Studenter forsøkte å svindle Lånekassen for 24 millioner kroner
Fjorårets kontroll viste at 1 600 studenter forsøkte å jukse til seg utdanningsstipend. Det er en betydelig nedgang fra året før.
Resultatet av Lånekassens bokontroll i fjor er nå klart. 47 000 var omfattet av kontrollen, der studenter måtte dokumentere at de faktisk bodde borte i 2015, slik de hadde oppgitt. Det er bare studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine, som har rett til å få omgjort lån til utdanningsstipend.
– 1 600 har ikke dokumentert at de har bodd borte i 2015. Studentene forsøkte å jukse til seg totalt 24 millioner kroner i utdanningsstipend, sier direktør Marianne Andreassen i Lånekassen i en pressemelding.
Ærligere enn forventet
Men det var likevel 600 færre studenter som ble tatt i å forsøke å jukse til seg stipend i 2015 enn i 2014. Dette er en nedgang fra 4,6 prosent til 3,4 prosent av alle som ble kontrollert.
– Resultatet tyder på at bokontrollen virker. De aller fleste studenter er ærlige, men det er altså fortsatt en del som forsøker å jukse til seg et stipend de ikke har rett på, påpeker Andreassen.
Da Lånekassen startet jakten på svindlerne for to år siden, regnet de med at det totale svindelbeløpet var [svimlende 72 millioner kroner](2).
Det faktiske beløpet har dermed vist seg å være langt lavere.
Les mer: Norske studenter er ærligere enn forventet
– Unntaket
Norsk studentorganisasjon er glad for at Lånekassen gjennomfører kontrollene. Leder Marianne Andenæs mener tallene viser at studenter flest er ærlige.
– Juksestudenter er unntaket til regelen, hvor resten av studentene følger regelverket. Sammenlignet med i fjor er det en nedgang på 600 i antall som blir tatt, og ingen har blitt politianmeldt for å forfalske dokumentasjonen, sier hun.
– Alvorlig misbruk
Studenter som blir tatt for å ha oppgitt til Lånekassen at de er borteboere uten å kunne dokumentere det, vil ikke få omgjort lån til utdanningsstipend, og kan dessuten miste framtidig støtte. Dokumentforfalskning, eller forsøk på dette, vil bli meldt til politiet.
– Å jukse til seg stipend er alvorlig misbruk av samfunnets velferdsgoder, sier Andreassen.
I tillegg til at studenter som blir tatt i bokontrollen ikke får gjort om lån til utdanningsstipend, blir mange fratatt retten til støtte for hele eller deler av neste undervisningsår. Som følge av dette regner Lånekassen med at budsjettbesparelsen totalt ville ligge på 36 millioner kroner i 2016.
– Vi anser reaksjonene våre som passende. Samtidig som det kan ha store konsekvenser for den enkelte å jukse med dette, er det viktig for oss å gi unge muligheten til å komme videre i livet. Der mener vi å ha funnet en god balanse, sa direktør Andreassen til Universitas i fjor.
Ny studentjakt
I disse dager sender Lånekassen ut nye kontrollbrev til 43 000 studenter som studerer så nær foreldrene sine at de kunne ha bodd hjemme. De må dokumentere at de bodde borte i 2016.
– Brevene legges ut på Dine sider på lanekassen,no i løpet av de neste tre ukene, sier Andreassen.