Mistenker utbredt juks
Helsehøyskolens flervalgseksamen ga mistenkelig gode resultater. Eksamensformen må endres, innrømmer ledelsen.
Vi vil nok fortsette å avholde flervalgseksamen, men vi må endre måten vi gjør det på.
Kommunikasjonssjef Stein Oddvar Evensen ved Campus Kristiania.
I høst skrev Universitas om Helsehøyskolens (en underavdeling av Campus Kristiania) nye prøveordning med å ha [flervalgsprøve som hjemmeeksamen](1). Eksamen talte hundre prosent av emnekarakteren, og i november tok 260 studenter den uten tilsyn. En anonym student annonserte selvsikkert før eksamen at han kom til å jukse.
Han ønsker ikke å stille til nytt intervju, da en lærer ved høyskolen ga studentene huden full etter at saken ble publisert i Universitas. Universitas erfarer likevel at juksestudenten fikk toppkarakter på eksamen. Han skal ha jukset ved å få hjelp av flere kamerater med kunnskap om pensum.
Da Universitas, før eksamen, spurte emneansvarlig Jo Bruusgaard om han fryktet at det ble for lett å jukse med den nye ordningen, svarte han:
– Jeg tror ikke studenter vil jukse, ikke når jeg tenker på hva jeg selv ville gjort.
Les også:Nesten fem ganger så mange menn som kvinner har jukset på eksamen: Møt mesterjukseren
Tyder på juks
Kommunikasjonssjef ved Campus Kristiania, Stein Oddvar Evensen, innrømmer nå at høstens hjemmeeksamen viser store avvik. Resultatene var mistenkelig gode og høyskolens evaluering tyder på at flere studenter har samarbeidet. Stikk i strid med eksamensreglementet.
– Basert på avvikene vi har funnet vil høyskolen følge opp dette. Om vi finner ut at en student har fusket, vil det få alvorlige konsekvenser. Da vil eksamenen kunne annulleres, sier han.
Ifølge Evensen benytter Campus Kristiania seg av sikkerhetstiltak som vil kunne avdekke fusk. Evalueringen viser at flere kandidater har brukt samme IP-adresse, levert samtidig og fått tilnærmet lik poengscore. Denne informasjonen kan brukes til å avsløre juksemakere.
Eksamensformen er foreløpig en prøveordning. De nedslående resultatene kan bety kroken på døra for prosjektet.
Dette er fremtiden
Til tross for de store karakteravvikene, og de vidåpne mulighetene studentene har til å jukse, tror ikke Evensen ordningen vil avvikles, men justeres. Han kaller denne typen eksamensform for fremtidsrettet, og mener det vil være mulig å forbedre den, slik at det vil bli vanskeligere å jukse.
– Vil vil nok fortsette å avholde flervalgseksamen, men vi må endre måten vi gjør det på. Et alternativ vil være å gjennomføre den på studiestedet, sier han.
På spørsmålet om det er naivt å tro at en slik ordning ikke vil oppfordre studentene til å jukse, er han nølende. Han mener det er studentenes ansvar å følge retningslinjene for eksamen.
– Alle kandidatene ble godt informert om hvordan eksamen skulle gjennomføres, og at den skulle gjennomføres individuelt, forteller han.
Ingen retningslinjer
Gard Realf Sandaker-Nielsen, kommunikasjonsdirektør i NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen), sier at studentene har krav på en eksamensordning som tester om studentene har det ønskede læringsutbyttet av utdanningen. Likevel opererer ikke kvalitetssikringsorganet med egne retningslinjer for eksamen.
– Vi forventer at universitetene og høgskolene selv har kontroll på dette, sier han.