Målbevisst: Marianne Andenæs ønsker å engasjere studenten i gata når arbeidet som ny NSO-leder starter 1. juli.

Marianne Andenæs er ny NSO-leder: – Det burde være krisestemning nå

Marianne Andenæs tar over som ny NSO-leder. Nå er hun klar for å ta fatt på de store student-kampene.

Publisert Sist oppdatert

Forrige helg overtok Marianne Andenæs det mektigste studentvervet i Norge da hun ble valgt som leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).

Da ledervalget var avgjort, og resultatet for hvem skulle bli NSO-leder var klart, satt Marianne Andenæs bakerst i salen. For henne var det en surrealistisk åpenbaring.

– Da resultatet ble lest opp så skjønte jeg nesten ikke hvor jeg skulle gå. Så var det noen som ropte: «Marianne, du skal opp på scenen». Det føltes nesten som en brudemarsj opp til talerstolen, ler hun.

Bakgrunn: Andenæs ble valgt som ny NSO-leder

Må stå samlet

Forrige helg ble landsmøtet til NSO avholdt i Lillestrøm. Over 350 studentpolitikere hadde møtt opp for å debattere og legge strategier. Ifølge Marianne Andenæs var det et langt, men bra møte.

– For min egen del var det veldig hektisk, med mye spenning og adrenalin. Jeg syns landsmøtet var på offensiven i år med et par nye debatter. Det er første gang vi har diskutert så mye miljø for eksempel, sier Andenæs.

Som leder mener hun at det er viktig å skape en fellesskapsfølelse i organisasjonen.

– Mantraet i valgkampen har vært at NSO skal stå samlet, og at vi skal jobbe sammen for våre mål. Vi må få brukt alle ressursene og kunnskapen som ligger i organisasjonen.

Studiestøtte og boliger

1. juli tiltrer hun som leder. Før den tid skal hun levere sin master i statsvitenskap og ta seg en velfortjent ferie. Forhåpentligvis et varmt sted, forteller hun.

– Hva er det første du skal gjøre når du setter deg ned lederstolen

– Det åpenbare svaret er at vi må sette oss ned og lage en strategi for handlingsplanen fra landsmøtet. Så vil jeg få på plass en felles arena for de tillitsvalgte, blant annet en Facebook-gruppe og legge til rette for bedre internkommunikasjon.

Hun mener det er viktig at NSO blir mer synlig i samfunnsdebattene, og at flere i organisasjonen deltar.

– Tanken er at hvis man jobber godt internt, så vil det engasjere studentmassen også, sier Andenæs.

To av de viktigste sakene NSO skal jobbe med i tiden fremover er å øke studiestøtten og få bygget flere studentboliger. Andenæs mener at hvis ikke studiestøtten økes, så vil Norge få større klasseskiller.

– Samtidig må vi få bygget flere studentboliger. Tilskudd til 3000 nye boliger hvert år er målet.

Det føltes nesten som en brudemarsj opp til talerstolen

Marianne Andenæs, påtroppende NSO-leder

Håper på krisestemning

Å engasjere studenten i gata til å bry seg om studentdemokratiet er ikke enkelt. En av grunnene til det lave engasjementet er jaget etter å prestere og den lave studiestøtten som tvinger studentene ut i for mye jobb, mener Andenæs. Hun etterlyser en studentbevegelse som står samlet.

– En av nestlederkandidatene sa at studentbevegelsen er enormt gode til å finne samhold når det er krisestemning. For eksempel da regjeringen ville innføre skolepenger. Da var samholdet kolossalt bra. Det samholdet vil jeg skape oftere.

– Hva får deg krisestemning?

– Skolepenger er en av dem, men jeg mener vi burde ha en krisestemning akkurat nå, på grunn av den dårlige studentøkonomien. Det treffer hver eneste student i hele landet, sier Andenæs.

Å gi studentene mer penger er en av hennes hjertesaker. Det er også den kommende stortingsmeldingen.

– Jeg blir skuffet om ikke stortingsmeldingen om kvalitet i utdanning blir bra. Får ikke studentbevegelsen satt sitt preg på den, så har vi ikke gjort en god nok jobb. Den skal være av og for studentene.

– Dreper engasjementet

Som leder ønsker hun å gi tillit og spillerom til den enkelte tillitsvalgte. Hun ønsker ikke å være en leder som kontrollstyrer.

– Jeg er mindre opptatt av de enkeltes metoder, og fokuserer heller på målet. Hvis man bare henger seg opp i metodene så tror jeg man dreper engasjementet.

– Hva med å starte dagen med quiz, sånn for å skape bedre samhold?

– I NSO har de faktisk quiz i lunsjen hver dag. Det er et kjempeeffektivt system. Du sitter der og blir helt sjokkert første gang fordi engasjementet er så høyt. Det binder hele kontoret sammen.

Hun innrømmer selv at hun er veldig glad i å prate. Studenter skal ikke være redd for å ta kontakt, om det så gjelder spørsmål eller innspill, forteller hun.

– Da tror jeg at jeg har fått nok jeg, Marianne.

– Ja, kanskje det. Du får huske å komme på lunsj og quiz da!

philipaj@universitas.no

Powered by Labrador CMS