. Det er veldig fint å ta over som rektor i en slik situasjon.
Tanken om å bli rektor vokste frem i den siste fasen hans av prorektor-periode. Han ser på det som en spennende utfordring.
– Det er en voksen oppgave å være rektor for en slik institusjon.
Internasjonal kåring: NIH ligger i verdenstoppen
– Ingen revolusjon
Med seg på rektorlaget har han kommende prorektor Elin Kolle (39), førsteamanuensis ved Seksjon for idrettsmedisinske fag. Det var kun de som par som stilte til valg om rektorrollen, noe Ronglan syns er litt synd. Med på avstemningen var 41 prosent av de ansatte, og fire prosent av studentene.
– Det var rundt femti studenter som stemte. Det var ikke noe valg mellom noen alternativer. Hadde det vært to kandidater med ulike fremtidsvisjoner så hadde det kanskje vært mer mobilisering blant studentene, sier han og legger til:
– Vi kommer ikke til å lage noen stor revolusjon akkurat.
Ronglan skal det kommende året vurdere om det er plass til å ta inn flere studenter, men foreløpig er de totalt 1500. De har i flere år gjort det bra på studentmiljøundersøkelser. Ronglan tror det er på grunn av idrett- og fagkombinasjonen.
– Det handler om bevegelse, og selv om studentene sitter på lesesalene og i klasserommene, så har vi også praksisundervisning. Og den blandingen av teori og praksis fører til at de blir godt kjent med hverandre.
Studentleder ved NIH: – Vi har et unikt studentmiljø
Vitaliteten selv
I femten år har han forsket på læring og ledelse av idrett. Han har en lang erfaring som håndballtrener, men det var i Elverum det først startet.
– Jeg hadde mine ungdomsår i Elverum, det er dit jeg reiser når jeg besøker min mor. Mesteparten av oppveksten har jeg fra utenfor Oslo, men det var Elverum som preget meg mest.
– På hvilken måte da?
– Elverum er et håndballsted, så byen var en viktig periode for meg når det gjaldt idrettsinteresse og min egen karrière, forklarer han mens det stadig kommer innkommende e-post-lyder fra hans telefon. Kanskje er det derfor han stadig titter på klokken.
– Vil du beskrive deg selv som et menneske i bevegelse?
– Selvsagt! Jeg liker veldig godt å være i bevegelse.
– Har du konkurranseinstinkt også?
Haha, nei, i passe doser. Ikke noe utpreget råtass, men det spørs hva det handler om. Jeg behøver ikke å slå broren min i Birken, men jeg kan ikke komme for langt bak ham heller, sier han idet han reiser seg og fikser skjortekragen for fotografering.