PF-studentene: Føler seg sviktet av politikerne
– Jeg er spent på hva justisminister Anundsen definerer som en jobbgaranti, sier studentleder i Politiets Fellesforbund, Fredrik Svendby Engen
Fra årets avgangskull er kun 23 av 605 politistudenter i fast jobb, 121 er i vikariater og 454 er arbeidsledige, viser en fersk undersøkelse av Politiets Fellesforbund. Vi tok en telefon til leder for PF-studentene, Fredrik Svendby Engen, for å høre mer om de oppsiktsvekkende tallene.
– Journalister og kunsthistorikere har vel bedre tall enn dette? Hvordan er det mulig?
– Det er ganske ekstremt og vanskelig å forklare. Det er mange faktorer som spiller inn. Tallene signaliserer at politiet står overfor en krise. Nå er det bare 15 politistillinger i Norge som er lyst ut. Politidistriktene har ikke penger, på tross av at regjeringen sier de har økt bevilgningene.
– Utdannes det for mange politibetjenter?
– På en måte, ja. Men Politihøgskolen får beskjed om hvor mange studenter de skal ta inn av politikerne. I 2010 ble kullene økt til 720 studenter. Det kan være at man burde ha kuttet i inntaket tidligere. Samtidig sliter politidistrikter med grunnbemanningen. Det er et klart tegn på at det er jobber, men at de ikke klarer å fylle stillingene fort nok.
– Det er vanskelig å forstå hvordan studenter på et så arbeidsrelevant studium som politiutdanningen sliter med å få jobb. Hvordan reagerer de som ikke kommer inn i arbeidslivet?
– Mange er frustrerte. Det har vært politiske lovnader om at utdannet politi skal få seg jobb og så skjer dette. Sånn sett føler vi oss sviktet. Nå er jeg veldig spent på hva justisminister Anundsen definerer som en jobbgaranti, som Per Sandberg og Frp kom med i 2013. Tallene viser at dette ikke stemmer.
Nå er jeg veldig spent på hva justisminister Anundsen definerer som en jobbgaranti
– Hvilke konsekvenser får lediggangen?
– Jeg er veldig bekymret. Når så mange ikke får jobb fører det til et etterslep. Situasjonen vil derfor bli enda verre for neste års kull. Justisdepartementet må se nærmere på hva de økte politibevilgningene går til. Norsk politi går de neste to årene inn i en ekstremt vanskelig tid. Anders Anundsen har uttalt at han er mest opptatt av å se resultater, og med ett år igjen før valget, er vi spente på å se resultatene.
– Hvordan får vi flere i arbeid?
– Det må bevilges mer penger enn det allerede er gjort, særlig for å komme oss gjennom politireformen.
– Da du tok over i fjor sa du at din kjernesak var å få nyutdannet politi ut i jobb. Så skjer dette. Hvordan har det vært å være leder for PF-studentene i sommer?
– Det har vært krevende. Vi har hatt et lite håp om at situasjonen skal bedre seg, men nå er det klart at vi har gått fra å være bekymret til å bli enda mer bekymret. Politikerne må på banen med nye løsninger. Underbemanning går ut over rettssikkerheten. Flere politifolk er overarbeidet og det påvirker kvaliteten i etterforskningen. Verken samfunnet, politikerne eller studentene er tjent med dagens situasjon.